V živo iz MXON: Kaj se je v resnici dogajalo na letošnji 'olimpijadi motokrosa'

Pokal narodov je tudi letos z izjemno atraktivnimi in napetimi vožnjami, ter evforičnim navijanjem upravičil vzdevek olimpijada motokrosa. Kako sem videl dirko skozi svoje oči, lahko podrobneje preberete v naslednjih vrsticah. 

V živo iz MXON: Kaj se je v resnici dogajalo na letošnji 'olimpijadi motokrosa' (foto: Jaka Završan) Jaka Završan
1. 10. 2017

Dirko so s prvo vožnjo otvorili vozniki razreda MX2 in MXGP. Navijači so po včerajšnji odlični predstavi Velike Britanije na kvalifikacijah danes upravičeno pričakovali veliko. Maxa Anstieja rahel dež in namočena, uničena proga očitno nista motili, saj je vodil od štarta do cilja in bil edini, ki je v tej vožnji skozi cilj pripeljal pred Timom Gajserjem. Jan Pancar je imel v težkih pogojih malo več težav, a je z borbeno vožnjo z 250-kubičnim motociklom proti močnejšim 450-kubičnim, vseeno v cilj prišel kot 32. V drugo so se pomerili vozniki razreda MX2 in MX open, kjer sta Slovenijo zastopala Jan Pancar in Peter Irt. Steza je bila takrat v zelo slabem stanju in večina tekmovalcev se je ubadala z ogromno težavami. Najmanj težav je imel Herlings, ki je v svojem dominantnem slogu Nizozemce z zmago vrnil v boj za skupno zmago. Slovenci smo z 32. mestom Pancarja in 38. Irta po dveh odpeljanih vožnjah skupno zasedali 13. mesto.

V zadnji in hkrati odločilni vožnji so se pomerili le vozniki 450-kubičnih motorjev (razreda MXGP in MX open), kar je pomenilo, da sta se za štartnimi zapornicami izmed Slovencev znašla Tim Gajser in Peter Irt. Tim se je po ne najboljšem štartu prebijal iz ozadja in do konca dirke prišel do 5. mesta. »S svojo prvo vožnjo in drugim mestom sem zelo zadovoljen, a tega delno tudi zaradi slabega štarta ne morem reči za drugo. Vesel sem, da smo se končno uvrstili v finale in da smo dosegli dvanajsto mesto. Že pred dirko smo se zavedali, da se lahko uvrstimo visoko, kar nam je tudi uspelo. Bili smo dobra ekipa in vzdušje je bilo zelo pozitivno,« je povedal Tim. Peter Irt je bil zaradi padca primoran odpeljati v bokse in odstopiti: »Med tekmama enostavno nisem našel dobrih linij in nisem bil sposoben skupaj sestaviti dveh pravih voženj. Z dvanajstim mestom sem zelo zadovoljen, a glede na to, da v blatu ne treniram veliko mislim, da bi ob boljšem vremenu lahko dosegli še boljši rezultat.« Pravi šov za gledalce pa sta v finalni vožnji uprizorila domačin, Max Anstie in Jeffrey Herlings, a je kljub padcu dirko dobil domačin.

Ekipa Slovenije je kot že rečeno osvojila 12. mesto, kar je po letu 2002 naš najboljši rezultat. S pokazanim naše trojke je bil zadovoljen tudi Bogomir Gajser: »Uspešni smo bili tudi brez Jerneja, ki je na žalost padel in se poškodoval. Škoda, da je Tim v drugi vožnji slabo štartal, Peter pa se je ubadal z »zategnjenimi« rokami, a sem z rezultatom zelo zadovoljen. Na vse zadnje so fantje ostali celi, kar pa je tudi zelo pomembno.«

Zmaga je že četrtič zapored romala v roke Francozov, ki so letošnji pokal narodov z zasedbo Charlier, Febvre in Paulin dobili brez večjih težav in z obilo veselja po dirki za ključ do uspeha razkrili sproščenost in povezanost ekipe. Malo manj zadovoljni so bili po dirki Nizozemci, ki so dirko tako kot lani zaključili drugi, a je predvsem Herlings na tiskovni konferenci precej razočaran dejal, da je stati na drugi stopnički vedno najtežje. Po letu 1997 je na zadovoljstvo domačih navijačev na podium s tretjim mestom zopet stopila ekipa Velike Britanije, katera se edina lahko pohvali, da ima tekmovalca, ki je zmagal v obeh vožnjah. To je uspelo Maxu Anstieju, ki veselja in zadovoljstva po dirki ni mogel skrivati in priznal, da je bilo vse skupaj še mnogo lažje zaradi bučnega navijanja, zaradi katerega na nekaterih odsekih steze sploh ni slišal svojega motorja. Manj razlogov za veselje pa so imeli v ekipi ZDA, ki so jih mnogi po osvojitvi devetega mesta označili za glavno razočaranje letošnjega pokala narodov, a bodo že naslednje leto lahko na domačem terenu izboljšali ta rezultat.

 V manjši meri je pozornost vsem ukradel mladi Hunter Lawrence (Avstralija), ki je ne le v razredu MX2 zmagal brez težav, temveč je s skupnim petim in osmim mestom odlično konkuriral tudi tekmecem na močnejših motociklih. Njegov talent je na današnji tekmi opazil tudi Ricky Carmichael in ga po končani dirki okronal za najboljšega novinca na letošnjem pokalu narodov. »S svojo vožnjo sem zelo zadovoljen, čeprav sem v drugi vožnji vozil že na petem mestu in nato zaradi padca končal kot osmi. Na žalost nam Avstralcem ni uspelo osvojiti tako močno željenega podiuma, a bi vseeno rad pohvalil svoja moštvena kolega, ki sta se potrudila po svojih najboljših močeh,« je na tiskovni konferenci povedal Lawrence.


Jaka Završan

Foto: Jaka Završan