Suzuki GSX-R 750

Vemo, da so šeststotaki v spodnjem območju vrtljajev podhranjeni, litrski športniki pa za veliko voznikov premočni. Edini, ki v tem segmentu nudi možnost ‘nekje vmes’, je Suzuki.

17. 7. 2008

Vprašanje, ali je v prvenstvu MotoGP zamenjava litrskih z 800-kubičnimi motorji dobro premišljena marketinška poteza ali pa so inženirji in dirkači res ugotovili, da so lahko hitri tudi z manjšimi agregati (kar so tudi dokazali! ), pustimo za zdaj ob strani. Ker pa so bile dirke vedno mesto razvoja dvokolesnikov za serijsko proizvodnjo, lahko v prihodnosti pričakujemo 800-kubične stroje tudi v prodajnih salonih pod velikimi panoji NOVO.

Ampak glej ga zlomka, Suzuki ponuja dvokolesnik s podobno prostornino (pustimo tisti štamprl razlike) že od daljnega leta 1985 in pri proizvodnji tega športnika vztraja še danes. Očitno kljub grobi razdelitvi motoristov na 600 in 1.000 obstaja množica ljudi, ki jim je bližje ‘nekaj vmes’. Letos je GSX-R 750 na ceste zapeljal hkrati z novim 600-kubičnim bratcem, seznam novosti pa je res obsežen.

Izboljšan agregat ima sodoben sistem elektronskega vbrizga goriva SDTV (Suzuki Dual Throttle Valve) in napredno elektroniko, ki vozniku omogoča izbiro treh različnih programov delovanja. Pričakovano je Gixer dobil zdrsno sklopko, ki je nastavljena tako, da zdrsne šele pri grobem pretikanju navzdol, sicer pa še vedno omogoča, da si voznik pri zaviranju pomaga tudi z nižanjem prestav.

Nov je še izpušni sistem, ki je našel svoje mesto pod agregatom, prostorninsko večji izpušni lonec pa se zaključi na desni strani pri voznikovi nogi. Na začetku je bilo glede njegovega oblikovanja nekaj negodovanj, a so se motoristi nove oblike kmalu navadili. Lahko tudi priznamo, da je stvar rešena lepše kot na primer pri Kawasakijevi Desetki.

Če usmerimo pogled pod plastične dele okrog glave okvirja, bomo uzrli elektronsko krmiljen blažilnik krmila, ki zelo lepo umiri prednji del motocikla. Ker motocikel kljub zajetni konjenici ni tako agresiven kot GSX-R 1000, krmilo ostaja mirno tudi pri divjem pospeševanju in dolgih ovinkih.

Nova so kolesa, zavore, posoda za gorivo in vsi plastični deli. Mimo dizajna seveda ne moremo, saj je novi Suzi zelo lepo agresivno oblikovan in s svojo ostro obliko daje vedeti, da gre za hiter in sodoben izdelek. Zadek je, še posebej če bi odstranili nosilec tablice (kar veliko lastnikov tako ali tako naredi, čeprav ni dovoljeno), eden lepših v motoristični industriji. Poleg tega, da ga je mogoče dobiti v barvni kombinaciji, s katero smo poglede mladenk lovili mi, je motocikel dobavljiv še v tradicionalni modro-beli in črni barvi.

Čeprav je tako po duši kot po obleki pravi športnik, njegove mere ostajajo ‘človeške’. ‘Človeške’ v tem smislu, da trikotnik sedež-stopalke-krmilo ni tako ekstremno športnih mer kot pri kakšni Yamahi R6, ampak se na njem sedi dokaj sproščeno. To smo pri testnem motociklu vzljubili, zlasti ker smo ga preizkušali na cesti, in ne na dirkališču, kjer običajno mučimo podobne stroje. Dvokolesnik se lažje obrača na mestu, roke in vrat manj trpijo, celo vetrna zaščita je boljša kot pri tekmecih. Hm, tekmeci?

Zaradi prostornine motorja jih pravzaprav nima. In ravno njegovo štirivaljno srce je tisto, ki prepriča. Saj veste ? pri šeststotakih venomer tarnamo, da so v spodnjem območju preslabotni, kar je najbolj opazno pri vožnji s sopotnico in takrat, ko se v ovinku znajdete s previsoko prestavo, motocikel pa se zaradi pomanjkanja konjenice kar noče in noče dovolj hitro poravnati v začrtano smer in pospešiti proti ravnini. Ko se kazalec na analognem števcu vrtljajev bliža rdečemu polju, pa motocikel pospešuje, kot so pospeševali 900-kubični stroji le nekaj let nazaj, zaradi manjše mase (od GSX-R 1000 je lažji za pet kilogramov) mogoče celo hitreje. Stopetdeset ‘konjev’ ni malo!

Med vožnjo je motocikel stabilen in predvidljiv, vzmetenje je za živahno vožnjo po cesti odlično (kot rečeno, na dirkališču ga bomo preizkusili kdaj drugič), samo za prednji del motocikla se zdi, da je pri hitrih spremembah smeri malce težji in manj vodljiv kot pri konkurentih. Zavore so zelo dobre in ne preveč agresivne, vetrna zaščita je v tem segmentu nadpovprečna, poraba goriva med šestimi in sedmimi litri na 100 prevoženih kilometrov pa pričakovano zmerna.

750-kubični Gixer je za 600 evrov cenejši od tisočaka in za 750 evrov dražji od 600-kubičnega bratca. Zaradi prostornine in moči vsi trije padejo v isti zavarovalni razred, zato se zdi, da je testni motocikel za nekoga, ki se bo vozil po cesti in dirkališču, boljša izbira od manjšega, in če niste ravno odvisni od ‘konjskih’ moči, tudi od večjega ‘nasprotnika’ znotraj Suzukijeve ponudbe. Če vas mika cestni športnik, je vsekakor vreden razmisleka.

Suzuki GSX-R 750

Cena testnega vozila: 10.500 EUR

Motor: 4-valjni, 4-taktni, tekočinsko hlajen, 749 cm? , 16 ventilov, elektronski vbrizg goriva.

Največja moč: 110, 3 kW (150 KM) pri 13.200/min.

Največji navor: 86, 3 Nm pri 11.200/min.

Prenos moči: 6-stopenjski menjalnik, veriga.

Okvir: aluminijast.

Vzmetenje: spredaj nastavljive teleskopske vilice ? 41, zadaj nastavljiv enojni blažilnik.

Zavore: spredaj 2 koluta ? 320 mm, radialno vpete zavorne čeljusti, zadaj kolut ? 220 mm.

Gume: spredaj 120/70-17, zadaj 180/55-17.

Višina sedeža od tal: 810 mm.

Gorivo: 17 l.

Teža: 167 kg.

Kontakt: Panigaz, d. o. o., Jezerska cesta 48, Kranj, 04/2342100, .

Hvalimo in grajamo

+ motor

+ voznikov položaj

+ vetrna zaščita

+ zavore

+ drseča sklopka

- upiranje menjalnika pri hitrem pospeševanju

Iz oči v oči

Marko Vovk: Moram priznati, da v prvih nekaj kilomet­rih vožnje z novo Sedemstopetdesetico nisem imel najboljšega občutka, saj je bil motocikel na trenutke pretrd. Toda nelagodje sta kmalu zamenjala užitek in občutek, da je vse pod nadzorom. Lega motocikla je odlična, agregat pa nam pri višjih obratih postreže z zadosti moči, tako da vemo, da ne gre za 600-kubični motocikel. Zmotilo me je le to, da se je med 6.000/min in 7.000/min pojavljala 'luknja' v moči.

Matevž Hribar, foto:? Aleš Pavletič

 • Osnovni podatki

  Cena testnega modela: 10.500 EUR €
 • Tehnični podatki

  Motor: 4-valjni, 4-taktni, tekočinsko hlajen, 749 cm³, 16 ventilov, elektronski vbrizg goriva.
  Navor: 86,3 Nm pri 11.200/min.
  Prenos moči: 6-stopenjski menjalnik, veriga.
  Okvir: aluminijast.
  Zavore: spredaj 2 koluta Ø 320 mm, radialno vpete zavorne čeljusti, zadaj kolut Ø 220 mm.
  Vzmetenje: spredaj nastavljive teleskopske vilice Ø 41, zadaj nastavljiv enojni blažilnik.
  Višina: 810 mm.
  Teža: 167 kg.
Hvalimo in grajamo
motor