Kako do vozniškega dovoljenja? (iz Motokataloga 2012)

Zaradi pogostih sprememb glede pridobitve vozniškega dovoljenja A-kategorije smo zbrali pomembnejše informacije o pridobitvi dovoljenja za vožnjo motocikla.

14. 12. 2012

besedilo: Marko Vovk, foto: Matevž Hribar, arhiv

Vozniško dovoljenje za motocikle delimo v tri kategorije: A1, A2 in A. Za pridobitev vsake posebej je treba opraviti teoretični in praktični del, ki se med kategorijami ne razlikujeta veliko. Nekaj razlik je le v velikostih poligona (različne mere za izvajanje osmice), pri kategoriji A1 pa je prisotna le vaja izognitev z zaviranjem. Teoretični del sestavljata tečaj cestnoprometnih predpisov (CPP) in republiški test ali t. i. glavna teorija.

Praktični del sestavljajo vaje na poligonu, vožnja v mestnem okolju, relacijska ter vožnja po avtocesti. Vožnja po poligonu pomeni začetek praktičnega usposabljanja kandidata ter vsebuje osnovno tehnično poznavanje vozila, hojo ob levem boku motocikla, vajo spelji in ustavi, počasno vožnjo naravnost s hitrostjo pešca, slalom s hitrostjo pešca ter hitrostjo najmanj 30 km/h, osmico in zaviranje v sili (pri hitrosti 50 km/h je treba v suhih razmerah na poligonu zaustaviti v 12 in 10 metrih). Če je asfalt na poligonu moker ali hladen, hitrost ostaja enaka, le ocenjevalec poveča dovoljeno zavorno pot.

Pogoji za pridobitev vozniškega dovoljenja so še zdravniško spričevalo ter uspešno opravljena tečaj prve pomoči in praktični del glavnega izpita.

A1: Uvod v svet motociklizma

Vozniško dovoljenje kategorije A1 kandidat lahko pridobi z dopolnjenim 16. letom starosti ter s pozitivno opravljenima teoretičnim in praktičnim delom, ki vsebuje 20 ur vožnje.

S pridobljeno kategorijo A1 je dovoljeno voziti motocikel, ki ne presega 125 kubičnih centimetrov delovne prostornine motorja, 11 kilovatov (to je 15 'konj') moči motorja ali razmerja med močjo in težo motocikla 0,1 kW/kg. Motocikel mora izpolnjevati vse kriterije.

A2: Neomejena prostornina, omejena moč

Vozniško dovoljenje kategorije A2 kandidat lahko pridobi pri 18. letu starosti. Če ima že najmanj dve leti vozniško dovoljenje A1, lahko za pridobitev vozniškega dovoljenja A2 opravlja le praktični del, ki je skrajšan za polovico in obsega deset ur. Če kandidat nima predhodno pridobljenega vozniškega dovoljenja A1, mora opravljati celoten izpit, ki vsebuje vse prej omenjene vsebine, praktični del pa je sestavljen iz polnih 20 ur.

S pridobljeno kategorijo A2 je dovoljeno voziti motocikel, ki ima neomejeno delovno prostornino motorja, do 35 kilovatov pa sta omejena moč motorja (v prejšnjem zakonu je bila omejitev 25 kilovatov) ter razmerje med močjo in težo motocikla, ki ne sme presegati 0,2 kW/kg.

A: Ko lahko zajahaš tudi Hayabuso

Vozniško dovoljenje kategorije A kandidat lahko pridobi, če ima najmanj dve leti opravljen vozniški izpit kategorije A2, torej najhitreje pri 20. letu starosti, vendar do 21. leta starosti ohranja status voznika začetnika. Če ima kandidat predhodno opravljen izpit kategorije A2, opravlja le praktični del, ki vsebuje predvideno polovico, torej deset ur.

Pogoj za neposreden pristop je starost 24 let, kandidat pa mora opraviti celoten izpit z vsemi naštetimi vsebinami ter polnih 20 ur praktičnega usposabljanja. S pridobljeno kategorijo A je dovoljeno voziti motocikel z neomejeno delovno prostornino, močjo ali razmerjem med močjo in težo.

Kdo je začetnik?

Voznik začetnik je vsaka oseba do svojega 21. leta starosti, hkrati pa mora imeti po tem letu starosti vozniško dovoljenje kategorij A2, A ali B vsaj dve leti, da mu ta status preneha. Voznik začetnik je tudi oseba, ki je prvič opravljala izpit po 21. letu starosti in ji status voznika začetnika velja dve leti od pridobljenega vozniškega dovoljenja. Če pa ima oseba po 21. letu starosti že dve leti pridobljen izpit kategorije A2, A ali B, ob pridobitvi na primer kategorije A ne velja več za voznika začetnika, saj je udeleženec v prometu že več kot dve leti.

Voznik začetnik v krvi ne sme imeti sledov zaužitja alkoholnih pijač, medtem ko je za voznike brez statusa mladega voznika dovoljena stopnja alkohola v krvi do 0,24 mg/l izdihanega zraka ali 0,5 g/kg krvi.

Za odvzem izpita vozniku začetniku je potrebnih sedem kazenskih točk, za voznike brez statusa mladega voznika pa 18 kazenskih točk.

Koliko stane izpit?

Veliko kandidatov za pridobitev vozniškega izpita kategorije A zanima, koliko evrov jih bo stal izpit in kateri motocikli so zanje najprimernejši. O skupnem izdatku je težko govoriti, saj so opazna majhna odstopanja med ponudbami storitev avtošol, toda lahko rečemo, da izpit stane približno tisoč evrov. To pa ni pravilo, saj morajo nekateri kandidati opraviti več kot 20 ur vožnje, kar je vzrok za povečanje skupnega zneska.

Kaj izbrati za prvi motocikel?

Pri izboru motocikla prevečkrat odločajo videz ter zmogljivosti motocikla, kar je zlasti opazno pri mladih motoristih. Tu pa je velikokrat tudi največja težava, saj mladi, neizkušeni vozniki precej težje obvladujejo ves potencial močnega motocikla, dostikrat precenjujejo svoje sposobnosti in tako pomenijo večjo nevarnost zase in preostale udeležence v prometu.

Zato svetujemo predvsem izbor motocikla, s katerim se motoristi lažje naučijo osnov, ki so potrebne za varno vožnjo v cestnem prometu. Da se vam ne zgodi situacija, ki je opisana v tem članku ...

Pa srečno!