Linhai 300 2x4

15. 3. 2007 | Peter Kavčič
Deli

Danes, v času velike globalizacije, je preživljanje tisto malo prostega časa, ki ga ostane po končani službi, vse pomembnejše. Zato sta izbira prave igrače za sprostitev in polnjenje baterij izrednega pomena.

A globalizacija ima poleg interneta in cenejših potovanj po svetu še vsaj eno dobro lastnost – trgovanje, kjer lahko za malo denarja dobiš veliko. Vemo, to je kliše, oguljena fraza ali pa dvorezni meč, saj se prav v poplavi cenenih izdelkov iz Kitajske kaj hitro znebimo nekaj denarja za hitro pokvarljiv izdelek. Iz množice različnih štirikolesnih igrač pa nam je uspelo izluščiti eno, za katero si upamo trditi, da je dober kompromis med ponujeno kakovostjo končnega izdelka in ceno.

To drzno izjavo lahko podpremo s kar trimesečnim testom. Slovenski zastopnik je bil glede tega vsekakor zelo pogumen, saj odstopiti za toliko časa izdelek, ki stane nekaj manj kot 5.000 evrov, kar je pravzaprav poceni ob pogledu na konkurenčne štirikolesnike, in tako močno verjeti vanj, da se bo izkazal, je lahko nevarno. Pri nas namreč resnice ne prirejamo in ne prikrivamo pomanjkljivosti, če že ne zaradi samih sebe, pa zaradi vas, zvestih bralcev.

Ta kitajski izdelek smo namreč vozili po vseh mogočih in nemogočih terenih, ga pustili na dežju, na snegu, ga namakali v blatu in z njim plezali po strminah. Naš seznam plusov je približno trikrat daljši kot seznam stvari, ki nam niso bile všeč. Najprej moramo pohvaliti presenetljivo visoko raven končne izdelave in kakovost uporabljenih materialov.

Rja se ni pojavila nikjer, pa bi se lahko, plastični blatniki so odporni na praske in udarce. Tudi oprema ni slaba. Linhai premore dva prtljažnika (idealno za lovce, gozdarje in avanturiste, ki s seboj jemljejo veliko prtljage), ščitnika rok, ki varujeta pred mrazom in vejami, zaščito vitalnih delov motorja in podvozja ter celo popolnoma pravo vlečno kljuko. Da, z njim lahko vlečete tudi prikolico.

Ker ima reduktor (menjalnik je samodejni brezstopenjski tudi z vzvratno prestavo), je vlačenje tovora ali plezanje v strm klanec še toliko varnejše. Pazili pa so celo na to, da boste zaradi lastne varnosti lahko vklopili vse štiri smerne kazalce. Kot se spodobi za izdelek, namenjen evropskemu trgu, je Linhai 300 2x4 tudi homologiran za uporabo na cesti (registriran je za dve osebi), čeprav mu motor (tekočinsko hlajen 275-kubični enovaljnik) in podvozje ne zagotavljata kaj več kot hitrost 80 kilometrov na uro na ravni cesti. A za štirikolesnik cesta tako in tako ni pravo okolje. Na makadamih in kolovozih se znajde veliko bolje in povsem izpolni pričakovanja povprečno zahtevnega voznika.

In za konec še tisto, kar nas je motilo. Po daljši vožnji (več kot dve oz. tri ure) se namestitev ročice plina izkaže za rahlo neergonomsko, saj je palec desne roke ves čas nekoliko preveč iztegnjen in se utrudi. A to bi se dalo z malce spretnosti in orodja prilagoditi. Tudi stopalka zadnje zavore (zavore sicer primejo solidno) ni nameščena, kjer bi si želeli, morda bi jo s sredine nožne opore pomaknili nekoliko naprej, kjer bi manj motila. Ob nekoliko premajhnih številkah na merilnikih pa se ta seznam tudi konča. Bencin v posodo za gorivo in gremo na novo zabavo! .

Linhai 300 2x4

Cena test­ne­ga vozi­la: 4.099 evrov

Tehnični podatki

Motor: 275 cm3, enovaljni, štiritaktni, tekočinsko hlajen, uplinjač, el. zagon

Pogon: samodejni brezstopenjski menjalnik + vzvratna, pogon na zadnja kolesa, kardan

Okvir: jeklen cevni

Vzmetenje: spredaj dvojna A vodila, posamičen enojni blažilnik zadaj nihajna roka, enojni blažilnik

Gume: spredaj 24x8 R12, zadaj 24x11 R10

Zavore: spredaj 2x kolut, zadaj 1x kolut

Višina sedeža od tal: 845 mm

Mere: 2.096 x 1.170 x 1.170 mm

Suha masa: 280 kg

Posoda za gorivo: 14, 2 l

Kontakt: Perpetum mobile, Ljubljana (Luka Bernot), tel. št.: 031/750 990

Hvalimo in grajamo

+ cena

+ videz in velikost resnega štirikolesnika

+ solidne komponente

+ bogata oprema

+ nezahteven za uporabo

- neergonomska ročica plina in stopalka zavore

- slabo vidne številke merilnikov

Peter Kavčič

Foto: Matevž Hribar, Peter Kavčič

Tehnični podatki
Motor: 275 cm3, enovaljni, štiritaktni, tekočinsko hlajen, uplinjač, el. zagon
Okvir: jeklen cevni
Zavore: spredaj 2x kolut, zadaj 1x kolut
Vzmetenje: spredaj dvojna A vodila, posamičen enojni blažilnik zadaj nihajna roka, enojni blažilnik
Višina: 845 mm
Posoda za gorivo: 14,2 l
Teža: 280 kg