3. etapa: Nador - Er Rachidia

8. 1. 2007
Deli

Prva afriška etapa je po tradiciji tudi trenutek, ko favoriti napadejo z vsem 'orožjem'. Tudi letos ni bilo nič drugače. Med motoristi je tako danes slavil lanskoletni zmagovalec Marc Coma, pri avtomobilistih pa Južnoafričan Giniel DeVilliers.

Kako je Dakar nepredvidljiv je že okusil eden glavnih favoritov med motoristi. Cyril Despres je namreč 30 kilometrov pred koncem hitrostne preizkušnje ostal le s prvo prestavo v menjalniku tovarniškega KTM-a. Kljub vsemu je zabeležil 21. čas in je sedaj skupno na 16. mestu. Torej lahko jutri pričakujemo 'divjo jago' med njim in Como.

Dobro sta se držala tudi oba slovenska predstavnika na dveh kolesih. Miran je 252 kilometrsko hitrostno preizkušnjo odpeljal kot 51. in je sedaj skupno na 41 mestu. Resda vsak dan pridobiva na mestih, a prav od današnje etape je morda le pričakoval nekoliko več.

Miran Stanovnik: 'Proga je bila izredno nevarna, trda in kamnita, polna globokih hudourniških razjed, ki jih naredijo nalivi v tem času. Bilo je tudi zelo mrzlo, saj mi je po 20 kilometrih transferja zanohtalo (prevoziti sem moral 205 km transferja), morda je bilo vsega 6°C, kar na motorju pomeni vsaj ničlo če ne že minus. GPS mi je delal dobro, kar pa ne morem trditi za prednje vzmetenje, ki je popolnoma odpovedalo. Tako naju z mehanikom čaka še veliko trdega dela, saj je prav dobro in pravilno delujoče vzmetenje ključnega pomena na razritih kolovozih Maroka. Kljub vsemu sem z doseženim zadovoljen, bi lahko izgubil še več, ali celo zletel s proge. Danes pač ni bil moj pravi dan za napad. No dirka se je pa tudi šele dobro začela in ni še nič izgubljeno'.

Tomaž Merhar je na tretji etapi še nekoliko dvignil tempo in brez večjih težav privozil na 116. mesto, kar je za novinca v tako hudi konkurenci profesionalnih voznikov in izkušenih dakarskih mačkov lep dosežek. Skupno je sedaj skočil že na 160. mesto, kar je odličen obet za naslednje, vedno bolj naporne dni. 'Hitrostna preizkušnja je bila navigacijsko zelo zahtevna in polna nevarnih pasti, tako da sem zelo zadovoljen, da mi je uspelo odpeljati brez napak. Edine težave dela mraz, ki je zjutraj in zvečer skoraj nevzdržen', še dodaja Tomo, ki je po uvodnih težavah z motorjem očitno ujel dober tempo.

Pomembna novica je še ta, da sta tovornjakarja Krivic in Goriup sedaj brez obveznosti, saj je voznica z Mercedes-Benzom ML, ki sta ji nudila hitro asistenco odstopila na drugi etapi. Odpovedal ji je menjalnik. Njuna naloga je sedaj napad na čimboljšo končno uvrstitev med tovornjaki, kjer sicer poteka ogorčen boj med Čaguinom (Kamaz) in DeRooyem (DAF).

4. etapa bo tekmovalce popeljala v prvi globlji pesek, saj bodo nasporedu prve sipine. Po 95 kilometrih transferja jih čaka kar 405 kilometrov hitrostne preizkušnje in nato še 178 kilometrov do bivaka v Quarzazatu.

Rezultati skupno po 3. etapi:

Moto:

1. Esteve Pujol (Špa, KTM)

2. Marc Coma (Špa, KTM)

3. David Casteu (Fra, KTM)

41. Miran Stanovnik (SLO, KTM)

160. Tomaž Merhar (Slo, KTM)

Avto:

1. Carlos Cainz (Špa, VW)

2. Giniell De villiers (Jar, VW)

3. Carlos Sousa (Por, VW)

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"