Mali in veliki supermoto

Melkijad, kaj je to supermoto? Nič lažjega, pojdi z mano. In odpujsala sta v Logatec . .

4. 7. 2009

Motošport je zabaven, a nič ni bolj zabavnega od supermota. Okretnost motokros dirkalnika in lepljivost gum cestnih izstrelkov sta kombinacija, ki daje motoristovo željo, ostati na pravi strani zakona, vsakič znova na preizkušnjo.

Kako ostati miren za počasnim avtomobilom, če pa se pred teboj riše zavita siva kača, imenovana cesta? Težko. Po hitrem bočnem pogledu leva roka pograbi sklopko, v istem trenutku pa levo stopalo dvakrat udari po ročici menjalnika in – gas mimo. Še težje se je zadržati, da na znanem odseku z drsečim asfaltom ne bi agresivno odprl plina in oddrvel počez iz ovinka.

Sliši se zabavno, a je tudi nevarno ter v večini primerov skregano z zakoni, členi in odstavki, ki vam jih na plačilni nalog lahko navede gospod policist. Ker smo v času preizkušanja novega Dorsodura na test dobili še supermoto izvedenko Pit Bajka brez registrske tablice, ni bilo treba dvakrat pomisliti – treba bo na stezo!

Aprilijin lepotec se nam je priljubil že lani, ko smo ga na novinarski predstavitvi preganjali po gričih v okolici Rima. Italijani so presenetili in iz slečenega Shiverja naredili zelo lep izdelek. Vidi se, da posamezni deli niso kar tako na hitro 'skupaj zmetani', ampak so se posvetili vsaki podrobnosti posebej.

Okvir, sestavljen iz aluminijastega odlitka ter jeklenih cevi, in agregat sta enaka kot na Shiverju, vse drugo pa so morali zasnovati na novo. Pri tem so jim pomagali v oddelku, ki je skrbel za razvoj dvovaljnega supermota SXV 4.5 in 5.5.

Dorsoduro ima v primerjavi s Shiverjem daljšo in za tri kilograme lažjo nihajno roko in za dve stopinji bolj odprt kot glave okvirja, drugačen pomožni okvir ter izpušna lonca, skrita pod plastiko z režami v obliki škrg morskega psa, pa seveda drugačen sedež, prednjo masko, blatnik, krmilo . .

Elementom vzmetenja so namenili kakovostne komponente z možnostjo nastavljanja prednapetosti in hitrosti blaženja, k odličnemu zavornemu paketu pa so dodali možnost izbire protiblokirnega sistema. ABS na supermotu, se šalite?

No, treba je vedeti, da Dorso kljub skoraj dirkaškim komponentam (vzmetenje in zavore) ni dirkalnik, ampak 'le' živahen dvokolesnik za vsakdanjo rabo na cesti, zato možnost tega elektronskega pripomočka ni odveč.

Zanimivo je, da vas kljub ABS-u premočan stisk desne ročice na dobrem asfaltu še vedno lahko vrže čez krmilo. Tega pri motociklih s podobnimi zavornimi sistemi nismo vajeni, saj navadno elektronika skrbi, da zadnja guma ostane v stiku s tlemi.

No, pri Dorsoduru ne, česar bodo veseli vsi, ki se radi postavljajo na sprednje kolo. To je zaradi 320-milimetrskih kolutov ter radialno vpetih štiribatnih čeljusti povsem preprosto, le pristanek nazaj na obe kolesi utegne biti zaradi teže motocikla (to ni lahka dirkaška specialka! ) trd in glasen, zato za učenje podobnih vragolij priporočamo lažji stroj.

Nad delovanjem ABS-a spredaj smo bili torej navdušeni, malo manj pa nad tem, da se Dorsoduro pri zaviranju nikakor noče postaviti 'pošrek'. Večina uporabnikov tega sicer tako in tako ne bo počela, a je že tako, da je zaviranje z oddrsavanjem zadnjega kolesa eden izmed poglavitnih elementov prave supermoto vožnje. Škoda, da ABS ni izklopljiv. Če bi elektroniko nekako onesposobili na zadnji zavori, bi bilo tudi v redu . .

Popolnoma brez kakršnihkoli elektronskih pomagal pa je igračka z imenom Pit Bike. Slovenisti, žal mi je, a slovenske besede za motorno dvokolo za prevažanje po boksih na dirkah (še) ni, pa mu bomo zato rekli kar tako kot Američani.

S terensko različico smo letos že strašili varnostnike v naši garaži, tokrat pa nam je zastopnik v roke potisnil izvedenko na gladkih gumah. Namesto grobih 'štofeljcev' imajo gume Sava MC31 S-Racer le toliko plitvih zarez, da izpolnijo zahteve cestne homologacije, po sestavi pa so to prave dirkaške gume. In tako se tudi obnašajo!

Pit Bike je ležal v ovinku kot pribit, pri zaviranju pa dajal zelo dobro povratno informacijo o tem, kdaj je guma začela drseti. Sava si je za izdelek zaslužila aplavz, mala igrača na dveh kolesih pa tudi, a šele po tem, ko smo vzeli v roke orodje in pritrdili stranske plastike, zadnji zobnik ter krmilo. Motocikel je prišel na test popolnoma nov, in kot kaže, so Italijani privijali vijake še pred zajtrkom in jim je zato primanjkovalo moči.

Cena Pit Bajka ni visoka (v primerjavi s podobnimi kitajskimi izdelki) brez razloga. Igrača ima kakovostno krmilo Protaper, gumijaste ročice Progrip (enake kot na motokros dirkalnikih), nastavljive vilice Marzocchi Shiver, dvostopenjsko pa je mogoče nastavljati tudi zadnji enojni blažilnik.

Gre namreč za izdelek, s katerim pri naših zahodnih sosedih že množično dirkajo, v sklopu prvenstva v minimotu pa se je na dirkališkem asfaltu mogoče pomeriti tudi pri nas. Enovaljni štiritaktnik je dovolj za zabavno preganjanje le slabih 70 kilogramov težkega motocikla.

Prednost majhnosti in majhne teže sta neverjetna okretnost in možnost popolnega nadzora nad dogajanjem. V ovinku se je treba presesti na zunanji del sedeža in težo prenesti na zunanjo stopalko in takrat je občutek, do kakšnega nagiba guma še drži, popoln. Tudi pod mostom, kjer je asfalt najbolj drseč, kljub divji vožnji ni padel nihče.

Privaditi se je treba nekoliko nedomače sheme menjalnika. Vse prestave se namreč prestavljajo navzgor, vključno s prvo, zato se pri zaviranju pred zavojem včasih zgodi, da menjalnik nehote ostane v 'leru'.

Ko smo enkrat ugotovili, kako zabaven je mali supermoto, je Dorsoduro ostal parkiran ob stezi. Dejstvo je, da je 750-kubični stroj odličen na cesti, a prevelik in pretežak za na tako zavito stezo. Brez dlake na jeziku pa lahko zatrdimo, da je Dorsoduro trenutno najboljša izbira za vse supermotaše, ki bi se radi vozili živahno, a ne dirkaško. Če vas ne moti veter, zmore velike potovalne hitrosti, agregat ne oddaja nadležnih vibracij, celo stopalke za sopotnico so začeli vgrajevati serijsko!

In Pit Bajk? Težava pri mali prdulji je v tem, da se lahko z njim vozite le po dirkališkem asfaltu, saj ga ni mogoče registrirati. Pa tudi tako glasen je, da mi ga je bilo v domači ulici kar nerodno spraviti k življenju. Smo pa dobili zanimivo idejo: poznate šesturne vztrajnostne dirke z jermenarji? Ej, to bi bil dirkaški žur brez primere. Resno razmišljamo . .

No, vse izveste ob pravem času.

S, T in R

To so kratice besed Sport, Touring in Rain, ali po slovensko, športni, turistični ali dežni program delovanja motorne elektronike. Z daljšim pritiskom na gumb ­zaganjalnika lahko namreč Dorsoduru spreminjamo karakteristike motorja. Lani smo med vijuganjem po italijanskih cestah trdili, da sta dežni in turistični program dolgočasna, po preizkusu v mestnih središčih pa smo mnenje spremenili.

Program T se namreč odlično izkaže pri premikanju od enega semaforja do drugega, saj se dvovaljnik odziva mehko in zvezno, brez nadležnega cukanja. In R? Sicer živahen motor postane v nizkih vrtljajih len, kot bi imel kakšnih 250 kubičnih centimetrov.

Iz oči v oči . .

Peter Kavčič: Malček me je presenetil. Sprva sem mislil, da gre za še eno plastično igračo iz Kitajske, a po nekaj krogih sva že zganjala norčije po zadnjem kolesu in grizla v asfalt z izredno mehkimi in lepljivimi Savinimi gumami. Takole za zabavo in popestritev in kakšno dirko s prijatelji na enakih motocikelčkih je zelo spodoben izdelek.

Dorsoduro je popolnoma druga zgodba, močan in prožen agregat je odličen za živahno ubiranje ovinkov. Motilo me je le to, da nima ročajev, kamor bi se kot sopotnik lahko prijel. Sicer pa še ena zabavna zverina iz Noala.

Pit Bike Dream 77 Evo

Cena testnega vozila: 2.250 EUR

Motor: enovaljni, štiritaktni, zračno-oljno hlajeni, 149, 8 cm? , uplinjač.

Največja moč: 12 kW (16 KM) pri n. p.

Največji navor: n. p.

Prenos moči: 4-stopenjski menjalnik, veriga.

Okvir: jeklen cevni.

Zavore: spredaj kolut ? 210 mm, zadaj kolut ? 190 mm.

Vzmetenje: spredaj nastavljive teleskopske vilice Marzocchi, zadaj nastavljiv enojni blažilnik.

Gume: Sava MC31 S-Racer, spredaj 110/80-12, zadaj 120/90-12.

Višina sedeža od tal: n. p.

Posoda za gorivo: 3 l.

Medosna razdalja: 1.180 mm.

Teža: 69 kg.

Zastopnik: Moto-mandini, d. o. o., Dunajska cesta 203, Ljubljana, 059 013 636, www.motomandini.com.

Hvalimo in grajamo

+ živahen motor

+ kakovostne komponente

+ nastavljivo vzmetenje

+ zabavna okretnost

+ zvok

- slabo priviti vijaki

- struktura menjalnika

- hrupnost

- omejena možnost uporabe

Aprilia Dorsoduro 750 ABS

Cena testnega vozila: 9.599 EUR

Motor: dvovaljni V 75°, štiritaktni, tekočinsko hlajeni, 749, 9 cm? , 4 ventili na valj, elektronski vbrizg goriva.

Največja moč: 67, 3 kW (92 KM) pri 8.750/min.

Največji navor: 82 Nm pri 4.500/min.

Prenos moči: 6-stopenjski menjalnik, veriga.

Okvir: modularni iz aluminijaste litine in jeklenih cevi.

Zavore: spredaj dva koluta ? 320 mm, radialno vpete štiribatne čeljusti, zadaj kolut ? 240 mm, enobatna zavorna čeljust, protiblokirni sistem ABS.

Vzmetenje: spredaj nastavljive obrnjene teleskopske vilice ? 43 mm, 160 mm giba, zadaj nastavljiv enojni blažilnik, 160 mm giba.

Gume: 120/70-17, 180/55-17.

Višina sedeža od tal: 870 mm.

Posoda za gorivo: 12 l.

Medosna razdalja: 1.505 mm.

Teža: 206 kg.

Zastopnik: Avto Triglav, Dunajska 122, Ljubljana, 01/5884550, www.aprilia.si.

Hvalimo in grajamo

+ odličen motor

+ menjalnik

+ lahkotno upravljanje

+ zavore

+ delovanje ABS-a

+ oblikovanje

- ABS ne dovoli zaviranja počez

- nemirnost pri večjih hitrostih in v ovinkih

Matevž Hribar, foto: Aleš Pavletič

 • Osnovni podatki

  Cena testnega modela: 9.599 EUR €
 • Tehnični podatki

  Motor: dvovaljni V 75°, štiritaktni, tekočinsko hlajeni, 749,9 cm³, 4 ventili na valj, elektronski vbrizg goriva.
  Navor: 82 Nm pri 4.500/min.
  Prenos moči: 6-stopenjski menjalnik, veriga.
  Okvir: modularni iz aluminijaste litine in jeklenih cevi.
  Zavore: spredaj dva koluta Ø 320 mm, radialno vpete štiribatne čeljusti, zadaj kolut Ø 240 mm, enobatna zavorna čeljust, protiblokirni sistem ABS.
  Vzmetenje: spredaj nastavljive teleskopske vilice Marzocchi, zadaj nastavljiv enojni blažilnik. / spredaj nastavljive obrnjene teleskopske vilice Ø 43 mm, 160 mm giba, zadaj nastavljiv enojni blažilnik, 160 mm giba.
  Višina: 870 mm.
  Posoda za gorivo: 12 l.
  Medosna razdalja: 1.505 mm.
  Teža: 206 kg.
Hvalimo in grajamo
živahen motor
kakovostne komponente
nastavljivo vzmetenje
zabavna okretnost
zvok
odličen motor
menjalnik
lahkotno upravljanje
zavore
delovanje ABS-a
oblikovanje
nemirnost pri večjih hitrostih in v ovinkih
ABS ne dovoli zaviranja počez
omejena možnost uporabe
hrupnost
struktura menjalnika
slabo priviti vijaki