V živo iz MXON: Intervju s Febvrejem in Van doninckom

V petek, pred začetkom enega izmed največjih motokrosističnih dogodkov v letu, pokala narodov, ko samo vzdušje še ni tako stresno, sem v boksih ujel Romaina Febvreja (Francija) in Brenta Van donincka (Belgija) - predstavnika dveh držav, ki se bosta na nedeljski tekmi zagotovo pomerili za sam vrh in z njima opravil intervju.

V živo iz MXON: Intervju s Febvrejem in Van doninckom (foto: Yamaha, Jaka Završan) Yamaha, Jaka Završan
29. 9. 2017

Romain Febvre:

Kako ste zadovoljni z letošnjo sezono?

Če povem po resnici, nisem najbolj navdušen. Edino svetlo točko vidim v tem, da sem proti koncu leta začel voziti tako kot znam. Že med samimi pripravami pozimi z ekipo nismo našli tistih pravih nastavitev motocikla in to se je nadaljevalo tudi na prvih nekaj tekmah, kar pa mi je povzročilo veliko škode, saj sem začel dvomiti vase.

Ali vam tekmovanje na letošnjem pokalu narodov pa lanskoletni zmagi predstavlja motivacijo ali dodaten pritisk?

Glavni del letošnje sezone je prvenstvo MXGP. Ta je že končan, zato ne čutim dodatnega pritiska. Celotna francoska reprezentanca se na dirko bolj kot ne odpravlja z razmišljanjem, da nimamo kaj izgubiti, saj tovrstna tekma poteka le enkrat letno in vedno vsakemu dirkaču predstavlja nekaj posebnega, prav tako smo lahko sproščeni, saj smo v zadnjem obdobju vsi trije kazali dobro formo, a vseeno ne smemo pozabiti, da je to pokal narodov, kjer se lahko zgodi kar koli.

Kako so potekale priprave vaše reprezentance na pokal narodov?

Imeli smo precej smole, saj sta se poškodovala tako Benoit Paturel kot Dylan Ferrandis, zato je priložnost dobil Christophe Charlier, ki trenutno tekmuje v enduru, a vseeno premore ogromno motokrosističnega znanja, zato sem vesel, da ga imamo v ekipi. Vsi trije dirkači smo minuli teden skupaj opravili kar nekaj treningov, eden izmed njih je potekal tudi v Ernee-ju, na prizorišču, ki je pokal narodov gostilo pred dvema letoma.

Glede na to, da ste lani ravno tu v Matterley Basinu grdo padli in se poškodovali, po vsej verjetnosti nimate najlepših spominov na to stezo?

Name to nima vpliva, saj se to lahko zgodi kadarkoli in kjerkoli. Proga tu mi zelo ugaja, najbolj sem navdušen nad njeno konfiguracijo, prav tako pa vsako leto dirko tu "začinijo" še navijači.

Brent Van doninck:

Ste že razmišljali o 450-kubičnem motorju, z njim morda opravili kakšen trening?

Da, letošnjo zimo sem bolj kot ne treniral s 450-kubičnim motociklom, saj s tem dobivam tudi na moči, in nato dirko z 250-kubičnim odpeljem toliko lažje, a ko se enkrat začnejo dirke, močnejši motor črtamo iz programa mojih treningov. Vsekakor pa je jasno, da bom naslednje leto ostal v razredu MX2, saj imam do dopolnitve starostne norme še dve leti časa.

Ste kdaj pomislili o odhodu v Združene države Amerike in dirkanju tam?

Seveda, to so moje sanje že vse od otroštva in močno upam, da jih bom lahko enkrat uresničil, a bi moral dobiti dobro ponudbo in za sabo imeti podporo močne ekipe, saj se zavedam, da brez tega nikakor ne bi mogel uspeti. Kakorkoli je prvoten cilj naslednji dve leti ostati v Evropi in pokazati dobre vožnje.

Belgija bo tako kot ponavadi na pokalu narodov, tudi letos nastopala z zelo močno ekipo. Kakšna so vaša pričakovanja?

Kot prvo bi rad Julienu Lieberju zaželel hitro okrevanje, saj sem jaz v ekipo prišel na račun njegove poškodbe, a mislim, da s Strijbosom in Van Horebeekom tvorimo močno trojko. Meni osebno proga tu zelo ustreza in mislim, da lahko z malo športne sreče dirko končamo na podiumu.


Jaka Završan

Foto: Yamaha, Jaka Završan