Znan je koledar svetovnega prvenstva FIM v vztrajnostnih relijih ... s posebnim dodatkom

Do cross-country olimpijade manjka le še slabih 17 dni - reli Dakar letos odpira plin v Limi, prav te dni pa je FIM objavil tudi koledar dirk za naslednje leto. Ta disciplina je Slovencem vedno ležala.

20. 12. 2017

Na eni od dirk, natančneje na Puščavskem izzivu leta 2014, je Miran Stanovnik namreč dosegel 5. mesto ali rezultat kariere. Abu Dhabi Desert Challenge pa je bil leto kasneje naklonjen tudi Simonu Marčiču, ki je kot popoln novinec v razbeljeni puščavi Liwa po petih etapah relija pripeljal na skupno 14. mesto.

Po lanskoletni izločitvi relija Sardegna  Rally Race iz svetovnega prvenstva FIM v cross-countryju, je na koledarju umanjkala med dirkači izjemno priljubljena dirka, ki jo je bilo treba nadomestiti. Da dirkači avgusta v Južno Ameriko ne bi potovali le v Atakamo, je gospoda na FIM-u v svetovni nabor uvrstila še dirko Desafio Ruta 40, česar so bile ekipe vesele, saj etape med Salto, Belenom, Chilecitom in San Juanom predstavljajo ekskluzivni trening za reli Dakar. In če je bilo letos dirk na seznamu " le" pet, se bodo naslednje leto relisti pomerili tudi v Peruju. Vse to pa je dobesedno pisano na kožo ponovno svetovnemu prvaku Pablu Quintanilli, podprvaku Kevinu Benavidesu in očitno tudi nosilcu letošnjega brona, simpatičnemu Matthiasu Walknerju.

KOLEDAR FIM Svetovno prvenstvo v cross-countryju

24-29 Marec Abu Dhabi Desert Challenge, ZAR

17-22 April QMMF Qatar Cross Country Rally, Katar

29 Julij–5 Avgust Inka Desert Challenge, Peru

11-19 Avgust Atacama Rally, Čile

26 Avgust – 1 Sept. Desafio Ruta 40, Argentina

3-9 Oktober Rally du Maroc, Maroko

Sicer pa se mednarodna reli peščena scena naslednje leto že drugič zapored začenja v Dubaju z dirko International Baja v začetku marca.

Tekst: Tina Torelli

Fotografija: E. Bauer/KTM Images/Red Bull Content Pool