Dakar 2007 - 10. etapa: Nema - Nema

16. 1. 2007
Deli
Dakar 2007 - 10. etapa: Nema - Nema

Rodrigues in Al Attayah zmagovalca krožne etape, teroristov pa od nikoder

Deseta etapa, bi morala po prvotnem načrtu peljati od neme do Tambakunde v Mali, a so jo pri ASO spremenili v krožno etapo s štartom in ciljem v Nemi. Tako naj bi bilo kar najbolje poskrbljeno za varnost tekmovalcev, ki jim je bojda grozil napad puščavskih tolp.

Ker na progi praktično ni bilo navigacije ampak le slepo sledenje makadamski cesti sta na svoj račun prišla dva divja voznika, znana po tem, da lahko odpeljeta veliko kilometrov brez popuščanja plina. Med motoristi je bil to Helder Rodrigues, ki je blestel na uvodnih dveh evropskih etapah, med avtomobilisti pa aktualni svetovni prvak v vstrajnostnih relijih Nasser Al Attayah iz Katarja.

Miran Stanovnik je progo opisal z eno besedo - dolgočasno. 'Bilo je zelo očitno, da gre za hitrostno preizkušnjo, ki so jo naredili na hitro in na silo. Čisti dolgčas, ko se pelješ 200 kilometrov v eno smer in potem obrneš in skoraj vzporedno pelješ nazaj. Pogrešam tiste prave etape kot je bila denimo osma etapa ali deveta, pa tudi sipin je bilo letos bolj za vzorec, od jutri dalje pa nas čakajo le še savanske etape', zaključuje svoje misli kar malce razočarani Miran. Z današnjim 24. mestom ostaja varno na skupnem 15. mestu.

Kljub temu, da so do cilja le še tri prave etape, ki ne bi smele predstavljati težav za Mirana, dirke še ni konec. Na to ga je minulo noč opozorila tehnična okvara v menjalniku. Mehanik je namreč med rutinskim pregledom in menjavo olja odkril kovinske delce, ki so se kasneje izkazali za odkrušene koščke zobnika pri košari sklopke. Če bi kateri izmed njih prišel v napačni kotiček motorja bi lahko bilo dirke za Mirana v trenutku konec. A okvaro sta skupaj s Kaiserjem uspešno odpravila, le noč je bila malce kratka.

Naša tovornjakarja Janez in Mišo sta po današnji etapi na 37 mestu in tudi njima dobro kaže, do cilja.

Jutri tekmovalni del odpade, 300 kilometrsko pot bodo tekmovalci opravili kot transfer do tabora v kraju Ayoun El Atrous, v že čisto pravi 'črni afriki'.

Rezultati skupno po 10 etapi:

Moto: 1. Coma (Špa, KTM), 2. Despres (Fra, KTM), 3. Casteu (Fra, KTM), …15. Stanovnik (Slo, KTM), …

Avto: 1. Peterhansel (Fra, Mitsubishi), 2. Alphand (Fra, Mitsubishi), 3. Schlesser (Fra, Buggy), …

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol