V živo iz MXON: Slovenci po treh letih znova v A-finalu

Leto 2014 je bilo zadnje, ko se je Slovenija na pokalu narodov uvrstila v A-finale. Po neuspelih poskusih zadnji dve leti, si je naša trojka kot prvi in najpomembnejši cilj letos zadala uvrstitev na nedeljsko tekmo in to jim je tudi uspelo.

V živo iz MXON: Slovenci po treh letih znova v A-finalu (foto: AMZS, Jaka Završan) AMZS, Jaka Završan
30. 9. 2017

Prvi so se na kvalifikacijsko dirko odpravili vozniki razreda MXGP. Tim Gajser je z odličnim štartom skozi prvi ovinek pripeljal kot drugi in že v prvem krogu pripravil uspešen napad na takrat vodilnega Nagla (Nemčija). V uvodnih krogih si je z napadalno vožnjo privozil zase značilno prednost, nato je tempo malček umiril in s pametno vožnjo v cilj pripeljal kot prvi. »Štart mi je dobro uspel in kmalu sem se znašel na prvem mestu. Ujel sem pravi tempo in od takrat naprej le užival, saj mi je ta proga res pisana na kožo, zato si močno želim, da bi vreme zdržalo do jutrišnje dirke, a smo v Veliki Britaniji, kjer je to nemogoče napovedati,« nam je po dirki zaupal svetovni prvak.

Razredu MXGP so sledili tekmovalci z 250-kubičnimi motorji, kjer je slovenske barve zastopal Jan Pancar, ki je s solidnim štartom prvi krog zaključil kot 25. V naslednjih nekaj krogih je kazalo, da je mladi slovenski up našel prave linije in tempo, saj je hitro prehiteval konkurente in vozil že na 22. mestu, nato pa naredil napako in grdo padel.

»V želji, da bi prehitel še več tekmovalcev, sem na valovih skočil predaleč. Močno me je zabilo in odneslo izven proge. Po padcu sem se hitro pobral in usedel na motor, a šele takrat videl, da zame težav še zdaleč ni konec. Ne samo, da je bilo krmilo močno zvito, temveč mi je ob padcu odpovedala tudi prva zavora. Še isti krog sem odpeljal v mehanično cono, kjer smo na hitro poravnali krmilo. Kljub težavam sem dirko odpeljal do konca in končal kot 32,« je razočaran povedal Pancar.

Usoda Slovencev je bila tako odvisna od Petra Irta, ki se je na kvalifikacije podal kot zadnji. Najmlajši izmed bratov Irt je s 25. mestom upravičil zaupanje Bogomirja Gajserja, saj je predvsem s pametno vožnjo Slovence s skupnim 17. mestom popeljal neposredno v A-finale.

Kot prvi bodo štartno pozicijo jutri izbirali že tri leta nepremagljivi Francozi, sledili jim bodo Nizozemci s Herlingsom na čelu, ki je svojo vrhunsko formo potrdil z današnjo zmago na kvalifikacijski dirki v razredu MX open. Domačine (ekipa Velike Britanije) je strastno navijanje množice poneslo do 5. mesta, a so razlike minimalne, zato se nam jutri obeta izjemno zanimiv tekmovalni dan.


Jaka Završan

Foto: AMZS, Jaka Završan