Toni Mulec na prvi etapi ostal brez bencina, a vseeno prišel do cilja

27. 2. 2023
Deli

Po prvi etapi relija Puščavski izziv Toni Mulec bogatejši za novo puščavsko izkušnjo - prav mu je prišlo znanje o pretakanju bencina z enega motorja na drugega iz časov, ko je bil še »mulec«, predvsem pa je hvaležen za gesto Abdulaziza Ahlija, ki lovi zmago, a je kljub temu ustavil in pomagal sotekmovalcu.   

Sipine največje peščene puščave na svetu so bile danes tehnično nezahtevne. Toni, ki je na Dakarju tako spretno taktiziral z gorivom, je danes ostal na suhem, kar spričo prej povedanega, ostaja manjša skrivnost. Kakor koli, zdaj je bogatejši za izkušnjo, ki je nanj statistično gledano tako ali tako že prežala za naslednjo sipino. Ko na visoki temperaturi in sredi peska ostaneš brez bencina, si na milost in nemilost prepuščen altruizmu sotekmovalcev. Ta čut imajo puščavski ljudje bolj razvit in nič čudnega ni, da je Toniju ustavil domačin, dvakratni zmagovalec Puščavskega izziva s štirikolesnikom Abdulaziz Aziz. V motocikel našega asa sta kapnila kakšna dva litra dragocene tekočine, kar je pomenilo, da je moral Toni pametno voziti do cone za natankanje.

 

»Na začetku etape je bilo kar nekaj hitrih pist, hitrosti so bile ves čas med 120 in 140 km/h, kar zapoveduje maksimalno koncentracijo in maksimaino previdnos. Zelo hitro lahko namreč naletiš na kakšno skrito luknjo ali kamen in že si na tleh. Ker sem vozil sam, sem morda celo malo preveč spustil gas, saj nisel imel prave reference. Ko me je Dabrowski, ki je startal za mano, dobil, pa sem se pošteno zbudil in ga prehitel. Sicer se me je potem on prijel, a sem imel dober ritem in zelo užival na motorju. Opazil sem tudi, da mi gre na sipinah vedno boljše:  v žargonu bi rekli, da mi gre branje sipin vedno bolj od rok. Vse je bilo sanjsko, dokler ... mi ni zmanjkalo bencina!  Ko sem nemočno čakal, da mi bo nekdo ustavil, sem moral sprejeti, da je dober rezultat šel po zlu. Kakor koli, izkupiček dneva ocenjujem pozitivno, sipine so bile prijazne z mano, res pa je, da za jutri organizator napoveduje dosti bolj zahtevno traso. Več kot očitno je, da je bilo tole šele ogrevanje. Kot vsak dan bom tudi jutri startal z velikim nasmehom na obrazu, vesel in ponosen, da sem tukaj. Hvaležno pozdravljam vse, ki me spremljate in imate kakor koli prste vmes!«

 

Toni je torej danes popil nekaj modrosti in bencina, zato optimistično zre v naslednje dni.

Tudi jutri se v puščavi obeta vroč dan. Vročina je naporna za dirkalnik in dirkača, a prav nič ni hujše od dakarskega mraza in dežja! Druga, krožna etapa Puščavskega izziva Qasr Al Sarab – Qasr bo postregla s 257 km na čas in 108 km povezovalne etape. 

 

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu