Alpinestars z zračno blazino

7. 5. 2010 | Matevž Hribar
Deli
Zračno blazino testirajo dirkači, tudi Mika Kalio.

Sistem ni fizično povezan z motociklom, po padcu pa se motorist lahko odpelje dalje.

Alpinestars je v ZDA konec prejšnjega meseca po desetih letih razvoja predstavil usnjeni motoristični kombinezon z vgrajeno zračno blazino. Z dvema, pravzaprav, saj sta na področju ramen všiti dve blazini, na vsaki strani ena.

Posebnost naprednega kombinezona je v tem, da se blazini ne sprožita pri padcu, ampak v večini primerov že trenutek pred njim, saj sistem s pomočjo sedmih senzorjev in elektronike zazna neobičajno gibanje motorista pred padcem. Trdijo, da se analiza situacije zgodi v le 8 milisekundah, zračne blazine pa se napihnejo v 50 milisekundah, po 25 sekundah pa so spet popolnoma izpraznjene, tako da motorist, v kolikor ni poškodovan, lahko nadaljuje z vožnjo, v nasprotnem primeru pa GPS oddajnik lahko reševalnemu vozilu sporoči točen položaj ponesrečenca.

Glavna enota je vgrajena v aerodinamično grbo na hrbtnem delu, poleg dveh blazin na ramenih pa bo blazine mogoče vstaviti tudi na druga izpostavljena mesta. Celoten sistem tehta pol kilograma.

Z zračno blazino opremljen kombinezon bo po pričakovanjih za dva tisočaka dražji od klasičnega, za komercialno rabo pa ga pričakujejo že spomladi prihodnje leto.

Matevž Hribar

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja