Test: Can-Am Can-Am DS 90 X DS 90 X (2019)Test Can-Am DS 90 X - Zabava za mularijo

Kako so se našemu najmlajšemu doma zasvetile oči, ko je zagledal štirikolesnik, ki mu je bil čisto prav. Joj, nepozabno! Desetletnik Anže je ljubitelj motorjev, adrenalina in avanture. To ima po fotru, bi rekel.

Test Can-Am DS 90 X - Zabava za mularijo (foto: Peter Kavčič) Peter Kavčič
11. 11. 2019

Za mladino je življenje res zanimivo, nikoli ni dolgčas in vsako obdobje njihovega odraščanja ima svoje posebnosti. Ko omenim telefon, tablico ali računalnik, seveda večina staršev malce zavzdihne in zavije z očmi. Se razumemo, kajne? A še bolje kot igrica je igrica v živo! Can-Am DS90X je resen stroj, namenjen mladini, in ni cenena izvedba z zvenečim imenom, ki v svetu SSV-vozil in štirikolesnikov predstavlja vrh ponudbe, zmogljivosti in kakovosti. Vse na njem je narejeno dovolj robustno in kakovostno, da mularija lahko tak stroj resno požene v dir po terenu in se pri tem nauči veščin vožnje, skokov in tudi drifta. Vzmetenje je pravo, plastična nadgradnja kakovostna in upogljiva ob stiku z oviro.

Z Anžetom sva preverila vse, kar je moral vedeti glede uporabe in varnosti. Ker je štirikolesnik zelo hitro usvojil, je lahko samostojno vozil po terenu, kjer sva se dogovorila, da se lahko. Enovaljni štiritaktni motor, ki je narejen, da traja, in ga je nemogoče uničiti, ne ropota preglasno, zato se je lahko vozil na travniku poleg hiše in pri tem ni motil nikogar. S polno posodo za gorivo, ki sprejme 6 litrov bencina, je več ur užival in zvečer utrujeno zaspal z nasmehom na obrazu. Kaj mu je bilo najbolje? To, da je lahko vozil čez grbine, prek kanalov in lukenj, po klancu gor in dol, da ga je dobro premetalo, da je malo poskočil in predvsem, da je lahko sam odpiral plin do konca.

Can-Am DS 90 X je lahko igrača, ampak si zasluži, da mu rečemo, da je športni rekvizit. Ker moraš za njegovo upravljanje vedeti, kje se obrne ključ, kje je gumb za vžig motorja, kako se prestavi ročica menjalnika, da se odpelješ, in kako zavirati, je odličen rekvizit, da mladina spozna tehnologijo za motorizirano mobilnost. Naj se že od malih nog učijo občutka za plin, zavoro, za zavijanje in predvsem, kaj pomeni hitrost. Tudi če otrok naredi kakšno napako, DS 90 X tega ne kaznuje, ampak mu pomaga, da se priuči pravilnih reakcij. Dirkalnik za mularijo vas bo stal 4.097 evrov, kar ni tako malo, a če imate več otrok, predlagam, da kar naredite seznam opravil v hiši, za nagrado pa en krog z DS-om. Vse bo pospravljeno!

 • Osnovni podatki

  Prodaja: Ski&Sea
  Cena osnovnega modela: 4.097 EUR €
  Cena testnega modela: 4.097 EUR €
 • Tehnični podatki

  Motor: 89,5 cm³, enovaljni, zračno hlajen
  Prenos moči: samodejni menjalnik CVT, vzvratna prestava, veriga poganja zadnjo os
  Okvir: jeklen cevni
  Zavore: spredaj 2x disk, zadaj 1x disk
  Vzmetenje: spredaj posamično vpetje koles, hod 86 mm, A nihajne roke, zadaj enojni blažilnik hod 160 mm
  Gume: spredaj 19 x 7 x 8, zadaj 18 x 9,5 x 8
  Višina: 685 mm
  Posoda za gorivo: 6 l
  Teža: 113 kg
Hvalimo in grajamo
enostavno upravljanje
zabava v vožnji
motor, poraba, tiho delovanje
cena
Končna ocena

Dajte otroku štirikolesnik v roke namesto telefona in imel bo kaj počet ves dan. Vrhunski pripomoček za učenje in igro, ki je svetlobna leta boljši od cenenih izdelkov z Daljnega vzhoda.