Da na motorju ne bi zeblo

Če gre soditi po prvih motoristih na naših cestah, bo letošnja pomlad vsak čas izbruhnila.

1. 3. 2015

A kljub temu, da bodo dnevi daljši in bo sonce imelo nekaj več moči, bo do res toplih dni minil še vsaj kakšen mesec.

Za tiste, ki se težko uprejo želji in kljub še vedno slanim cestam in hladnemu vremenu delajo prve letošnje kilometre smo pripravili par nasvetov, ki bodo pripomogli k temu, da vas bo na motorju manj zeblo.

Ni nujno, je pa za premagovanje mraza dobro, da ima vaš motocikel dobro portivetrno zaščito, še bolj uporabne so ogrevane ročice in ogrevan sedež. Obstajajo tudi oblačila, ki jo lahko priklopite na električno napajanje motocikla in pomaga pri gretju, vendar vsi motocikli za tovrstne dodatke nimajo dovolj zmogljivih akumulatorjev.

Voda temperature prenaša bistveno bolje kot zrak, zato je pomembno, da ostanete suhi. Usnjena oblačila za mrzle dni niso najbolj primerna, izberite Gore-Tex ali kakšen podoben material. Dežni kombinezoni pogosto slabo prepuščajo zrak, zato se človek pod njimi spoti in ga začne zebsti. Uporabljajte jih res le takat kadar vas ujame dež.

Hladen zrak lahko ob stiku s kožo močno zareže in okrog zapestij in drugih sklepov postane neprijetno hladno. Zato izberite tista oblačila, ki se dobro in tesno zapirajo z zadrgami. Podkapa z dolgim ovratnim delom naredi čudeže.

Pravilna odločitev je tudi uporaba toplega spodnjega perila, najbolje, da je to iz enega kosa. Če je vaša moto oprema skupaj sestavljena iz več plasti, ki se med seboj ločujejo je to odlično. Ledvični pasovi, grelci za kolena in podobni pripomočki pa bojo pripomogli k temu, da se boste s svojim motociklom lahko vozili v vseh letnih časih.

V hladnem vremenu se v čeladah zelo rado rosi, zato se na pot ne podajte brez ustreznega vizirja z vložkom proti rosenju. Alkohol ne greje pravih delov telesa, zato je ob postanku bolje popiti skodelico čaja.

Če boste upoštevali zgornje nasvete, še ne pomeni, da vas ne bo zeblo, boste pa vsekakor mraz nekoliko lažje prenašali.