Nasveti za poletje - moto oprema

Potovanje z motociklom je svojevrsten užitek. Zahteva sicer nekaj odrekanja pri udobju, a obenem nudi več, kot si lahko predstavljate, če takega potovanja še niste izkusili. Izbrali smo nekaj rekvizitov, brez katerih si dopusta na dveh kolesih nekateri sploh ne morejo predstavljati, drugim bodo naredili popotovanje lepše, tretji pa pač zmorejo tudi brez njih.

14. 7. 2008

To je sicer odvisno od tega, kako zahtevni ste in kako razvajena je vaša zadnjica. Dejstvo pa je, da ko preizkusiš boljšo opremo, naj bo to čelada ali jakna, ne razumeš, kako si lahko pred tem sploh preživel? Na slovenskem trgu je ponudba kakovostne opreme ogromna, zato si pred odhodom na dopust vzemite čas in naredite seznam stvari, ki bi jih morali kupiti. Denarnica se sicer utegne pošteno stanjšati, vendar vedite, da to ni enkratna naložba oziroma da boste večino stvari lahko uporabljali še leta. Pa srečno na poti! (opremo si lahko ogledate v fotogaleriji)

Nolan N103

Med moto turisti vedno bolj priljubljena preklopna čelada, ki je dobrodošla v vročih poletnih dneh. Letos so v notranjosti naredili centimeter globoke kanale in dodali reže za prezračevanje, temen vizir je v notranjem delu čelade, material odvaja pot. Čelada je pripravljena na komunikacijski sistem N-Com, ki omogoča poslušanje glasbe, pogovor po mobilnem telefonu ali s sopotnikom in celo upravljanje navigacijskega sistema.

309 EUR, www.compaco.si

Garmin Zumo 550

Narejen je posebej za motoriste: upravljamo ga lahko prek zaslona, občutljivega za dotik (tudi z rokavicami), navigacijske tipke so na levi strani, je vodotesen in z velikim zaslonom z diagonalo 89 mm, tehta pa le 302 grama. Cena vključuje nosilec za motocikel, karte zahodne Evrope in vmesnik bluetooth.

729 EUR, www.garmin.si

Dainese Dawson D-Dry

Na potovanju ima tekstil prednost pred usnjem. D-Dry je Dainesova (cenejša! ) različica goreteksa, ki odbija vodo in obenem dobro diha. Dodali so žep na hrbet in sistem za prilagajanje rokavov, notranja termopodlaga pa je seveda odstranljiva. Prednost dobrega tekstila je tudi ta, da ne potrebujete dodatnega dežnega kombinezona.

369 EUR, www.dainesemoto.si

Energijske ploščice in napitki Maxim

Mastne salame in sladke sokove z mehurčki pustite doma. Če že jemljete hrano od doma, priporočamo energijske tablice brez čokolade, ki dobro prenesejo tudi vročino, v vrečki pa lahko s seboj vzamete prašek, s katerim si pripravite napitek, ki bo poskrbel za dovolj tekočine in obnovo izgubljene zaloge elektrolitov v telesu. Dobra izbira za na pot so tudi suho sadje, orehi in podobne domače dobrote.

ploščica 55 g 1, 53 EUR, napitek 480 g 11, 61 EUR, www.rekreativec.si

Abus 1060/110

Varnostna veriga s ključavnico, odporna proti vrtanju, žaganju in zmrzovanju s tekočim dušikom. Če nameravate prikleniti le en motocikel, izberite krajši model, ki ni pretežak. Cena ni nizka, ampak na dopustu verjetno nihče noče ostati brez prevoznega sredstva, kakovostno verigo pa lahko uporabljamo leta in leta.

131, 90 EUR, www.zakleni.si

Acerbis Impact

Varne res niso tako kot usnjene rokavice z vsemi ščitniki, so pa veliko bolj udobne v vročini in nudijo dober občutek na krmilu. Tisti bolj avanturistično naravnani turisti lahko vržete oko tudi na preostalo enduro opremo, kot so zračna in nepremočljiva enduro jakna, nogavice za motokros in pa nahrbtnik s prostorom za meh s pijačo.

43, 95 EUR, www.velo.si

Shoei Hornet DS

Mešanica cestne in terenske čelade za tiste, ki radi zajahate motocikle, kot so BMW R1200GS, Yamaha XT660, razni KTM-i . . Je zračna, aerodinamična in z novo podbradno tkanino, ki preprečuje neprijetno pihanje v notranjost.

439/459 EUR, www.shoei-europe.com

Vezice

Med najnujnejšo opremo jih imajo vsi enduro in reli dirkači in ne boste verjeli, kdaj vse pride prav ta pripomoček, ki ga sicer najdemo na oddelkih za elektroinštalacije: pri postavitvi šotora, pripenjanju prtljage, popravljanju (bog ne daj) polomljenih plastičnih delov na motociklu . . Seveda ne pozabite na švicarski nož!

Matevž Hribar, foto: tovarne, Matevž Hribar