Še polovica relija Dakar

Valparaiso – Ljubitelji bencinskih hlapov si danes lahko oddahnejo. Na reliju Dakar je namreč na sporedu edini prosti dan, ki bo tekmovalcem, mehanikom in vsemu spremljevalnemu osebju prišel še kako prav.

10. 1. 2009

Medtem, ko je v prvih sedmih etapah odstopilo 71 motociklistov (od 217-ih na štartu), 48 avtomobilskih posadk (od 177), 9 štirikolesnikov (od 25) in 14 posadk v tovornjakih (od 81), bodo v nadaljevanju vodilni v skupnih seštevkih poskušali realizirati, kar so si priborili do polovice relija. Marc Coma, Carlos Sainz s sovoznikom Michelom Perinom, Josef Machachek in Ruska posadka v tovornjaku kjer je za volanom Firdaus Kabirov so bili najboljši po polovici relija.

Miran Stanovnik je pred nastopom na reliju računal na uvrstitev v deseterico najboljših. Slednja se mu je iz etape v etapo zaradi težav z motorjem vse bolj odmikala. Sedaj za Čilencem Franciscom Lopezom na desetem mestu zaostaja dve uri. Vsekakor ne gre verjeti, da bi mu do cilja relija v Buenos Airesu, uspelo nemogoče, a vseeno lahko v posameznih etapah poseže visoko. To, kar mu je uspelo v 1. etapi, ko je zasedel 3. mesto in s tem izenačil svojo najboljšo etapno uvrstitev na Dakarju, je fantastičen rezultat.

V nadaljevanju dirke tekmovalce čaka prečenje Atacame, najbolj suhe puščave na svetu. Nato se trasa dirke preko skoraj 3.000 metrov visokega prelaza vrne nazaj na obale Atlantskega oceana. Vsekakor ima trenutno Marc Coma največ možnosti, da obdrži vodstvo medtem, ko bo moral Carlos Sainz »zelo lepo voziti« svojega Volkswagna, če bo hotel premagati moštvena kolega Giniela De Villiersa in Marka Millerja.

Rajko Petek

foto: Darij Novak, David Stropnik