Slovenci evropski podprvaki v motokrosu

Kijev je bil prizorišče letošnjega tekmovanja za evropski pokal narodov v motokrosu. Matevž Irt, Tim Gajser in Klemen Gerčar so v Ukrajini pod selektorskim vodstvom Saša Kraglja uspešno zastopali barve slovenske reprezentance in osvojili naslov evropskih podprvakov, kar so prve stopničke za Slovenijo v zgodovini evropskega prvenstva. Evropski prestol so po štirih letih znova zasedli Italijani, domačini Ukrajinci so bili tretji.

15. 10. 2012

Sobota je bila popolnoma slovenska. Trojica Irt, Gajser in Gerčar je nasprotnikom pokazala zobe že na postih treningih, kjer sta Gajser in Gerčar v svojih kategorijah postavila najhitrejši čas, Irt pa je bil peti najhitrejši. Fantom zato pred kvalifikacijami ni manjkalo samozavesti in razpoloženje v slovenski ekipi je bilo zelo pozitivno. V kvalifikacijah kategorije MX1 je Matevž Irt dirko končal na četrtem mestu, zmagal je Italijan Davide Guarneri. Tim Gajser je za tem vso dirko dominiral v kvalifikacijah MX2 in zmagal. S kvalifikacijami je odlično opravil tudi Klemen Gerčar, ki je v odprtem razredu osvojil drugo mesto, tik za ruskim tekmovalcem, ki je Gerčarja prehitel le dva kroga pred koncem. Slovenija je tako v kvalifikacijah zmagala pred Italijo in Estonijo.

V nedeljo se je vse začelo znova in motokrosiste so čakale tri dirke. Že dopoldne je začelo deževati, poleg tega pa je bilo tudi zelo mrzlo. V prvi dirki so se pomerili dirkači kategorij MX1 in MX2, v drugi MX2 in MX open, na koncu pa so tekmovali še dirkači kategorij MX1 in MX open.

Matevž Irt in Tim Gajser sta v prvi dirki dobro opravila svojo nalogo. Na start sta se podala zelo odločno. Gajser je vso dirko vozil na drugem mestu. Bolj pestro je bilo od četrtega mesta navzgor, kjer so bili dirkači tesneje drug za drugim. Irt je prvo dirko končal na šestem mestu. Po prvi dirki je bila v vodstvu Italija, na drugem pa Slovenija. V drugi dirki sta nastopila Tim Gajser in Klemen Gerčar, ki sta se s startne rampe znova podala med prvimi. Bolje je začel Gerčar, ki je sprva vodil, Gajser pa je počasi lovil dirkače pred seboj. Za tem je vodstvo prevzel italijanski dirkač in Gerčarja potisnil na drugo mesto, Gajser pa je prihajal vse bliže. Prehitel je še Gerčarja in začel napad na vodilnega Italijana, kar pa se žal ni srečno končalo. V žaru borbe sta Gajser in Italijan Monni trčila ter padla in izgubila vodstvo. Gerčar je med tem prišel na drugo mesto, Gajser pa je s smolo iztržil končno osmo mesto. Slovenska reprezentanca je finalno tretjo dirko pričakala kot vodilna, toda razlike niso bile velike in dirkači so morali ostati zbrani do konca. Tudi v finalni vožnji sta se slovenska predstavnika izkazala na startu. Klemen Gerčar je bil med vodilnimi, Matevž Irt pa jim je sledil. Med dirko je bilo izjemno napeto, saj so se tekmovalci ves čas prehitevali med seboj in izmenjevali mesta, zato se je skupni seštevek ves čas spreminjal. Deset minut pred koncem je moral Gerčar zaradi blata odvreči očala in izgubil je drugo mesto, bil je osmi. Tudi Matevžu Irtu ni šlo gladko, zaradi tehničnih težav z motorjem je počasi izgubljal in osvojil štirinajsto mesto. Slovenija ja tako senzacionalno a povsem zasluženo osvojila naslov evropskega podprvaka v motokrosu. Zmagali so Italijani, ki so si prvo mesto privozili prav v finalni vožnji, s tretjim mestom pa je domače navijače razveselila reprezentanca Ukrajine. »V Ukrajino smo odšli s trenutno najboljšimi slovenskimi dirkači in bili smo prepričani, da smo eni od favoritov za zmagovalni oder. To smo potrdili že v kvalifikacijah. Drugo mesto je najboljši slovenski rezultat do sedaj in lahko smo ponosni na naše voznike. Poudariti je potrebno, da smo se borili celo za zmago in to z Italijani, ki v ta šport vlagajo daleč največ denarja. Vesel sem, da sem lahko del tega slovenskega uspeha,« je bil zadovoljen selektor Kragelj.

Slovenski reprezentanti so bili po dirki seveda presrečni. »Za nami je čudovit vikend in vesel sem, da je naši ekipi uspelo. Po drugi vožnji smo vodili, a vse je bilo odvisno od zadnje vožnje. Drugo mesto je izjemen dosežek,« je zadovoljen dejal Matevž Irt. Tudi Tim Gajser ni skrival zadovoljstva: »Obe moji dirki sta bili zelo dobri, čeprav sem imel v drugi vožnji težave. Če ne bi pade, bi bil zagotovo veliko više. Vikend je bil zares super.« Klemen Gerčar je po dirki čutil bolečine v očesu, toda pokal je odtehtal vse. »Deset minut pred koncem mi je v oko priletel kamen in nisem nič videl. Nekaj časa sem potreboval, da sem se uspel zbrati in nadaljevati z dirko. Tudi osmo mesto ni slabo in zadovoljen sem, da nam je uspelo stopiti na stopničke,« je razlagal Gerčar.

S srebrno kolajno se je zaključila letošnja uspešna sezona motokrosa, v kateri so slovenski motokrosisti blesteli tako na posamičnih kot na ekipnih tekmah.

Andreja Prel

REZULTATI:

1. dirka MX1 + MX2: 1. Davide Guarneri (Italija), 2. Tim Gajser (SLOVENIJA), 3. Gert Krestinov (Estonija), 4. Samuele Bernardini (Italija), 5. Lukasu Lonka (Poljska), 6. Matevž Irt (SLOVENIJA)

2. dirka MX2 + MX open: 1. Priit Ratsep (Estonija), 2. Klemen Gerčar (SLOVENIJA),  3. Roberts Justs (Latvija), ... 8. Tim Gajser (SLOVENIJA)

3. dirka MX1 + MX open: 1. Davide Guarneri (Italija), 2. Evgeny Mikhaylov (Rusija), 3. Roman Morozov (Ukrajina), ... 8. Klemen Gerčar, 14. Matevž Irt (SLOVENIJA)

Skupno: 1. Italija, 2. SLOVENIJA, 3. Ukrajina, 4. Estonija, 5. Rusija