Touareg Rally: 1.etapa

S ciljem v mestu Zagora se je zaključila prva etapa osemnajstega relija Tuareg. Dan se je začel z jutranjim prologom, ki je določil štartna mesta na prvi hitrostni preizkušnji. V cilju po dobri vožnji skoraj brez napak tudi Aleš Sešel.

7. 3. 2016

Prva etapa je povezala mesti Ouarzazate in Zagora, dan pa se je začel z jutranjim prologom, na katerem so motoristi štartali v 'Le Mans' stilu, torej s skupinskim tekom do ugasnjenih motorjev. Rezultati prologa so določili štartna mesta za prvo od treh današnjih hitrostnih preizkušenj. Sledila je vožnja po večinoma precej hitrem in manj zahtevnem kamnitem terenu z zaključkom na kratkem sipinskem delu (to zadnje le za razred profesionalcev). Tekmovalci v razredu profesionalcev so prevozili 270 kilometrov (5-7 ur), amaterji pa 30 kilometrov manj (4-7 ur). Le petina današnje etape je bila speljana po cesti, na poti pa so imeli pet kontrolnih točk in še nekaj skritih kontrolnih točk, katere morajo tekmovalci po navodilih s potne knjige prevoziti.

»Prvi dan sem se spoznaval s terenom,« je takoj po prihodu v Zagoro povedal zadovoljen Aleš Sešel, edini slovenski dirkač na dirki. »Lepo počasi stopnjuješ tempo in predvsem uživaš v tem, kar počneš. Točno to je bil današnji dan.« Sešel je na svoji prvi etapi v življenju dosegel 12. mesto v razredu Moto Amater; dan je končal brez padca in brez večjih navigacijskih napak. »Ene dvakrat se je zgodilo, da sem se moral ustaviti in popraviti smer, sicer pa sem izgubil strah pred navigacijo s potno knjigo. Kar nekako je steklo,« je komentiral.

V ponedeljek je na sporedu 350- (Pro) oziroma 190-kilometrska (Amater) etapa s štartom in ciljem v Zagori. Kot obljublja organizator, se bo zahtevnost navigacije in terena (95% terena, od tega 10% peščenih pist in 30% sipin) stopnjevala.

besedilo in fotografije: Matevž Hribar