Čisto nov Akrapovič za Yamaho YZ450F

27. 2. 2023
Deli

Najnovejši Akrapovičev izdelek za terenske motocikle je izpušni sistem Evolution Line (Titanium)* za Yamaho YZ450F 2023, ki so ga Akrapovičevi inženirji zasnovali v tesnem sodelovanju z ekipo Monster Energy Yamaha Factory MXGP Team.

Rezultat sodelovanja med Akrapovičevim oddelkom tekmovalne podpore in razvojnim oddelkom je izpušni sistem, zelo podoben tistemu, s katerim bo ekipa Monster Energy Yamaha Factory MXGP Team v sezoni 2023 tekmovala v svetovnem prvenstvu v motokrosu. Izpušni sistem je zasnovan tako, da se prilega omejenemu prostoru na motociklu, pri čemer izkorišča ves prostor, ki je na voljo. Večja zasnova dušilca bolje zaduši zvok in s tem zmanjša vpliv motocikla na okolje, hkrati pa omogoča boljši pretok izpušnih plinov iz izgorevalnega prostora.

Izpušni sistem je v celoti izdelan iz lahkih in visoko odpornih titanovih zlitin – zaradi česar je za 20,4 % (0,9 kg) lažji od serijskega. Sistem je bil razvit z mislimi na zmogljivost in vzdržljivost, ki sta pri premagovanju ekstremnih pogojev terenskih dirk še kako pomembni. Posamezni deli izpušnega sistema so različne debeline, s čimer je bolje zaščiten, hkrati pa je tudi lažji. Taka zasnova pripomore k večji trdnosti in odpornosti v najzahtevnejših voznih pogojih. Odzivnost agregata je poudarjena prek celotnega območja delovanja, prav tako sistem omogoča odličen občutek ob odprtju plina, kar daje vozniku občutek nadzora. Zaporedna testiranja novega izpušnega sistema Evolution Line (Titanium) in serijskega izpušnega sistema, opravljena na hišnem dinamometru, so pokazala, da se z novim izpušnim sistemom moč poveča za dodatnih 1,8 kW (2,4 KM) pri 10.600 v/min, navor pa za 1,5 Nm pri 10.500 v/min.


Inovativna zasnova predstavlja novo generacijo Akrapovičevih izpušnih sistemov za terenske motocikle. Nova profilirana površina vpliva na zvok in omogoči, da je njegova jakost znotraj meja, ki jih določa FIM. Poleg tega izboljša trdnost in vzdržljivost dušilca ter oblikuje globok, poln zvok enovaljnik. Izpušni sistem Evolution Line (Titanium) ima vgrajeno resonančno komoro za optimalno zmogljivost izpušnega sistema, hkrati pa poskrbi še za prepoznaven Akrapovičev zvok. Logotip na izpušni sistem ni nalepljen ali vgraviran, ampak je nameščen z uporabo nove tehnike. Je večji in enak logotipu na izpušnih sistemih dirkalnikov, s katerimi bo ekipa Monster Energy Yamaha Factory MXGP Team v sezoni 2023 tekmovala v svetovnem prvenstvu v motokrosu. Zaradi uporabe nove tehnologije je logotip trpežnejši in bo na izpušnem sistemu, ki se bo uporabljal v najzahtevnejših pogojih vožnje, še obstojnejši.

Izpušni sistem Evolution Line (Titanium) je na stezi za motokros preizkusil Akrapovičev testni voznik, na podlagi testiranj na dirkalni stezi in dinamometru pa je bil za končno konfiguracijo nato izbran najboljši prototip. Izpušni sistem je bil razvit izključno za uporabo na zaprtih dirkališčih, njegova montaža pa je zelo preprosta, saj deluje po načelu »montiraj in vozi« ter ne zahteva dodatnih posegov v agregat.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"