Yamaha danes dahnila »da« Rossiju

Nekaj dni prej kot je bilo napovedano je svetovna motoristična javnost dobila odgovor - Rossi bo v sezoni 2013 in 2014 sotekmovalec Lorenzu v tovarniški ekipi Yamahe.

10. 8. 2012

Pri Ducatiju so se mu v petek dopoldan, 10. Avgusta (in ne 15., kot je bilo napovedano) zahvalili s kratkim in hladnim PR obvestilom. Čez čas je prišlo bolj veselo in daljše obvestilo iz Yamahe, v katerem športni šef ekipe Lin Jarvis napoveduje prihod Doctorja.

Morda bo Rossi ostal pri Yamahi tudi po tem in sklenil svojo športno pot v razredu Superbike, kamor naj bi se Yamaha vrnila v sezoni 2014?  S tem prehodom se je na vso moč zavrtel vrtiljak prestopov dirkačev. Pri Hondi so s prestopom Marqueza v tovarniško ekipo ob bok Pedrosi svoje že opravili, pri Yamahi bosta torej par zopet Lorenzo – Rossi.

Španec s statusom prvega dirkača, vsaj tako pravijo, Rossi pa se s tem menda strinja. Kdo bo naslednje leto drugi dirkač Ducatija (Hayden je zanj še podpisal), še ni jasno. Kandidata sta oba letošnja voznika Yamahine ekipe Tech3, Dovizioso in Crutchlow, čeprav kaže, da ima Italijan več možnosti  kot Anglež. Naslednje leto mora biti prosto vsej eno mesto, saj ima ekipa že podpisano pogodbo z Bradleyem Smithom, ki letos dirka v njihovi ekipi razredu Moto2.

Ozirajo se tudi k Randyu DePunietu, dirkaču ekipe Aspar, letos na CRT stroju. Ducati naj bi v naslednji sezoni imel tudi poltovarniško ekipo, kar je zahteva Audija (nekaj takšnega kot je Yamaha Tech 3), ni pa še jasno, katera ekipa bo imela tak status – morda Pramac. Pri njih se ozirajo k Iannoneju, ki je v Mugellu njihovega Ducatija že testiral, kandidat je tudi Redding, ki je testiral tovarniškega Ducatija.

Pri Hondi Gresini niso ravno najbolj srečni s špancem Bautisto, tako da bo tudi v tej ekipi morda prišlo do zamenjave. Zaradi sponzorja želijo Italijana.

Primož Jurman