Zakulisje Dakarja: na tretji etapi Dakar postal bolj poštena dirka

Najbolje plačanemu poklicu, ali bolje rečeno zadolžitvi na relijih, je odbila zadnja ura. Včeraj je organizator med vse udeležence relija poslal okrožnico, ki prepoveduje vsakršno izpopolnjevanje potne knjige z dodatnimi opombami, točkami, smermi, bližnjicami, GPS-koordinatami in podobnimi pomagali.

Zakulisje Dakarja: na tretji etapi Dakar postal bolj poštena dirka (foto: Antonine Vincent/DPPI) Antonine Vincent/DPPI
10. 1. 2019

Kršitelji bodo po starem zakonu, ki ga nihče ni upošteval, ker se tudi izvajal ni, 'nagrajeni' s tremi urami časovnega pribitka. Toda le za prvo kršitev – ob drugi bo dirkač diskvalificiran. 'Mapmani' ali kartografi, ki dnevno zaslužijo po tisoč evrov, pa bodo morali pošteno znižati tarifo, saj večine njihovih podatkov moštva v bližnji prihodnosti ne bodo mogla več uporabiti.

 

Nekdanji džentlemenski dogovor med šefi ekip, da si na dirkah pomagajo z namigi t. i. mapmanov, je včeraj s kaznijo, ki si je nihče ne more privoščiti, končal vsega sit šef Dakarja Etienne Lavigne. Začudenim tekmovalcem so na koncu hitrostne preizkušnje delavci na progi zasegli potne knjige. V jedilnici je bilo nato nekoliko bolj tiho kot po navadi, dokler zvečer niso razglasili obvestila, ki ni razveselil nikogar. S tretjo etapo je namreč začelo veljati pravilo, ki so ga tekmovalci zavestno kršili. Sliši se hecno, a v reliju je mogoče marsikaj, dokler te kdo ne prijavi. In zdaj 'špeckahle' niso več potrebne, saj bodo v cilju hitrostne preizkušnje izvajali nenapovedane dnevne kontrole. Kršitelji bodo po lestvici precej nazadovali, prav tako bodo kaznovani tisti, ki bodo potno knjigo čudežno izgubili.

V dobi tehnologije nič ni več tako, kot je bilo. Vprašajte starejše dakarce, ti še vejo, kaj je kompas.