WSBK: Zmaga zasluženo Biaggiju

Naj vam bo Maxov karakter všeč ali ne - sprijazniti se bo treba, da je bil letos najboljši. In ker je Apriliji že v drugi sezoni po vrnitvi v prvenstvo privozil skupno in še konstruktorsko zmago, je hvala staremu gusarju še toliko bolj na mestu.

3. 10. 2010

Biaggiju po vsej verjetnosti dirkati ne bi bilo več treba, saj ima pri 39 letih vse možnosti, da počne še kaj drugega kot da se bode z vročekrvnim podmladkom na dirkaških pistah. A je podlegel Aprilijini ponudbi in se vrnil v prvenstvo superbike ter že v drugi sezoni osvojil naslov prvaka, italijanskemu proizvajalcu pa s pomočjo moštvenih kolegov prinesel še konstruktorsko zmago. Prvi naziv je bil zagotovljen že dirko pred koncem, zato bi lahko pomislili, da se bo na zadnji dirki le še odpeljal do cilja – pa ni bilo čisto tako.

V prvi dirki na dirkališču Magny Corus, dobrih dvesto kilometrov stran od Pariza, je po štartu nekaj časa vodil, do konca dirke pa so ga prehiteli kar trije tekmeci. V drugo sta on in od konkurence na ravnini opazno hitrejša Aprilia RSV4 dala vse od sebe in kljub napornim pritiskom Cruthlowa z 0, 09 sekunde prednosti pripeljala skozi cilj prva ter tako v letošnji sezoni osvojila že deseto zmago. »Ponosen sem na svojo ekipo, zdaj pa bi šel rad čimprej domov, « je po dirki povedal prehlajeni Max, ki je sotekmovalcema še na stopničkah razlagal, da zaradi bolezni ne bi rad pretiraval z brizganjem penine.

Obe dirki sta sicer minili dokaj mirno, brez napornih bojev in divjih prehitevanj. Številčni angleški navijači so bili navdušeni nad odličnim Crutchlowom, v prvi vožnji pa je z drugim mestom navdušil še Haslam, ki se prihodnje leto seli k BMW-ju. Nemška ekipa tokrat ni imela sreče, saj niti Xaus niti Corser nista končala dirke.

Matevž Hribar

Rezultati

Magny Cours, 1. dirka:

1. Crutchlow (Yamaha)

2. Haslam (Suzuki)

3. Checa (Ducati)

4. Biaggi (Aprilia)

5. Smrz (Aprilia)

Magny Cours, 2. dirka

1. Biaggi (Aprilia)

2. Crutchlow (Yamaha)

3. Fabrizio (Ducati)

4. Guintoli (Suzuki)

5. Haga (Ducati)

Skupni razvrstitev 2010

1. Max Biaggi (Aprilia) 451

2. Leon Haslam (Suzuki) 376

3. Caros Checa (Ducati) 297

4. Johnatan Rea (Honda) 292

5. Cal Crutchlow (Yamaha) 284

6. Noriyuki Haga (Ducati) 258

7. Sylvian Guintoli (Suzuki) 197

8. Michael Fabrizio (Ducati) 195

9. James Toseland (Yamaha) 187

10. Shane Byrne (Ducati) 169

Proizvajalci:

1. Aprilia 471

2. Ducati 424

3. Suzuki 412

4. Yamaha 352

5. Honda 313

6. BMW 201

7. Kawasaki 113