Preklopni čeladi: Nolan N103 in Shoei Multitec

Bodite pozorni, kakšne 'kahle' imajo na glavi turisti, ki se v tem poletju kotalijo proti južnim krajem. Preklopne čelade so med popotniki postale pravi hit, saj omogočajo, da v počasni koloni, v mestu ali pa med dolivanjem goriva čelado le odpremo, tako da se nadihamo svežega zraka, ne da bi jo sneli z glave.

13. 9. 2008

Mesec dni smo na različnih motociklih uporabljali dva izdelka, ki sta vrh ponudbe priznanih proizvajalcev čelad. Ugotovili smo, da se strašno dobro obneseta na luksuzni Hondi Gold Wing, na slečenem Benelliju TNT pa je zaradi pomanjkanja vetrne zaščite šumov okrog ušes preveč. Zato tak tip čelade priporočamo le tistim, ki vozite dvokolesnike z dobro vetrno zaščito. Italijanski Nolan ali japonski Shoei? Upamo, da vam bodo podatki in naši vtisi, zapisani v spodnjo tabelo, pomagali izbrati pravo.

Nolan N103

Teža: Navedena masa je 1.745 g, kuhinjska tehtnica pri školjki velikosti XL z vgrajenim Bluetooth kitom pokaže 1.980 g.

Zapenjanje: S samodejno zaponko Mircolock, ki je preprostejša za uporabo.

Odpiranje podbradnega dela: Pritisniti je treba dva gumba (s palcem in kazalcem iste roke), saj je tako manj verjetnosti, da bi se ­čelada odprla pri padcu. Vizir se samodejno zapre.

Slika: Vizir se odpira na sredini. Dvostranski Pinlock. Deluje odlično, ne moti pogleda.

Prezračevanje: Dve reži spredaj, dve na vrhu, dve na zadnjem delu čelade. N103 ima globoke kanale v notranjosti, prezračevanje je dobro.

Ššššumi: Na pred vetrom slabo zaščitenem motociklu je Nolanka glasna. Tudi zaradi stikal za N-Com.

Sončna očala: Na notranji strani vizirja ima vgrajena 'očala', ki jih spustimo pred oči z vzvodom na levi strani. Na soncu pride prav, uporabljamo jih lahko tudi pri dvignjenem podbradnem delu.

Higiena: Popolnoma odstranljiva in pralna notranjost.

Komunikacija: Odlično delujoč N-Com (od 55 EUR za osnovni kit do 224 EUR za Bluetooth kit), letos so vgradili kakovostnejše stereoslušalke; možnost komunikacije s sopotnikom, mobitelom, navigacijsko napravo . .

Denar: 309 EUR, 5 let garancije, www.compaco.si.

Shoei Multitec

Teža: Na nalepki piše 1.570 g, kuhinjska tehtnica pokaže 10 g manj (velikost L, brez dodatkov).

Zapenjanje: Dva D-obročka – novinci se boste nekaj časa ­privajali, a naj bi bil varnejši.

Odpiranje podbradnega dela: Čelada se 'odpre' z le enim gumbom (uporabimo kazalec). Vizir pri dvignjeni čeladi ostane odprt.

Slika: Vizir se odpira na levi. Enostranski vložek proti rošenju s tesnilno gumo na robu. Deluje odlično, vendar je deloma v vidnem polju in v skrajnih položajih moti pogled.

Prezračevanje: Tri odprtine spredaj, tri na vrhu čelade. Svežega zraka je dovolj.

Ššššumi: Kot rečeno, tak tip čelade priporočamo le za motocikle z dobro vetrno zaščito, a vseeno je Multitec za odtenek tišja.

Sončna očala: Ob nakupu dobite dodaten vizir, ki je v zgornjem delu zatemnjen. Na soncu deluje, ponoči vas bo začel boleti vrat, ker bo za jasno sliko treba dvigniti glavo.

Higiena: Odstranijo se le blazinice v predelu lic, notranjost je prilepljena.

Komunikacija: Proizvajalec ne ponuja nič, je pa v čeladi prostor za namestitev sistemov drugih proizvajalcev.

Denar: 449 EUR, 7 let garancije, www.shoei-europe.com.

Matevž Hribar, foto: Grega Gulin

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri