Blatni MX spektakel v Orehovi vasi

11. 5. 2015
Deli

V soboto, 9. maja, so se motokrosisti v Orehovi vasi pomerili na 2. dirki pokalnega in amaterskega prvenstva AMZS. Muhasto srce kraljice slovenskih MX stez Radizel v hudem nalivu osvojil Borut Koščak.

S startne rampe se je v prvi vožnji pognalo 115 borbenih tekmovalcev, v drugi pa zaradi naliva, ki je najstarejšo, najdaljšo in nazahtevnejšo MX stezo v Sloveniji spremenil v blatni lunapark, kar nekaj manj. Za odstop od druge vožnje se je odločilo tudi najboljših pet iz najmočnejše kategorije OPEN R1: vodilni v prvi vožnji Toni Mulec, specialist za mivko in zmagovalec letošnje legendarne enduro dirke Lignano Beach Race, drugouvrščeni Aljoša Molnar, zmagovalec prve dirke sezone Jaka Može, drugouvrščeni iz Škednja Matjaž Grušovnik in vedno boljši Ian Oskar Katanec.

Dirka v Orehovi vasi, ki je privabila lepo število gledalcev, ki so uživali v lepem razgledu na praktično naravno stezo, hrumenju motorjev in dobri rok glasbi, se je začela v soncu. Prah so dvignili preboja najbolj lačni tekmovalci amaterske kategorije, sledili so jim veterani, nato najmlajši in tako dalje do kategorije OPEN R1, ki je bila zaradi odlične vožnje Tonija Mulca in njegovih zasledovalcev čista paša za oči. Pokalno tekmovanje je namenjeno predvsem rekreativnim voznikom motokrosa, a ga kombinacija zvenečih imen in preboja željnih po atraktivnosti postavlja ob bok po nazivu bolj prestižnim tekmovanjem.

V kategoriji Amater je bil v obeh vožnjah nepremagljiv Allen Kovačič. Kovačič je bil dvakrat najhitrejši že na uvodni dirki sezone v Slovenskih konjicah in se v bližnji prihodnosti zanesljivo seli v višje kategorije. Na stopničke sta stopila še iz obeh voženj drugouvrščeni Tadej Sedar in Boštjan Milat. Mlajši in starejši veterani so se s startne rampe pognali »v enem šusu«, torej vseh devet iz prve in šest iz druge kategorije. V kategoriji mlajših so si prva tri mesta priborili Tomaž Jankovič, Boštjan Braniselj in Darko Hafner, v starejši kategoriji pa je bil dvakrat najhitrejši Alojzij Fortuna, ki nima samo sreče, temveč tudi hitrost in moč. Drugo mesto za Fortuno si je zaslužil Dietmar Maier, tretje mesto pa je bilo usojeno v obeh vožnjah tretjemu Branku Kavšku.

V najštevilčnejši kategoriji R3, ki so nekakšne vice med začetniki amaterji in že uveljavljenimi tekmovalci, je vseh 23 sotekmovalcev kar dvakrat premagal Luka Frigelj. Drugo in treje mesto sta si priborila Nik Čekada in Tilen Tič, oba odlična s prve dirke v Slovenskih Konjicah.

Prva tri mesta kategorije Junior 50 so si razdelili Jaka Peklaj, Žiga Grebenc in Tadej Škratek, medalje pa so domov odnesli prav vsi. Steza v Orehovi vasi je zaradi strmih vzponov in spustov, valov in skokov trd oreh za vse, za nastop na stezi evropskega kalibra pa je medalja za pogum najmanj, kar si juniorji zaslužijo. V kategoriji Junior 65 so bili tokrat le štirje tekmovalci, dvignili pa so toliko prahu, kot bi jih bilo štirideset. Pokale so nad glavo dvignili najhitrejši Gal Hauptman, Botond Hateier z Madžarske in Jaka Osek. V kategoriji do 85 kubičnih centimetrov smo tokrat držali pesti za 13 tekmovalcev. Dvakrat najboljši je bil gost iz Avstrije Rene Hofer, tik za petami mu je bil ves čas drugouvrščeni Maks Mausser, na tretje mesto pa se je zavihtel Matevž Robek, zmagovalec uvodne dirke pod viaduktom Škedenj.

V tekmovalnem razredu MX2, kjer hrumijo 250 kubični štiritaktni in 125 kubični dvotaktni agregati, je bilo še bolj napeto in v skladu z naravnimi danostmi kraljice, ki omogoča visoke in dolge skoke, tudi ustrezno atraktivno. V kategoriji R2 so bili najboljši Luka Šempihar, Jan Kralj in Matic Gregorka, v R1, kjer tekmujejo bolj izkušeni tekmovalci, ki se lahko pohvalijo že z rezultati s pomembnejših tekmovanj, pa Anej Doplihar, Miran Kovačič in Miha Bubnič. Med njimi je zagotovo nekaj takšnih, ki bodo kmalu premešali karte v najvišjem razredu.

V kraljevskem razredu OPEN so tako v razredu MX2 skupaj startali tekmovalci kategorij R1 in R2. V prvi vožnji, ko je nad stezo v Orehovi vasi še sijalo sonce, a so oblaki že napovedovali navihto, je bila v prvem ovinku precejšnja gneča, veliko prerivanja in prehitevanja, zaradi česar so stojnice s hrano in motoristično opremo nekaj časa samevale. V kategoriji R2 je bil v suhem in blatnem najhitrejši Chris Sosolič, pred Maticem Žitnikom in Sandijem Cvetkom.

V kategoriji R1 pa je v prvi vožnji zbrano množico popolnoma navdušil Toni Mulec, ki je v Orehovi vasi dobil krila in dobesedno letel. Aljoša Molnar in Jaka Može mu v vseh petnajstih minutah in dveh dodatnih krogih nista mogla do živega. V prvi vožnji sta četrto in peto mesto zasedla Matjaž Grušovnik in Ian Oskar Katanec, vseh pet asov pa se je v drugi vožnji na startu odločilo, da od tekme odstopi. Kraljica se je v kratkem času iz blatne drsalnice dejansko spremenila v blatno kopel, v kateri so na samem koncu koncev najhitreje plavali Borut Koščak, Rok Virant in Benjamin Cirnski.

Duša dogajanja, predsednik AMD Orehova vas in legenda slovenskega ter jugoslovanskega motociklizma Silvin Vesenjak, ki stezo pozna kot lasten žep, ne pozna pa le nje temveč tudi vse napore in skrite pasti, ki jih kraljica skriva v srcu, pa se je dežja razveselil. Če že kaj, okoliške prebivalce še bolj kot hrup moti prah, a na bivši dan zmage v Orehovi vasi od prahu ni bilo niti cvetnega.

Že prihodnji konec tedna se bodo naši najboljši motokrosisti pomerili na dirki za državno prvenstvo v Prilipah, naslednja preizkušnja za pokalno tekmovanje AMZS v motokrosu pa bo 31. maja v Dolini pod Kalom. Se vidimo!

Tekst in foto: Tina

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja