BMW predstavil R1250GS in R1250RT, v Sloveniji oba še letos

17. 9. 2018 | Matevž Hribar
Deli

BMW je na Portugalskem predstavil, kot pravijo, "najboljša motocikla z bokserskim motorjem vseh časov".

Glavna novost v obeh motociklih je nov bokserski agregat z večjo prostornino (1.254 cm3) in s sprejemljivim delovanjem odmičnih gredi, poimenovanim Shiftcam. Novi tekočinsko hlajeni motor ponuja več moči (100 kW oz. 136 KM pri 7.750 vrtljajih), občutno večji navor (kar 143 Nm pri 6.250 vrtljajih), obljubljajo pa tudi za štiri odstotke manjšo porabo goriva. Naj spomnimo, prej je bokserski motor zmogel 92 kW pri 7.750/min in 125 Nm pri 6.500/min.

Poleg nove glave motorja je motor dobil zobato namesto klasične verige za pogon odmičnih gredi, izboljšano mazanje motorja, nove injektorje z dvojnimi šobami in nov izpušni sistem. Na fotografijah lahko vidimo, da so zanimiv izdelek naredili tudi pri Akrapoviču, saj ima nov izpušni lonec povsem novo obliko. Teža motociklov, pripravljenih na vožnjo, znaša 249 oz. 279 kilogramov.

R1250GS ponuja dva motorna programa, prej doplačljiva pripomočka ASC (nadzor proti zdrsu) in Hill Start Control (za speljevanje v klanec) pa sta zdaj na motociklu nameščena serijsko, medtem ko je motocikel mogoče nadgraditi s dodatnimi motornimi programi Dynamic Traction Control DTC, ABS Pro (za varno zaviranje tudi v zavoju), Hill Start Control Pro in novostjo Dynamic Brake Assistant DBC, ki pri močnem zaviranju odvzame moč motorja (zapre plin) in s tem izboljša moč zaviranja na zadnjem kolesu in zmanjša zavorno pot. Poleg tega je veliki GS zdaj serijsko opremljen z LED prednjo lučjo in 6,5-palčnim zaslonom TFT namesto klasičnih merilnikov.

Omenili so tudi, da ima potovalni model R1250RT popolnoma samodejno nastavljanje vzmetenja glede na obremenitev in 5,7-palčni TFT zaslon, poleg tega pa so pripravili novo kolekcijo izdelkov Spezial, tovarniško pripravljenih dodatkov za vsa motorna kolesa. A to še ni vse: za letošnjo jesen imajo menda pripravljenih še šest novosti!

Pri nas že letos jeseni

V Slovenijo bosta obe novosti pripeljali že letos in sicer GS predvidoma v oktobru ali novembru, potovalni RT pa mesec dni kasneje. Cene naj se ne bi bistveno dvignile, kar je ob dejstvu, da imata novinca nekaj opreme, ki je bila prej na doplačilnem seznamu, dobra novica.

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem