Test: CFMOTO 625 Touring 4x4 EPS (2020)"Zgolj" osvežitev

Napredka ni mogoče ustaviti, vsako leto se pripeljejo novi, še boljši štirikolesniki z Daljnega vzhoda. CF Moto je gigant, ki izdeluje vozila ATV in UTV za delo in rekreacijo, je za sezono 2020 predstavil povsem nov štirikolesnik, ki je zanimiv zaradi drznega dizajna in ugodne cene. Kako pa se izkaže na terenu?

"Zgolj" osvežitev (foto: Kavčič) Kavčič
22. 12. 2020

To je seveda tisto najpomembnejše vprašanje. Nove luči LED spredaj in zadaj, drzne, ostre linije in privlačna alu platišča ne pomenijo nič, če štirikolesnik obtiči v blatu. Tokrat sem preskušal podaljšano izvedbo 'Touring' s preizkušenim 580-kubičnim enovaljnim motorjem, ki v odprti izvedbi zmore 41 'konjev'.

Moči ima dovolj za raziskovanje in vožnjo po gozdnih cestah, daleč stran od ljudi, ne pa toliko, da bi ga pa uvrstil v kategorijo športnikov. Z zadnjim pogonom bo na makadamu vseeno ponudil nekaj užitkov z drsenjem skozi ovinke, a to res ni njegov glavni namen. Vseeno dovolj dobro pospeši, da je vožnja z njim lahko tudi adrenalinska. Predvsem bi pohvalil udobje med vožnjo.

Novo vzmetenje s podaljšanim hodom, visoko nastavljeno krmilo, ki mu pri vožnji zelo dobro pomaga električni ojačevalnik, zelo udoben (ločen) sedež za dva odrasla potnika in dolga medosna razdalja omogočajo obilo udobja med vožnjo po terenu. Tudi gume, ki so namenjene vožnji po blatnih cestah, ponujajo dober oprijem v ključnih trenutkih. Le v zares strmih klancih sem si moral pomagati s štirikolesnim pogonom, drugače pa večino časa lahko prevozi s prenosom moči na zadnji par koles.

Za ekstremne podvige sta na voljo reduktor kakor tudi zapora zadnjega diferenciala. V ceno, ki znaša 8.390 evrov, je vključen tudi zmogljiv vitel, ki lahko povleče 1.360 kilogramov težak tovor oziroma - povedano malo drugače - več kot štirikratno težo tega štirikolesnika, ki sicer tehta 375 kilogramov. Še to, z nosilnostjo 220 kilogramov in vleko priklopa do 300 kilogramov ni samo stroj za zabavo, ampak tudi za delo in lov.

Da ne gre za okorno terensko vozilo, ki ga mimogrede lahko vozite z izpitom za avto in uporabo čelade, mi je postalo jasno, ko sem se z njim pognal po zahtevnem terenu, zaraščenem z grmovjem in s štrlečimi skalami, kjer je bilo treba natančno vijugati med ovirami. Tam se je tudi res izkazal, in to kljub daljši medosni razdalji. Glede pogona res nimam pripomb, CVT-menjalnik deluje odlično (kakovostni kanadski izdelek), vse funkcije je mogoče vklopiti z gumbi, enostavno in brez zatikanja.

Všeč mi je bilo, ker se je sopotnik na zadnjem sedežu lahko dobro prijel za dva velika ročaja, ki sta hkrati tudi ščitnika rok, in je varno ter udobno užival v vožnji z mano. Pohvalil bi še velik zaslon LED pred voznikom, kjer pregledno prikaže vse najnujnejše informacije, ponuja pa celo povezavo s telefonom za prikazovanje dohodnih klicev.

Ob velikem rezervoarju, ki sprejme 18 litrov bencina, je avtonomije dovolj za 200 kilometrov po hitrejših cestah.

Z bogato serijsko opremo, veliko udobja in dovolj zmogljivim motorjem za rekreativno vožnjo in delo predstav­lja CF Moto 625 dobro razmerje med ceno in tem, kar lahko ponudi. Vsem, ki želijo več, pa je na voljo izvedba s 1000-kubičnim motorjem, ki je dražji za 2.600 evrov, a tudi temu primerno ponuja več.

 • Osnovni podatki

  Prodaja: SBA, d. o. o.
  Cena osnovnega modela: 8.390 €
  Cena testnega modela: 8.425 €
 • Tehnični podatki

  Motor: 580 cm³, enovaljni, štiritaktni, tekočinsko hlajen
  Prenos moči: samodejni menjalnik CVT, pogona na zadnja kolesa in na vsa štiri kolesa, vzvratna prestava, reduktor, zapora zadnjega diferenciala
  Okvir: jeklen cevni
  Zavore: spredaj 2-krat disk, zadaj 2-krat disk
  Vzmetenje: spredaj in zadaj posamično vpetje koles, dvojne A-nihajne roke
  Gume: spredaj 25 x 8-12, zadaj 25 x 10-12
  Višina: 530 mm
  Posoda za gorivo: 18 l poraba na testu: 8,5 l
  Teža: 375 kg
Hvalimo in grajamo
videz
oprema
cena
velik LCD-zaslon
široke in kakovostne opore za noge (voznik in sopotnik)
udobje
krmilo bi lahko bilo malo nižje
spredaj malce premehko vzmetenje za bolj dinamično vožnjo
zapiranje zadnjega predla pod sedežem ni povsem zanesljivo
Končna ocena

Moderen, drzen videz, LED-svetila spredaj in zadaj ter zares visoka raven udobja ob bogati serijski opremi naredijo ta štirikolesnik cenovno zelo zanimiv. Ob treh letih garancije bo raziskovanje odmaknjenih terenov zagotovljeno in brezskrbno.