4 Points Festival od 23. do 26. septembra – dogodek za motoriste v Istri

25. 8. 2021 | Peter Kavčič
Deli

Zadnji konec tedna v septembru bo v Istri potekalo mednarodno srečanje za motoriste 4 Points Festival s poudarkom na raziskovanju najlepših kotičkov po asfaltnih in tudi makadamskih cestah. 

Pogovarjali smo se z ustanoviteljem in idejnim očetom Justynom Canvasom, ki se je v svoji karieri podpisal pod organizacijo največjih svetovnih športnih dogodkov in glasbenih festivalov. V Istro pa ga je pripeljala strast in ljubezen do avantur na motociklu. Odločen je, da festival izpelje in ga naredi nepozabnega za vse, ki se ga bodo udeležili.

Kaj je Four Points Festival, nam ga lahko na kratko predstavite?

Four Points Festival je novi format v svetu moto festivalov oziroma srečanj motoristov. Poudarek je na vožnji, treningu in avanturi. Torej ne v tem, da se pripelješ na lokacijo, postaviš šotor, se sprehajaš naokrog in poslušaš rok bende, ampak da se vsak dan voziš in odkrivaš nove stvari. Festival bo potekal od četrtka, 23. septembra, do nedelje, 26. septembra, ko je Istra odlična lokacija za vožnjo z motorjem.

Od kje vam zamisel za ta nov format?

Po pravici povedano, začel sem se dolgočasiti na dosedanjih dogodkih za motoriste. Najprej se pripelješ čez vso državo ali z enega konca Evrope na drugega, potem pa tam parkiraš motocikel in se s pivom v roki sprehajaš med stojnicami. Hotel sem nekaj več! Potem je prišla ta situacija s pandemijo in dejal sem si, da je dovolj, da je čas za akcijo. Povezal sem se s poslovnimi partnerji in prijatelji ter pripravil program, ki je edinstven.

Hotel sem ustvariti tak dogodek za motoriste, da kamor prideš, se boš vozil, se naučil novih stvari, testiral nove modele motociklov in še vedno doživel svobodo izkušnje kampiranja in avanture. Naveličan sem bil tudi hladnih tušev in plastičnih WC-zabojnikov. Zakaj ne bi doživeli odlične izkušnje kampiranja v šotoru ali mobilni hiški, skupaj s toplo vodo?

Zakaj ste prav Istro izbrali za prvo lokacijo? Jo poznate?

Istra je neverjetna, s čudovito obalo, hribi in fantastičnimi možnostmi za kampiranje. Njena lega, torej bližina drugih držav, in čudovite ceste so bile nekako razlog za odločitev. Ni prav veliko lokacij v Evropi, kjer lahko kampiraš na obali, v notranjosti pa imaš vse te čudovite ceste, makadamske poti in offroad parke. Vse je zelo blizu in lepo povezano med seboj.

Kdo lahko pride na tak festival, ali je 'adventure' motor pogoj za udeležbo?

Če imate motocikel in ga lahko vozite, samo spakirajte šotor in spalno vrečo in  pridite! Poudarek je res na avanturi, toda to še ne pomeni, da je namenjen samo terenskim, torej enduro motociklom.  Vedno ko se usedete na svoj motocikel in se odpravite nekam v neznano, se začne avantura. Mar ni to čudovito? Čeprav se bo večina sodelujočih motoristov pripeljala na velikih potovalnih adventure in enduro motociklih, se boste lahko zabavali in uživali tudi na 'naked' in potovalnih motociklih, saj bodo vse glavne zanimivosti in aktivnosti dostopne tudi po asfaltirani cesti. Tudi če imate skuter ali vespo pa z njim radi potujete, ste že avanturist in lepo vabljeni na naš dogodek.

Kaj lahko obiskovalci pričakujejo od vašega festivala?

Naš slogan je #WECOMETORIDE, torej tu smo, da se vozimo! Kot rečeno, namen je, da se vozimo s svojimi motocikli, kot nam najbolj ustreza. Naj si bo to hard enduro na posebej za to priložnost prirejenih poligonih v Taru in Santariji ali po kolovoznih in makadamskih poteh v malo hitrejšem ritmu kot na klasičnem enduru in reliju ali pa v kombinaciji terena in ceste. Vsekakor bomo vključili nekatere najboljše ceste ob obali in v notranjosti tudi za vse, ki se na terenu še ne počutijo povsem domače in zanesljivo. Z ekipo smo pripravili do 800 kilometrov poti po asfaltiranih cestah in do 500 kilometrov makadamskih poti in terena. Zato festival tudi traja več dni, da bodo vsi udeleženci lahko uživali v vseh teh čudovitih možnostih. Ponudili bomo tudi odlične pogoje za kampiranje in nastanitve s štirimi zvezdicami, zabavni program, spremljevalne aktivnosti, treninge varne vožnje, tečaje osnov ‘adventure’ vožnje po terenu, predstavitve produktov, dobro hrano  in prijateljsko druženje.

Kdor bi rad prišel le pogledat na dogodek za en sam dan, kdaj bo največ dogajanja?

Dejal bi, da bo to sobota, vse trase, aktivnosti in razstavni prostor bodo v polnem razmahu v soboto, s posebnim zabavnim večerom, predavanjem Mirana Stanovnika o svojih dakarskih podvigih in seveda živo glasbo. V soboto in nedeljo dopoldne bo tudi zaključek aktivnosti, kjer bomo podelili še nagrade.

Ali se je treba na dogodek prijaviti? Lahko motoristi pridejo le za en dan?

Da, registracija prek spletne strani www.fourpointsfestival.com je nujna, če želite v polnosti izkoristiti vse, kar Four Points Festival ponuja, torej da se udeležite zabave, tečajev in vozite po vseh poteh vključno z vsemi točkami, kjer bomo poskrbeli za hrano in presenečenja ter vožnjo na enduro poligonih. Resnično si želimo, da bi udeleženci doživeli izkušnjo bivanja v kampu, zato smo skupaj so sodelavci pripravili res odlične 4 dnevne pakete, ki vključujejo vse aktivnosti, nočitev, druženje in zabavo. Kdor želi sodelovati le en dan, seveda to lahko stori, pride, si festival ogleda in prav tako doživi to izjemno izkušnjo.

Kaj pa v primeru zaostritve zaradi koronavirusa?

Mi bomo dogodek izpeljali, ga naredili nepozabnega, verjamem, da bomo ob upoštevanju predpisov in ukrepov zagotovili izjemno izkušnjo. A seveda, če pride do najbolj črnega scenarija in vse skupaj oblasti spet zaprejo, bomo povrnili vse kotizacije in rezervacije ter počakali na ugodnejši termin. Ampak malo verjamem, da se lahko to zgodi. Imamo izkušnje, imamo odličen sistem za rezervacije in vplačane karte, tako da ne bo težav.

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja