Zaključek pokala Akrapovič

Za v nedeljo 12. oktobra si ne bi želeli lepšega dneva za zadnje zaključno dejanje Pokalnega prvenstva Slovenije za pokal Akrapovič.

13. 10. 2008

Gostitelj zadnje dirke MK Slovenj Gradec je že tradicionalno izredno dobro organiziral dirko. Toplo in sončno vreme brez oblačka je privabilo obilo navdušencev za motokros, ki so bili priča razpletu prvenstva v devetih kategorijah oziroma razredih tega amaterskega prvenstva.

MX OPEN R1

Druga oziroma zadnja dirka tega razreda je bila za gledalce prav gotovo najbolj zanimiva in razburljiva, saj je favorit za naslov prvaka Damjan Smrekar (AMD Šentvid pri Stični) padel v prvem ovinku, se pobral in nadaljeval dirko kot zadnji. A kdor dovolj dobro spremlja dirke ve, da zanj ni bilo vse izgubljeno. Damjan je dirko nadaljeval v divjem slogu, prehitel prav vse iz svojega razreda in zaključil z dvema zmagama in naslovom prvaka. Aleksander Žafran (Geodrill racing team) je obe dirki zaključil na drugem mestu, za njim pa se je na tretje mesto uvrstil Aleksander Osek (TRK Tajfun šport), ki je bil na dirkah dvakrat tretji.

MX 125 R1

Aleksander Žafran (Geodrill racing team) je osvojil naslov prvaka v tej kategoriji že pred dirko in je tokrat nastopil v močnejšem razredu Open R1. Aljoša Molnar (AMD Feroda Celje) je zmagal v obeh vožnjah s hitro in odločno vožnjo. Za njim se je z dvema drugima mestoma uvrstil Theo Urbas (MK Notranjska) in na tretje mesto Miha Urbas (MK Notranjska), ki je bil na obeh dirkah tretji.

Dirka MX OPEN R2

Tudi na letošnji zadnji dirki tega številčnega razreda je nastopilo kar 30 dirkačev. Dejan Podgornik (AMD Tolmin) je v podobnem stilu kot na prejšnji dirki dvakrat zmagal in postal tudi novi prvak s točko prednosti pred Denisom Premrlom (GAS Vrtejba), ki je prvo dirko končal na tretjem mestu, drugo dirko pa na drugem mestu. Ti dve uvrstitvi sta ga dali na drugo mesto, tako skupno kot v končanem prvenstvu. Na tretje mesto je pristal Robert Kavšek (AMD Šentvid pri Stični), ki je bil na prvi dirki drugi, na drugi dirki pa peti.

Dirka MX 125 R2

Videli smo zelo zanimivo dirko, ki je določila prvaka med Andrejem Gregoričem (ABC Sport) in Rokom Virantom (AMD Šentvid pri Stični). Med seboj ju je pred dirko ločila le točka razlike. Dvoboj v vrhu je dvakrat v svoj prid zaključil Rok Virant (AMD Šentvid pri Stični). Z dvema lepima zmagama je zaključil tudi z naslovom prvaka v roki. Tako se je z uvrstitvijo za njim moral sprijazniti Andrej Gregorič (ABC Sport), ki je bil skupno drugi z dvema drugima mestoma. Anže Slivnik (MK ZAI), ki je začel nizati dobre uvrstitve šele po drugi polovici prvenstva, se je zopet kazal pri vrhu in na koncu stopil na najnižjo stopničko z dvema tretjima mestoma.

Dirka MX 85 / MX 85 junior

V tem mlajšem razredu MX 85 junior je vseh sedem dirkačev na obeh dirkah osvojilo ista mesta. Rok Majerič (TRK Tajfun Šport) je zmagal, kar pa ni bilo dosti za osvojitev naslova. Tako z drugim mestom naslov prvaka osvojil Rok Rus (AMD Šentvid pri Stični). Tretji je bil Matevž Jerebic (Geodrill racing team).

V kategoriji MX85 je prvak Dejan Zver (TRK Tajfun šport) prvo dirko zmagal, na drugi pa ga je ugnal Luka Kutnar (AMD Šentvid pri Stični), ki je bil na prvi dirki drugi. Z dvema tretjima mestoma se je za njima uvrstil Jaka Juvan (Geodrill racing team).

Dirka MX 65 junior

Aktualni prvak Nick Škorja (TRK Tajfun šport) je v slogu prvaka zopet suvereno zmagal obe dirki. Domačin Denis Vačovnik (MK Slovenj Gradec), ki je celo leto nizal skoraj vse uvrstitve na drugo mesto, je bil tudi tokrat dvakrat drugi. Matic Milec (Hrvaška) in Miha Bubnič (MK Beli Kamen) sta se borila za končno tretje mesto, saj sta imela pred dirko razliko ene točke. Oba sta osvojila eno tretje in eno četrto mesto, zato je na tretjem mestu ostal Matic Milec.

Dirka MX Veterani

Med veterani v kategoriji Veterani 35 je prvak Igor Pancar (AMD Šentvid pri Stični) z osvojenim drugim in prvim mestom skupno zmagal. Za njim se je uvrstil Branko Peršoh (AMD Slovenske Konjice), ki je zmagal na prvi dirki in drugo končal na drugem mestu. Andrej Rus (AMD Orehova vas), ki je bil na prvi dirki tretji na drugi dirki pa četrti, se je tako povzpel na najnižjo stopničko.

V starejši kategoriji Veterani 45 je osvojil naslov prvaka Silvin Vesenjak (MX Enduro Šport Maribor). Na prvi dirki je zmagal, na drugi pa mu je zmago odnesel Alojzij Fortuna (NIX moto klub Semič). Za Silvina se je uvrstil Branko Kavšek (AMD Šentvid pri Stični), ki je bil na prvi dirki drugi na drugi dirki pa je zasedel tretje mesto. Za zaključek se je na tretje mesto tokrat povzpel Italijan Marino Benvegnu (Italija). Osvojil je tretje in četrto mesto.

Besedilo in foto: Jurij Furlan