Test: BMW F 850 GS AdventureKje pa je motor?

Prvič sem ga zagledal parkiranega pred Beemvjevo stavbo, in ker je bil z nosom parkiran naprej proti steni, sem imel na voljo le pogled od zadaj. O. K., nekaj so zafrknili, tole je GS s 1.250-kubično boksersko 'mašino', jaz pa sem prišel po F 850 GS. Ko pa sem prišel čisto blizu in sta stranska kovčka razkrila motor, sem samo debelo pogledal.

Kje pa je motor? (foto: Kavčič) Kavčič
20. 1. 2020

Da, šlo je za pravi motor, morda ob naglici res nisem bil pozoren na vsak detajl, ampak barva, ogromna stranska kovčka in masivni 'tank' so me potegnili za nos. Pred letom dni sem v Španiji prvič vozil popolnoma novi BMW F 850 GS in takrat me je navdušil – dober motor, veliko navora, odlično delujoča elektronika, veliko varnosti in udobja ter predvsem voznega užitka je ponudil tako na cesti kot na terenu. Resno sem se zamislil, zakaj potem še potrebujemo R 1250 GS saj je že navadni F850GS odličen. In vprašanje je še vedno aktualno.

V resnici je največja razlika v tem, da serija F omogoča več vožnje širšemu krogu voznikov na terenu in zdaj, s prihodom modela Adventure, je trajanje potovanja močno podaljšano. Ogromen tank ne samo da dobro ščiti pred vetrom, predvsem omogoča norih 550 kilometrov avtonomije z enim polnjenjem, kar je primerljivo kot na velikem R 1250 GS Adventure. Poraba na testu je sicer znašala 5,2 litra, kar je rezultat kombinirane vožnje, ob dinamični vožnji pa lahko naraste tudi na sedem litrov. Sprejmem, si rečem.

Žal katastrofalno majsko vreme ni postreglo ravno z najboljšimi razmerami za testiranje, a vseeno mi je uspelo vsaj izprazniti posodo za gorivo, da lahko potrdim, da je pametno za vse, ki se mislijo malce bolj resno zapeljati na teren, bolje na pot kreniti s polovično količino goriva, kajti teža, ko imaš 23 litrov bencina pri počasnem manevriranju, res ni povsem zanemarjiva. Tu moram opozoriti vse, ki so nižje rasti, če nimate znanja in samozavesti, kako ravnati s terenskim motociklom, raje ne poskušajte s tem modelom, ampak poiščite BMW F 850 GS brez oznake Adventure.

Že sama višina sedeža od tal, ki znaša 875 mm in se lahko zniža z originalnim sedežem na 815 mm, ni majhna, v reli izvedbi pa s povišanim sedežem, ki sicer omogoča dobro vožnjo po terenu, meri celo 890 mm. Vzmetenje ima spredaj hod 230 mm zadaj pa 213 mm, to je že zelo spodobno za terenski motocikel. Zato trdim, da to ni motocikel za vsakega, ki si želi potovati po cesti in tudi po terenu, ampak za izbrance, ki vedo, kako se pelje po terenu ali cesti, in jim dejstvo, da tudi, če z nogami ne dosežejo do tal, to ne pomeni stresa.

Izkušnje sicer pravijo, da se le manjši odstotek lastnikov s takšnimi motocikli dejansko odpravi na teren. Malo je temu krivo neznanje ali pomanjkanje izkušenj, ki pa se lahko pridobijo. Vsem, ki se spogledujejo z vožnjo po makadamih, lahko rečem, da so na tem motociklu lahko mirni. Elektronika in vsi asistenčni sistemi, ki so na voljo (in na voljo je vse, kar obstaja), omogočajo varno vožnjo vsem, ki jih je strah, da bi preveč odprli plin ali preveč stisnili zavore. Če le nisi bistveno prehiter in če ne zapelješ na makadamu v rob cestišča, kjer je oprijema manj zaradi nanosa grušča, potem se ti ne more nič zgoditi. Pa tudi če bi se tako nerodno pri počasnem obračanju prekucnil, sta tu cevna zaščita in ščitnik motorja ter rok, tako da kakšne resne škode za motocikel ne moreš pridelati.

Ker pa mi vožnja po terenu ni tuja in v njej pravzaprav uživam, sem seveda izklopil vse, kar se je dalo izklopiti, in jo mahnil tudi na kolovozne ceste, kjer je moralo vzmetenje pokazati, iz kakšnega materiala je narejeno. Vse skupaj dela, dela dobro, ni pa to motocikel za dirke. V izvedbi Rallye mi je všeč tako na pogled kot tudi v sami vožnji. No, na cesti se vseeno pozna, da gre za kompromis pri izbiri gum, če bi se vozil le po cesti, bi vseeno izbral kak drug model, ki je namenjen uporabi samo za cesto, saj so pri BMW-ju ravno zaradi tega, da se bo dobro izkazal na terenu, spredaj namestili 21-palčno kolo, zadaj pa 17-palčno kolo. V vsakem primeru pa lahko rečem, da je 95 konjev in 92 newtonmetrov navora dovolj za zelo dinamično vožnjo.

Motocikel brez težav hitro nabere 200 kilometrov na uro in pri tem daje zelo dobro vetrno zaščito, tako da lahko potrdim, da gre za pravega dolgoprogaša. Ta, ki sem si ga drznil zapoditi tudi po gozdnih cestah, je bil sicer predrag za takšno redno početje, z vso (možno) opremo namreč stane 20 tisočakov. Če dobro pomislim, bi s polnim 'tankom' od meje z Italijo naslednjič natočil bencin že v Tuniziji, ko bi pripeljal dol s trajekta. No, to pa je avantura!

 • Osnovni podatki

  Prodaja: BMW Motorrad Slovenija
  Cena testnega modela: 20.000 EUR €
 • Tehnični podatki

  Motor: 859 cm³, vrstni dvovaljni, štiritaktni, tekočinsko hlajen
  Moč: 70 kW (95 KM) pri 8.250 vrt/min
  Navor: 80 Nm pri 8.250 vrt/min
  Prenos moči: 6-stopenjski menjalnik, veriga, sklopka v oljni kopeli, pomočnik pri pretikanju
  Okvir: jeklen, cevni
  Zavore: spredaj 1 x kolut 305 mm, zadaj 1 x 265 mm kolut, izklopljiv ABS, enduro ABS
  Vzmetenje: spredaj obrnjene teleskopske vilice, zadaj enojni blažilnik, ESA
  Gume: spredaj 90/90 R21, zadaj 150/70 R17
  Višina: 875 mm
  Posoda za gorivo: 23 litrov, poraba 5,4 100/km
  Teža: 244 kg (pripravljen za vožnjo)
Hvalimo in grajamo
videz
kakovost opreme in izdelave
velik in odlično čitljiv zaslon v vsaki svetlobi
ergonomija
uporaba stikal in nastavljanje delovanja motocikla
delovanje asistenčnih sistemov
zvok motorja (Akrapovič)
višina sedeža od tal
manevriranje na mestu zahteva izkušnje zaradi teže in višine sedeža
cena
Končna ocena

Kaj še ostane velikim, kaj ostane GS-u 1250? Udobje med vožnjo, odlični asistenčni sistemi, varnostna oprema, uporabno kovčki, moč, voznost in uporabnost so na mestu. Ta trenutek je to najbolj zmogljiv 'hi tech' potovalni adventure enduro.