Test: Arctic cat Alterra 700 XT EPS (2020)Spoznajte mačko, ki res rada pleza (Moto test - Arctic Cat Alterra 700 XT EPS)

Premagovanje tudi najbolj zahtevnih terenov je s pravim ATV-jem zabava in spoznanje, da je avantura pred vrati in ves čas na voljo. Ta ameriška mačka z imenom Alterra se z vsemi štirimi oprime podlage kot maček s kremplji in pleza tudi v najbolj strme klance.

Spoznajte mačko, ki res rada pleza (Moto test - Arctic Cat Alterra 700 XT EPS) (foto: Kavčič) Kavčič
12. 6. 2020

To pa počne presenetljivo udobno. Vzmetenje je namreč zasnovano tako, da med vožnjo kolesom omogoči dober stik s podlago, obenem pa zelo dobro blaži neravnine. Ko preklopiš še na pogon na vsa vsa štiri kolesa, je premagovanje ovir resnično preprosto. K temu pripomorejo tudi dobra oddaljenost od tal (28 cm) in močna zaščita podvozja ter močan enovaljnik s 45 'konji'.

Tudi Američani v opisu tega modela pravijo, da je primeren tako za začetnike kot profesionalce in pod to se brez težav podpišem. Alterro lahko vozi vsak, v promet pa se lahko z njo podate z izpitom za avto, kar je vsekakor ena od največjih prednosti tega vsestranskega modela. Izpostaviti moram še izredno okretnost in lahkotnost na krmilu, za kar gre zasluga servoojačevalniku in dobremu kompromisu med medosno razdaljo in zunanjimi gabariti.

Žal se to odraža tudi pri udobju za dva. Čeprav je homologiran za dva potnika, pa za tistega zadaj ni prostora v izobilju. Predvsem se to odraža v skromno odmerjenem prostoru za noge. Tudi stranska ročaja za sopotnika sta bolj zasilna.

Zadevo nekoliko omili dobro naslonjalo na zadnjem kovčku (dodatna oprema). Med dodatno premo spada tudi sprednji odbijač, ki doda profesionalno zaščito in lahko brez skrbi zapelješ prek skal ali hlodov. Velik plus je tudi kakovosten vitel, ki spada v serijsko opremo, prav tako kot zadnja vlečna kljuka. S tem je ta mačka ne samo rekreativni ATV, ampak tudi delavni pripomoček.

Dokler voznik ne pretirava v ovinku, se tudi zelo lepo in udobno pelje. Pri športni vožnji pa je nagibanja preveč in siljenje nosa iz ovinka ne daje občutka zanesljivosti. Za športne užitke bo bolj primerna kakšna druga arktična mačka.

 • Osnovni podatki

  Prodaja: SBA, d. o. o.
  Cena osnovnega modela: 10.990 €
  Cena testnega modela: 11.520 €
 • Tehnični podatki

  Motor: 659 cm³, enovaljni, tekočinsko hlajen
  Prenos moči: samodejni menjalnik CVT, pogona na zadnja kolesa in na vsa štiri kolesa, vzvratna prestava, reduktor, zapora diferenciala
  Okvir: jeklen cevni
  Zavore: spredaj 2-krat disk, zadaj 2-krat disk
  Vzmetenje: spredaj in zadaj posamično vpetje koles, dvojne A-nihajne roke
  Gume: spredaj 25 x 8-14, zadaj 25 x 10-14
  Višina: 900 mm
  Posoda za gorivo: 21 l
  Teža: 392 kg (suha)
Hvalimo in grajamo
vozen s kategorijo B
izdelava in oprema, sodoben videz
nezahteven za uporabo, vsestranski
zelo dobre terenske zmogljivosti
vzmetenje je naravnano na udobje, kar se pozna pri športni vožnji
pogrešali smo malo več udobja za dva
Končna ocena

Ameriška arktična mačka ponuja dobro razmerje med udobjem in zmogljivosti. ATV vozite z izpitom za avto, kar je velika prednost.