Vikend, katerega čakamo vsi ljubitelji motokrosa. Tim Gajser in še dva Slovenca med elito!

Kaj so pred dirko povedali najboljši slovenski motokrosisti? Jernej Irt zaradi poškodbe na dirki žal ne bo nastopil.

Vikend, katerega čakamo vsi ljubitelji motokrosa. Tim Gajser in še dva Slovenca med elito! (foto: Peter Kavčič) Peter Kavčič
14. 4. 2017

Svetovna karavana motokrosa se po štirih oddaljenih dirkah seli v Evropo. V Trentinu, v Italiji, bo ta vikend peta dirka svetovnega prvenstva. Na svoj račun bodo končno prišli slovenski ljubitelji motokrosa, ki se že tradicionalno ob progi Arco di Trento zberejo v velikem številu. V elitni kategoriji MXGP bodo tekmovali kar trije slovenski motokrosisti; aktualni svetovni prvak in trenutno vodilni v seštevku prvenstva Tim Gajser, ob Gajserju pa bosta na startu še Klemen Gerčar in Peter Irt. Žal se tudi tokrat ni izšlo vse po željah slovenskih tekmovalcev, saj je svoj nastop v Italiji načrtoval tudi Jernej Irt, ki pa se je pred dnevi lažje poškodoval in ga v Italiji ta vikend ne bomo videli.

Slovenci s svojim ovinkom

Slovenska trojica bo v nedeljo izredno motivirana. Gajser, Gerčar in Irt so si enotni, da tako številčne podpore domačih navijačev nimajo na nobeni drugi dirki svetovnega prvenstva. Še več, slovenski navijači imajo ob progi celo že svoj ovinek.

»Zelo se veselim te tekme, saj bo ogromno slovenskih navijačev in vem, da bo vzdušje pravo. Obenem sem vesel, da so končno na sporedu evropske tekme. Počutje je dobro in po uspešnih zadnjih dirkah tudi v Italiji upam na vrhunski rezultat,« je napovedal Gajser, ki po vrnitvi iz Mehike ni počival, saj je minuli vikend odpeljal tudi prvo dirko državnega prvenstva in seveda zmagal. Gajser je bil na zadnjih dveh dirkah v Argentini in Mehiki razred zase in si je v seštevku svetovnega prvenstva po štirih dirkah privozil že dvajset točk prednosti. V Italiji ga morda ne čaka najlažje delo, saj bo tekmoval na domačem terenu Italijana Antonia Cairolija, ki je lani slavil na krilih svojih navijačev, letos pa jim je dolžan še marsikaj.

Za Gajserjem se je na državnem prvenstvu uvrstil Klemen Gerčar, ki komaj čaka, da se dokaže tudi v svetovnem prvenstvu. »Komaj čakam tekmo v Italiji, saj sem šest mesecev res trdo garal. Sem v dobri formi in k sreči brez poškodb. Manjka mi le še tekmovalni ritem, kar pa bom pridobil s tekmami,« je razlagal Gerčar, ki je zadovoljen tudi s tem, da je letos precej bolj razbremenjen, kot je bil v lanski sezoni.

Peter, najmlajši član družine Irt, ima na Arco di Trento lepe spomine, saj je lani na italijanski dirki osvojil prvo točko za svetovno prvenstvo. Letos si želi predvsem uživati na motorju, pred dirko pa je povedal: »Že na začetku priprav sem se pred sezono poškodoval, kar je močno otežilo priprave. Zato nikakor ne morem reči, da sem v najboljši formi, saj sem na motorju šele slab mesec in za mano je samo ena tekma. Upam, da bo dirkaški vikend potekal umirjeno in brez posebnih pritiskov, saj bom lahko tako sproščen in bom užival na motorju. Upam na veliko podporo navijačev, kar mi bo sigurno dalo dodatnih moči.«

Motokrosiste v soboto popoldne čakajo kvalifikacije, dirka bo v nedeljo s prvo vožnjo ob 14. uri in drugo ob 17. uri.

Kot smo že pisali, bo premierno kot član tovarniške ekipe Yamaha Astes4-Tesar na dirki evropskega prvenstva EMX250 nastopil tudi Jan Pancar.

Urnik tekmovanja MXGP

Nedelja:

14.00 – 1. vožnja MXGP
17.00 – 2. vožnja MXGP (prenos na Šport TV 1)

AMZS Press
foto: Peter Kavčič