SXC Lemberg: Poročilo po dirki

Motokros steza v Lembergu je privabila 157 tekmovalcev, zvezdniška zasedba z vozniki kot so Sašo Kragelj, Miha Špindler in Jaka Može, pa je obetala pravi spektakel. Za povrh vsega sta se na dirki pojavila še Werner Muller in Hirschmugel Mario, najboljša avstrijska enduro voznika.

SXC Lemberg: Poročilo po dirki (foto: Peter Kavčič) Peter Kavčič
22. 4. 2012

Steza, ki je bila mešanica motokrosa in endura, ni dopuščala veliko počitka in je zahtevala dobro telesno pripravljenost za uvrstitev v ospredje, a vseeno jo je lahko prevozil vsak, ki je zbral pogum, da štarta na tej uvodni preizkušnji.

Trije nekdanji motokrosisti in domači zvezdniki motokrosa Kragelj, Može in Špindler so poskrbeli za atraktivni začetek prve dirke. Može je pokazal odlično formo, saj je povedel in nato do usodne napake nadziral Kraglja. Trenutek nezbranosti je bil dovolj, da je na najbolj strmem spustu izgubil oblast nad motociklom in treščil v drevo. Na srečo se je vse skupaj končalo brez poškodbe, le krmilo na njegovem Suzukiju se je pri silovitem udarcu odlomilo, kar je pomenilo konec dirke za Možeta.

Smolo je imel tudi Špindler, ki je po eni uri dirke odlomil pedalo zadnje zavore na svoji Husqvarni. "Do konca dirke je bilo kar adrenalinsko, saj sem imel na zelo strmem spustu precej dela s samo sprednjo zavoro, a vseeno z dirko sem zadovoljen, saj bi lahko bilo slabše glede na tehnično okvaro", je dejal Špindler.

Najhitrejši na dirki, avstrijska enduro legenda Werner Muller, je bil za naše voznike neulovljiv in je po prevzemu vodstva v uvodnem delu diktiral tempo. Sašo Kragelj je dirko končal na skupnem drugem mestu, v najbolj množični kategoriji Profi E2 pa je svojo Yamaho vseeno pripeljal do zmage. Avstrijec Muller je namreč vozil KTM-a v razredu Profi E3, torej v razredu motociklov z največjo prostornino motorjev. Po dirki je bil Sašo zadovoljen z rezultatom, odpeljal je taktično in premišljeno dirko, predvsem pa zdržal hud dvourni tempo. Po dirki je Kragelj povedal: "Letos bom vozil celotno prvenstvo, saj mi SXC predstavlja dober izziv, predvsem pa si nabiram nove izkušnje v športu, ki ga še ne poznam do potankosti, tako da se vsako dirko naučim nekaj novega."

V najšibkejšem razredu med profiji, torej v E1, je pokazal odlično formo nekdanji enduraš in voznik supermota Gregor Milošič (Suzuki). Sezona bo tu še zanimiva, saj sta tako Jaka Seles (KTM) kot Rok Zupančič (Honda) pokazala dobro formo.

Med štirikolesniki se je ponovila zgodba iz lanske sezone. Miha Špindler (KTM 505) je zmagal med športnimi kvadi, Marko Jager (Can Am Outlander) pa med velikimi ATV-ji. Razveseljivo je dejstvo, da so v obeh razredih njuni tekmeci naredili korak naprej. Predvsem Špindler je po dirki priznal, da je moral narekovati zelo hiter tempo, da se je lahko odlepil od zasledovalcev.

Naslednja dirka bo 19. maja v Ajdovščini, organizator Jaka Seles pa obljublja zanimivo progo, ki bo primerna za vse voznike terenskih motociklov in štirikolesnikov: "Želimo privabiti čim več rekreativcev in ljubiteljskih voznikov, zato bomo pripravili temu primerno progo, ki ne bo prezahtevna. Predvsem pa želimo po koncu dirke poskrbeti za nepozabni žur."

Zmagovalci 1. Dirke SXC – Lemberg:
Profi E1: Milošič Gregor
Sport E1: Ostervuh Rok
Profi E2: Kragelj Sašo
Sport E2: Godec Gregor
Profi E3: Werner Muller
Sport E3: Velušček Marino
Veterani 40: Jagodič Uroš
Veterani 50: Hirschmugl Michael
Juniorji: Grahek Matija
Amater: Terčič Tomaž
Profi Quad: Špindler Miha
Sport Quad: Kukovica Damjan
ATV 4x4: Jager Marko

Koledar dirk SXC 2012

1. 21.4. Lemberg
2. 19.5. Ajdovščina-Vipava
3. 30.6. Slovenske Konjice
4. 28.7. Boltija
5. 1.9. Orehova Vas
6. 29.9. Šentvid pri Stični
7. 6.10. Paha (Otočec)
8. 20.10. Dragonja

Vse rezultate najdete na www.speed-timing.hr, dodatne informacije pa na www.crosscountry.si in www.amzs-sport.com.

SXC Press