Pasti vožnje z motorjem v jesenskem času

27. 9. 2019 | Peter Kavčič
Deli

Začela se je koledarska jesen. A prijetno topli in sončni dnevi še niso povsem minili. Motoristi želimo pred koncem motoristične sezone ugodne jesenske dni kar najbolje izkoristiti, saj so za vožnjo prijetni, ker niso prevroči. Tudi v prihodnjem obdobju bodo po napovedih še dnevi, ko bo sončno in suho. Kljub temu, da nas bo veliko na cesti pa naj se sezona ne konča žalostno.

Na agenciji za varnost v prometu apelirajo na motoriste in na voznike avtomobilov naj vozijo strpno in ne precenjujejo svojih sposobnosti. Ker so motoristi slabše vidni, jih drugi vozniki hitreje spregledajo ali jim odvzamejo prednost.  Seveda je osnova za varno vožnjo v jeseni prilagojena hitrost. Motorist, ki je prehiter bo spregledan, to je žal dejstvo, tudi s prižgano dolgo lučjo (kar je sicer nesmisel in pravzaprav moteče za druge udeležence v prometu)!

Za varnost v prometu smo odgovorni vsi skupaj, za nesrečo z usodnimi posledicami pa je dovolj le trenutek nepazljivosti. Agencija posebej opozarja na previdno vožnjo v skupini motoristov.

Pri vožnji v skupini motoristov namreč obstaja večje tveganje za nastanek prometnih nesreč. Motoristi v skupini namreč lahko odločanje o načinu vožnje prepustijo vodilnemu jedru skupine, pri čemer še zdaleč ni nujno, da ima vsak posameznik v skupini enake sposobnosti in spretnosti. Še vedno velja pravilo, da naj najmanj izkušen motorist v skupini vozi tik za prvim, hitrost in način vožnje skupine pa naj bo prilagojena njemu.

Tisti bolj izkušeni in z več znanja naj bo zadnji. Hkrati bodite pozorni, da v skupini vozite v formaciji cik-cak. torej nikakor ne drug za drugim ker si s tem bistveno skrajšate varnostno razdaljo.

Agencija motoriste posebej opozarja tudi na slabši oprijem pnevmatik zaradi nižje temperature vozišča kot poleti, na prvo odpadlo listje na cesti ter umazanijo, kar oprijem in stabilnost še dodatno zmanjšuje ter podaljšuje zavorno razdaljo. Začela se je sezona spravljanja poljskih pridelkov, siliranja in ker smo imeli nekaj dežja ta teden, bodo ceste zagotovo blatne.

Na povečano število motoristov morajo biti pripravljeni tudi drugi vozniki. Pozorno morajo spremljati promet, tako v vzvratnih, kot tudi stranskih ogledalih, predvsem pa naj vsakič preverijo t. i. mrtvi kot, saj so motoristi zaradi ozke silhuete slabše vidni.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel