Akrapovič za Suzuki Hayabusa - ne samo lepši, lažji in boljši, ampak tudi aerodinamičen

6. 5. 2021
Deli

Pri Akrapoviču so predstavili nov izpušni sistem za najnovejšo različico motocikla Suzuki GSX1300R Hayabusa – legendo med superšportnimi motocikli, poimenovano po sokolu selcu.

Izpušni sistem Slip-On Line (Titanium) z lasersko vgraviranim Akrapovičevim logotipom je unikatne oblike, ki se zlije v eno s futuristično podobo motocikla. Akrapovičev razvojni oddelek je moral poskrbeti za aerodinamično obliko izpušnega sistema, saj je Suzukijev model Hayabusa med najhitrejšimi motocikli na svetu, pri katerem mora tudi izpušni sistem slediti njegovi aerodinamični zasnovi.

Celoten izpušni sistem je oblikovan tako, da zagotavlja prihranek pri teži: zunanji plašč dušilcev je izdelan iz lahkega titana s črnim premazom, povezovalni cevi sta iz visoko odpornega nerjavnega jekla, zaključka dušilcev in toplotna ščitnika pa so narejeni iz ogljikovih vlaken. Je 31,6 % lažji od serijskega izpušnega sistema ter zato odlična izbira za hitro in aerodinamično Hayabuso.
 
Akrapovičevi inženirji so zasnovali izpušni sistem, ki zagotavlja odlično odzivnost. Poleg tega je pri testiranju na Hayabusi, opravljenem na hišnem dinamometru, novi izpušni sistem v primerjavi s standardnim serijskim dosegel za 1,2 kW (1,6 KM) večjo moč pri 8.700 v/min in za 1,9 Nm večji navor pri 8.400 v/min. Vse skupaj dopolnjuje živahen, globok športni zvok, ki razvname čute.
 
Vsak dušilec ima katalizator, kar pomeni, da izpušni sistem izpolnjuje zahteve homologacije Euro 5 ES/ECE. Poleg tega je izredno preprost za montažo, saj se namesti po načelu »vklopi in igraj« ter ne zahteva dodatnih posegov v agregat. Slip-On Line (Titanium) je zmogljiv izpušni sistem, ki se na motociklu, ki velja za enega najhitrejših na svetu, počuti kot doma.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja