V živo iz Lizbone

Dirkači so obnemeli, gledalci po celem svetu so besni.

V živo iz Lizbone (foto: Bor Dobrin) Bor Dobrin
4. 1. 2008

Na dan, ko naj bi v Lizboni potekali tehnični pregledi dirkalnikov, so vsi prisotni doživeli velik šok. »Slabe novice imam. Nič se ne dogaja, nehali so opravljati tehnične preglede in začeli pospravljati reklamne panoje ter šotore. Ob 12.00 imamo dirkaški sestanek, potem bomo videli, « je po telefonu komentiral Tomaž Merhar, ki se je na peščeno preizkušnjo odpravil pod sponzorsko ekipo Old Spice. Že čez slabo uro je bilo v francoskem jeziku razglašeno, da je dirka odpovedana. Organizator naj bi tekom dneva večkrat govoril s francosko vlado, predvsem z ministrom za zunanje zadeve in sprejeli so odločitev, katere ni predvideval nihče. Tomaž je po uradni razglasitvi povedal: »Tukaj je norišnica, nekateri dirkači jokajo. Pravkar sem govoril z nekim Argentincem, ki reli spremlja od samega začetka, po treh desetletjih pa je prvič zbral dovolj poguma in denarja, da se je dirke udeležil. Zdaj so pa odpovedali. Neverjetno, res ne vem kaj bomo . . «

Razlog za odpoved dirke naj bi bili napeti odnosi v Afriških državah, še posebej v Mavretaniji, kjer je bilo 24. decembra ubitih 5 francoskih turistov. Po besedah A.S.O. naj bi bile zadnje dni direktne grožnje teroristov pogoste, zato drugačne odločitve v tem trenutku ne vidijo.

In kaj zdaj? Nič, dirkači iščejo hotele, letalske karte in začenjajo urejati logistiko za transport motociklov, avtomobilov, kamionov in vse opreme. Merhar je v poznih popoldanskih urah prispel v hotel: »Žalostna zgodba, sploh si ne znam predstavljati, kako se bo vse skupaj končalo. Ne samo ta odpovedani Dakar, boli tudi misel na to, kako močan vpliv imata danes terorizem in politika. Kaj je resnično za temi zgodbami, verjetno mi navadni smrtniki ne bomo vedeli nikdar. Veste, koliko denarja je v tej igri? Iz Japonske je prišla ekipa s štirimi kamioni in samo ladijski prevoz za vsakega izmed njih stane približno 20.000 evrov. Da ne govorim, kakšen udarec je odpoved dirke za tako veliko ekipo, kot je KTM. Govoril sem z nekim mehanikom, ki pravi, da je prepričan, da bo šlo kar nekaj podjetij zaradi odpovedi dirke zagotovo v stečaj. Organizator ni o vrnitvi stroškov zaenkrat zinil niti besede, verjetno bodo ponudili vrnitev startnine, mogoče brezplačno udeležbo na naslednjem reliju. Ampak kaj, ko je startnina še najmanj…Poznaš koga, ki kupi dvajset novih pnevmatik? « želi v šali zaključiti pogovor in s tem povedati, kakšen udarec je doletel vse dirkače.

Več informacij od organizatorja zaenkrat še nismo uspeli pridobiti. O tem, kako se bodo dogodki po »11. septembru v športu« razvijali v prihodnjih dneh, mogoče celo mesecih in letih, bomo seveda poročali.

Matevž Hribar, foto: Bor Dobrin