Nasveti Promocijsko sporočilo

NOVOST: Motoristi, pozor! Do odškodnine tudi zaradi neurejenih cestišč

24. 5. 2022
Deli
NOVOST: Motoristi, pozor! Do odškodnine tudi zaradi neurejenih cestišč (foto: poraVnava)
poraVnava

Število motoristov se je v zadnjem obdobju 10. let povečalo iz okoli 86.800 na 127.300, prikazuje zadnja statistika. Kar pomeni, da so motoristi udeleženi tudi v več prometnih nesrečah. A za nesrečo niso vedno krivi le motoristi in morebitne neprilagojene hitrosti, razlog za nesrečo je lahko tudi nevzdrževano cestišče. Tudi v teh primerih so motoristi upravičeni do odškodnine, do katere jim pomagajo strokovnjaki podjetja poraVnava.si.

Pogosto so motoristi tarča predsodkov, da je za njihove nesreče kriva neprilagojena hitrost in objestnost. A temu ni vedno tako.

Poravnava

V začetnih mesecih sezone površina ne omogoča optimalne oprijemljivosti. Vozniki morajo biti pozorni tudi na udorne jame na dotrajanih cestiščih.

Pristojni, ki imajo v upravljanju ceste sicer morajo skrbeti za njihovo urejenosti in izpravnost, a v praksi temu ni vedno tako.

Motoristi do odškodnine tudi zaradi malomarnosti cestnih služb in upravljavcev površin

V podjetju poraVnava.si so pravni strokovnjaki za odškodnine obravnavali več primerov, ko so se motoristi udeležili v nesreči, kjer asfaltna podlaga ni bila primerna.

V dveh primerih je moral upravljavec cest (v dotičnih primerih Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo) priznati odgovornost. Strokovnjaki podjetja poraVnava.si  navajajo, da je bila v obeh primerih cesta zglajena do te mere, da voznika nista mogla varno prevoziti odseka. Direkcija je priznala, da je v omenjenih primerih opustila dolžnosti.

Zato je pomembno, da v primeru podobnih nesreč motoristi poiščejo nasvet strokovnjakov za odškodnine. V drugem od omenjenih primerov oškodovanec ni imel sklenjen zavarovanja AO+, a so primer rešili vozniku v prid in oškodovanec je dobil izplačano odškodnino.

Motoristi: sklenite zavarovanje AO+

Kljub ugodno rešenemu primeru, strokovnjaki svetujejo, da vozniki ob sklenitvi zavarovanja obvezno sklenejo zavarovanje AO+. To zavarovanje krije nekatere poškodbe voznika, ki je povzročitelj prometne nesreče. Motoristi in ostali vozniki, pri svojem zavarovalniškem agentu preverite ali imate sklenjeno omenjeno zavarovanje.

Poravnava

V primeru smrti do odškodnine upravičeni svojci

Zadnja dostopna statistika kaže, da je v letu 2021 umrlo 33 motoristov. V letu 2022 je bilo smrtnih žrtev 22.

V primeru, da se zgodi nesreča s tragičnim izidom, so do odškodnine za duševne bolečine upravičeni svojci.

Slednjim se odškodnina prizna, če se je motorist smrtno ponesrečil v prometni nesreči s samoudeležbo in je imel sklenjeno zavarovanje AO+. Prav tako bo svojcem izplačana odškodnina, če je povzročitelj prometne nesreče tretja oseba oziroma drugo vozilo.  

Motoristi: obrnite se na strokovnjaka

V primerih, ko so motoristi udeleženi v takšnih prometnih nesrečah, je nujna pomoč strokovnjaka za odškodnine. V podjetju poraVnava se zavedajo zapletenosti postopka, tako v smislu dokazovanja dejanskega stanja, kot tudi pravne argumentacije. Motoristi in ostali udeleženci v prometu se zato obrnite na strokovno pomoč, ki je v podjetju poraVnava.si dosegljiva 24 ur na dan na telefonski številki 080 13 14 ali obiščite spletno stran poraVnava.si.  

Poravnava