Test je pokazal: (Uspešna) (r)evolucija se nadaljuje

Ko so prvega Ducatijevega Monstra pred skoraj 30 leti predstavili na kölnskem salonu motociklov, je njegov idejni oče Miguel Galluzzi izjavil: »Vse, kar potrebuješ, da se rodi Monster, so sedež, posoda za gorivo, dve kolesi in krmilo.« Takratni M900 je postal nekakšen Ducatijev Frankenstein, ki so ga kot omenjenega čudaka sestavili - iz jeklenega okvirja modela 851, vanj namestili 904-kubični zračno hlajeni agregat iz modela Supersport Desmodue, mu pritaknili še grbinasto posodo za gorivo, nizko ukrivljeno krmilo in sprednji žaromet. Letos je dobil novega naslednika.

Test je pokazal: (Uspešna) (r)evolucija se nadaljuje (foto: Andraž Kejžar) Andraž Kejžar
12. 11. 2021

Formula je takrat uspela in deluje še danes. V vseh teh letih je Monster (modelnim različicam so oblikovalci v Bologni namenili mehansko srce vse od 600 pa do 1200 kubičnih centimetrov) navdušil 350.000 kupcev, z njim pa so Italijani ustvarili novo motociklistično ikono, ki je v težkih letih za 'rdeče' pomenil tudi ekonomsko rešitev in preživetje. Tudi v zadnji modelni različici je filozofija podobna: prepoznaven dizajn, okvir iz športnega segmenta, uporabniku prijazen, a vseeno našpičen agregat ter obilo elektronike. To pod črto pomeni prepoznan agresivni minimalistični dizajn ob povečani moči, udobju in voznosti.

A ob vsej svoji karizmatičnosti prvi vizualni vtis nekoliko razočara: res je dostojen naslednik Monstrove družine, z veliko 'bizonjo' posodo za gorivo, toda ali se le meni zdi, da ob dveh navzgor našpičenih izpuhih in 'Porschejevem' sprednjem žarometu spominja na neko drugo italijansko znamko? Kot da so v Bologni izgubili nekaj osnovne Monstrove prepoznavne ostrine in robustnosti, zaradi katerih je postal hit. Monster z letnico 2021 se namesto z jeklenim paličevjem ponaša z okvirjem, ki spominja na Panigalejevega, ima novo zadnjo nihajko, žene ga agregat zasnove Testastetta, ima nove kolesne obroče in druge izboljšave, ki so v primerjavi z lanskim modelom shujšali za približno 18 kilogramov, kar je veliko. In to se pri vožnji zelo pozna.

Sedem nanj. Bolj pokončni položaj za širokim krmilom mi ugaja, nisem športno zvit. Všeč mi je mini ščitek na sprednjem žarometu - ta je sicer na voljo kot dodatna oprema. Ko ga zaženem, se tekočinsko hlajeni 937-kubični agregat s 111 'konji', tak, ki žene še hišne modele Hypermotard, Multistrada 950 in SuperSport 950, oglasi z znanim dvovaljnim glasom, ki boža lastnikova ušesa. Ta zvok preprosto moraš imeti rad – še bolje bi ga bilo poslušati prek sistema dolenjskih mojstrov iz Ivančne Gorice.

Agregat je nekoliko predelan, nove so glave valjev, bati in ojnice, spremenjen je izpušni sistem, menjalnik, nova je sklopka z 20 odstotki lažjo potezno silo v primerjavi s predhodnikom. V standardno opremo spada odlični 'quickshifter', ki omogoča prestavljanje navzgor in navzdol brez sklopke. Letošnji Monster ima tri načine delovanja agregata, ki jih sicer že poznamo v tej hiši (Sport, Touring, Urban).

To se v vožnji odraža v temu primerni odzivnosti ročice za plin. Opremljen je z ABS-om, ki deluje tudi v zavojih, z nadzorom za oprijem zadnjega kolesa (tudi v zavojih), za preprečevanje dviga sprednjega kolesa. Možnosti nastavitev je več, voznik si jih lahko nastavi po svojih željah in sposobnostih. Za žep je pomembna informacija, da je recimo servisni interval za menjavo olja 15.000 kilometrov.

V mestu ali na podeželju

V vožnji po mestu se Monster izkaže z agilnostjo, odzivnostjo, in če želite, z navdušujočimi pospeški, ki utegnejo dvigovati sprednje kolo. Da je nekakšen urbani bojevnik (malo razgrajača), mu je zapisano v gene. A kako se novi Monster izkaže na zavitih podeželskih cestah, recimo tja gor proti Golniku in Tržiču? Tudi tam je odličen. Sedim nekoliko nagnjen naprej, geometrija položaja telesa ni utrujajoča, če želim, je lahko tudi bolj športna, kot takšna pa pripomore k boljšemu nadzoru nad motociklom. Pri vzmetenju Italijani niso odkrivali tople vode, opremljen je s sprednjimi nenastavljivimi USB-vilicami znamke KYB, in sicer s premerom 43 mm.

Že v osnovni nastavitvi je vzmetenje pri požiranju grbin in lukenj delovalo odlično, prav tako se je dobro obneslo tudi v zavojih. K temu pripomorejo, v primerjavi z Monstrom 821, krajša medosna razdalja, spremenjena geometrija, posledično drugačen položaj voznika za predrugačenim krmilom in manjša masa motocikla. Velja omeniti tudi odlične gume Pirelli Diablo Rosso III. Iz težav vas tudi pri večjih hitrostih rešujeta Brembov najnovejši zavorni komplet M4.32, s premerom zavornega koluta 320 mm, in odličen ABS.

Kljub nekoliko manjši izgubi oblikovalske prepoznavnosti in ostrine v primerjavi s predhodniki je novi Monster dostojen naslednik družinske tradicije vsestransko uporabljivega motocikla. S svojo nesporno karizmo in odličnimi voznimi lastnostmi bo tudi v modelnem letu 2021 navdušil širok spekter voznikov in voznic, ki tvorijo specifično in Monstru lastno podskupino slečenih motociklov.

 • Osnovni podatki

  Prodaja: As Domžale Moto center
  Cena osnovnega modela: 11.890 €
  Cena testnega modela: 11.890 €
 • Tehnični podatki

  Motor: Testastretta, 937 cm³, dvovaljni, štiritaktni, tekočinsko hlajen, 4 ventili na valj, desmodromično krmiljeni ventili
  Moč: 82kW (111 KM) pri 9.250 vrt/min
  Navor: 93 Nm pri 6.500 vrt/min
  Prenos moči: 6-stopenjski menjalnik, veriga
  Okvir: aluminijasti
  Zavore: spredaj 2 x kolut 320 mm, zadaj 1 x 245 mm kolut, ABS
  Vzmetenje: spredaj obrnjene teleskopske vilice KYB, fi 43, zadaj enojni blažilnik, nihajka
  Gume: spredaj 120/70 ZR 17, zadaj 180/55 ZR 17
  Višina: 820 mm (opcija 800 mm ali 775 mm)
  Posoda za gorivo: 14 litrov, poraba na testu: 6,5 l/100 km
  Medosna razdalja: 1.474 mm
  Teža: 188 kg (pripravljen za vožnjo)
Hvalimo in grajamo
značaj agregata
položaj na motociklu
vozne lastnosti
premalo poudarjen 'monsterski' dizajn
slabša vidljivost v vzvratnih ogledalih
Končna ocena

Novi Monster nadaljuje nadvse uspešno, skoraj 30-letno zgodbo družine Monster, v kateri bodo zaradi njegovih voznih lastnosti, značaja in karizme motoristi in motoristke nastopali z veseljem.