Podaljšani test - Moto Guzzi V9 Bobber SportKako športen je Guzzijev športnik?

O novem testnem Guzziju sem sicer slišal, da je model V9 Bobber Sport, a sem si med razmišljanjem, da V9 seveda ne pomeni devetvaljnika V-zasnove, ampak V-zasnovo s slabimi 900 kubiki, zapomnil le 'sport'.

Kako športen je Guzzijev športnik? (foto: Peter Kavčič) Peter Kavčič
5. 5. 2020

Zato sem oblekel usnjen kombinezon, obul dirkalne škornje in nadel resne rokavice, integralno čelado in možgane preklopil na' adrenaline mode'. Toda pred mano je stal retro klasični 'bobber'. Motor, namenjen pristnemu uživanju v vožnji brez pretresov, brez strahu zaradi prevelike moči, kot jo imajo številni sodobni športni motocikli, brez nelagodja visokega sedeža sodobnih potovalnih endurov.

Tale Moto Guzzi je zabaven kruzer, ki vzbuja odlične občutke tako med vožnjo, ko uživaš v linijah skozi ovinke, kot tudi, ko parkiran stoji in le občuduješ njegove linije. In za njimi ali skozi njih kuka na plan tudi športna plat. Motociklu se na daleč vidi, da je 'bad boy' in da je narejen v duhu dirkalnika izpred več kot pol stoletja – a na posodobljen način – z Ohlinsovim nastavljivim vzmetenjem. Ima enojni sedež, ima z navorom ustrežljiv dvovaljnik in nizko težišče za lahkotnejše vijuganje.

Pri pretiravanju v ovinkih se bo sicer za nami iskrilo in s kolenom ne bomo drsali po tleh, a kdo pravi, da je zabavno športno vijuganje možno le na 'hard' način. Samozavestne testosteronske občutke, kot jih na primer pravi športni motocikli vzbujajo pri brutalnih pospeških in nagibih, je mogoče doživeti tudi drugače – z 'loneridersko' vožnjo proti sončnemu zahodu. A morda vendar z nekoliko manj usnja, kot sem ga izbral sam.

Besedilo: David Stropnik

 • Osnovni podatki

  Prodaja: PVG d.o.o.
  Cena osnovnega modela: 9.990 €
  Cena testnega modela: 10.890 €
 • Tehnični podatki

  Motor: 853 cm³, dvovaljni, zračno-oljno hlajeni
  Moč: 40 kW(55 KM) pri 6.250 vrt./min
  Navor: 62 Nm pri 3.000 vrt./min
  Prenos moči: 6-stopenjski menjalnik, kardan
  Okvir: cevni jekleni
  Zavore: spredaj 1 kolut 320 mm ABS štiribatni Brembo, zadaj kolut 260mm ABS, dvobatni Brembo
  Vzmetenje: spredaj teleskopske vilice, zadaj nihajka, dvojni Ohlins
  Gume: spredaj 130/90 16, zadaj 150/80 16
  Višina: 785 mm
  Posoda za gorivo: 15 litrov
  Teža: 210 kg (pripravljen za vožnjo)