Vroče na 3. dirki za DP Supermoto

Zagorjani so poskrbeli za odlično dirko na vročem asfaltu v Krškem, kjer se je zbralo rekordno število voznikov.

Vroče na 3. dirki za DP Supermoto (foto: Matevž Hribar) Matevž Hribar
27. 8. 2007

Največja novost na naših dirkaških tleh je bil pokal KBM, kjer so svoje dirkaško znanje lahko preizkušali vozniki supermoto motociklov, ki se sicer ne ukvarjajo z dirkanjem in ne posedujejo dirkaških licenc. Tako smo lahko na štartu videli voznike na motociklih, kot je KTM Duke ali dvotaktna Husqvarno SM 125, nekateri pa so vozili tudi s pravimi dirkalniki. Na kvalifikacijah je bil najhitrejši Grega Bizjak (Honda 450), na dirki pa je šlo najbolje Tadeju Koščaku. Drugi je bil Gorazd Koselj (KTM SMC 625), katerega smo v preteklih letih sicer redno videvali na dirkah razreda Open.

Za pestrost v razredu 450 je s svojo udeležbo na dirki poskrbel Cristiano Medizza (Suzuki), sicer dirkač svetovnega formata. Na uradnih treningih ga je za komajda šest tisočink prehitel Uroš Nastran na Husqvarni, ki še ni povsem prebolel trebušne bolezeni in si priboril najboljšo štartno pozicijo. V prvi dirki je Uroš na sredini dirke padel in se potem iz šestega prebil do petega mesta, tako da je zmago moral prepustiti Italijanu, najhitrejši Slovenec pa je bil Rok Mihelčič (Honda). V drugi dirki Uroš ni ponovil napake in suvereno zmagal, skupno zmago v državnem prvenstvu pa je vseeno moral prepustiti Mihelčiču.

V razredu supermoto open si je najboljše štartno mesto priboril Uroš Nastran pred Markom Škarjo na dvovaljni Apriliji. Dirke se je udeležil tudi Aleš Hlad, ki se letos sicer uspešno udeležuje dirk za svetovno prvenstvo, dirko na Racelandu pa je vzel bolj kot trening in se tako ni boril z vodilnimi. Prvo dirko je Nastran odpeljal brez napake in v cilj je pripeljal pred Škarjo. Za njima je v cilj pripeljal Marjan Habat (KTM). V drugi vožnji je Škarja ostreje napadal Uroša in dirka se je spremenila v napet boj. Po manjši napaki Uroša ga je Marko skoraj prehitel, a mu to ni uspelo. Kmalu za tem je v istem krogu poizkušal priti mimo Husqvarne še po notranji strani, kar ga je stalo padca in tako je bil boj odločen. Na tretje mesto se je uvrstil Niko Volčič (KTM).

Med 125 kubičnimi štiritaktniki je prvi začel Blaž Žganjar na Tomosu in brez napake odpeljal obe dirki, prav tako odlični Žan Modic (Tomos), najmlajši dirkač in novinec v letošnji sezoni, ki je končal za Blažem. Tretji je bil koprčan Tine Saražin (Yamaha), zmagovalcu prejšnje dirke v Logatcu Alanu Pfeiferju (Fantic Motor) pa nikakor ni uspelo prehiteti Anžeta Mlakarja (Tomos) in je tako končal kot peti.

Trenutno vodilni med skuteristi Beno Lipnik je treninge odpeljal slabo in se uvrstil šele na četrto štartno pozicijo, prvi pa je začel Tomaž Koršič, ki je prvo dirko tudi zmagal. Koršič je do četrtega kroga vodil tudi v drugi dirki, takrat pa je v dolgem levem ovinku prevzel Lipnik. Na tretje mesto se je uvrstil Matjaž Leban (vsi vozijo Piaggio Zip).

Matevž Hribar