Ducati 999

Bili smo v italijanskem Misanu, kjer Ducati redno testira. Nekaj krogov sem se prepričeval, da bi v četrti prestavi držal do konca odprt plin skozi zelo hiter ovinek, ki vodi v ravni del steze. Ta ovinek, ki s precej več kot 150 km na uro sledi kombinaciji hitrih levih ovinkov, je testni izpit za motocikel in človeka na njem.

22. 8. 2002

Predhodne kroge sta Michelinovi gumi grabili v asfalt kot lepilo. Tokrat, ko novi Ducati iz polnega nagiba pridobiva hitrost, zadnja guma zdrsi, in težko se pripravim, da roka ne zapre plina. Ducati mehko ujame linijo in tuleče nabira vrtljaje, ko glavo tiščim za majhnim pleksijem.

Stari 916 je bil v podobnih okoliščinah kar pošteno strašljiv, kot sem skusil na novinarski predstavitvi danes že daljnega leta 1994. Vendar ni bil tako hiter.

V preteklih osmih letih je v Bologni izdelan dvovaljnik V (no, lahko rečemo tudi dvovaljnik L) ostal skorajda nespremenjen, pa je kljub temu prepričljivo vladal v svetovnem prvenstvu Superbike. Zložno so mu povečevali prostornino motorja do 998 kubičnih centimetrov, razvili so radikalne nove glave, ki nosijo ime Testastretta, in nikoli niso presegli praga zanesljivosti.

Lep, lepši, ne vem

916 je od predstavitve do danes ostal lep izdelek. Brezčasni motocikel. In zagotovo je v Ducatiju že vladala panika, ko je bilo jasno, da je treba pripraviti zamenjavo. Kako narediti lepši motocikel?

Predsednik Ducatija, Federico Minoli, je na predstavitvi Ducatija 999 poudaril, da je to najnaprednejši, tehnično popoln in najzmogljivejši motocikel, kar jih je Ducati kdaj pokazal! ? Z 999-ico naj bi se Ducati odpeljal v nove čase.

Ducatijev šef oblikovanja, Pierre Terblanche, je bil pred kočljivo nalogo - ustvariti dostojnega naslednika modela 916, ki ga je zrisal Massimo Tamburini. Naloga je primerljivo nemogoča - kot bi moral na novo poslikati Sikstinsko kapelo. In danes opazovalci delijo mnenja. Za mnoge je 916 ikona, ki je 999 ne dosega.

Vendar 999 še vedno oznanja, da je Ducati. Agresivnost poudarja v nadstropje postavljen žaromet, dopolnjuje jo pod sedežem v nekakšen likovno »sklepan« lonec speljan izpušni sistem. Okoli posode za gorivo je oklep tako urezan, da se očem kaže zadnji valj tekočinsko hlajenega dvovaljnika, ki skozi glave Testastretta diha prek osmih ventilov.

Doseže 124 KM, za »konja« več kot prej, lahko pa je to le zaokrožanje matematike. Konec leta bodo pokazali krepkejši, s 136 KM podprt 999S, kasneje sledi še Biposto. Vendar pazite, dodelave na sesalnem sistemu, izpušnem sistemu in elektroniki vžiga ter vbrizga so pustile močno sled v srednjem območju vrtljajev, kjer je Dvovaljnik že tako ali tako v prednosti pred štirivaljniki.

916 je bil vzor lahkosti. Očitno se nižje ne da, zato 999 tehta kilogram več. Očitno se tudi iz šasije, ki nosi 916, ne da potegniti novih argumentov, pa ima zato 999 zadaj za 15 milimetrov daljšo, sedaj dvokrako nihajno vilico in v njej pri osi zadnjega kolesa prav urarsko umetelno vsajen vijak za nastavljanje napetosti verige. Lep detajl. Cevni okvir ohranja znano podobo, je pa ožji.

Za 15 mm je po višini nastavljiv voznikov sedež. Ker so osnovne mere okvirja, stopalk (te so petstopenjsko nastavljive) in krmila enake, je sprememba v sedežu dovolj očitna, da je počutje bolj sproščeno. Toda voznik še vedno gleda z nosom v bel merilnik vrtljajev. Digitalni prikazovalnik hitrosti pa zna pokazati tudi porabo goriva, čase na krog in še kaj.

Ni počitka

V Misanu ni prostora za počivanje. V ravnici sem odčital hitrost 250 km na uro in še vsaj 20 sem jih pridobil, preden sem na meni primernem mestu stisnil zavore. Zato sem navdušen, da ima Ducati dvostopenjsko lučko v merilniku, ki v razponu 100 in 200 vrtljajev pobliska in opozori na bližajoči se odklop vžiga pri 10.500 vrtljajih. Menjalnik ni vsakič zelo natančno vklopil, tu in tam sem moral dvakrat potisniti ročico.

Daljša zadnja nihajka naj bi preprečila dviganje prednjega dela pri pospeševanju in izgubo stabilnosti pri zaviranju. Kljub temu se 999 pri pospeševanju še vzpne na zadnje kolo. Prednji del ohranja pod nadzorom ob krmilo vpet nenastavljiv Bogejev blažilnik. V mestu bodo vozniki navdušeni nad ugodnejšim obračalnim krogom.

999 lažje zleze v ovinek, kot je to uspelo 916. Andrea Forni, šef razvoja, je komentiral, da pomik voznika bližje težišču zmanjša vztrajnostni moment. No, svoje naredi tudi na nastavitve občutljivo vzmetenje, ki spredaj in zadaj nosi oznako Showa. 999 je miren motocikel in zadnja nihajka naj bi k temu veliko prispevala. Dodelan Brembov zavorni komplet pa ostro grabi, ko je treba zmanjšati hitrost. Trdijo, da so zmanjšali pregrevanje, kar je za športno rabo dober podatek.

Ducati 999

TEHNIČNI PODATKI

Motor: Tekočinsko hlajen, dvovaljni, V90-zasnove

Ventili: DOHC, 8 ventilov

Prostornina: 998 cm3

Vrtina in gib: 100 x 63, 5 mm

Kompresija: 11, 4 : 1

Elektronski vbrizg goriva: Marelli, f 54 mm

Sklopka: Oljna, večploščna

Največja moč: 124 KM (91 kW) pri 9.500 vrt/min

Največji navor: 102 Nm pri 8.000 vrt/min

Prenos moči: 6 prestav

Vzmetenje: (spredaj) Popolnoma nastavljive teleskopske vilice »upside-down«

Vzmetenje: (zadaj) Popolnoma nastavljiv blažilnik Showa, gib kolesa 128 mm

Zavore (spredaj): 2 koluta f 320 mm, 4-batna zavorna čeljust Brembo

Zavore (zadaj): Kolut f 220 mm, zavorna čeljust Brembo

Kolo (spredaj): 3, 50 x 17

Kolo (zadaj): 5, 50 x 17

Guma (spredaj): 120/70 x 17, (zadaj): 190/50 x 17, Michelin Pilot Sport Cup

Kot glave okvirja/predtek: 23, 5 - 24, 5° / 91-97 mm

Medosna razdalja: 1420 mm

Višina sedeža od tal: 780 mm

Posoda za gorivo: 17 litrov

Masa s tekočinami (brez goriva): 199 kg

Zastopa in prodaja

Sku­pi­na Claas d.d., Za­lo­ška 171, (01/54 84 789), Lj.

Roland Brown

Foto: Stefano Gadda, Alessio Barbanti

 • Tehnični podatki

  Motor: Tekočinsko hlajen, dvovaljni, V90-zasnove
  Navor: 102 Nm pri 8.000 vrt/min
  Prenos moči: 6 prestav
  Zavore: 2 koluta f 320 mm, 4-batna zavorna čeljust Brembo
  Vzmetenje: (spredaj) Popolnoma nastavljive teleskopske vilice »upside-down« / (zadaj) Popolnoma nastavljiv blažilnik Showa, gib kolesa 128 mm
  Višina: 780 mm
  Posoda za gorivo: 17 litrov
  Medosna razdalja: 1420 mm
  Teža: 199 kg