Dakar 2007 – 12. etapa: Ayoun el Atrous – Kayes

18. 1. 2007
Deli
S polnim plinom po vijugastih cestah. (foto: Bor Dobrin)
Bor Dobrin

Španski dan na Dakarju

12. etapa je razveselila španske motošportne navdušence, saj sta tako pri motoristih kot pri avtomobilistih slavila dva Španca, Esteve Pujol in Carlos Sainz. Hitrostna preizkušnja je bila sicer zavita in navigacijsko zahtevna, kar pa je več kot ustrezalo tudi našemu Miranu Stanovniku.

Naš lisjak se je skozi cilj pripeljal kot 20., skupno pa ostaja trdno na 15. mestu. Kljub temu, da je bila hitrostna preizkušnja na prvi pogled nezahtevna Miran priznava, da se je kar precej namučiti: 'Danes je bila zbranost najbolj pomembna. Če se enkrat izgubiš gre po zlu dobra uvrstitev. To seje že takoj zjutraj pripetilo trem prvim motoristom, mislim celo, da je bil med njimi tudi Cyril Despres. A na njihovo srečo so hitro našli pravo pot. A to je del dirkanja v savani, kjer se lahko takoj izgubiš, saj so kolovozne poti dobesedno prepredene med sabo. Potem pa lahko še za vsakim grmom tiči kakšna žival ali pa te za ovinkom čaka podrto drevo, skala ali štor. Danes sem se skoraj zaletel v psa, ki pa je na srečo ustavil še pravi trenutek, da se nisva zapletla in obležala na tleh. No, bolje pes kot krava, če že moram izbirati, saj sem roge pred tremi leti že občutil na sebi. Nekaj manj sreče je imel moj prijatelj in sotekmovalec Pal Anders Ullevalseter, ki pa je že po nekaj kilometrih na transferju treščil v čredo koz in precej poškodoval motor. Ko sem mu pomagal je rekel, da je samo za hipec pogledal na potno knjigo in ko je dvignil pogled prednjim same živali. Nepredvidljivosti še ni konca, kar se zaveda tudi Marc Coma, s katerim sva poklepetala pred štartom, pa čeprav ima ogromno prednost pred Despresom.

Potem pa so tu še naselja in stroge omejitve, ki ti ob prekoračitvi prinesejo časovni pribitek. Prav za danes imam občutek, da bo tovrstnih kazni zelo veliko, no pri meni med kontrolo GPS-a niso odkrili prekoračitev. Jutri pričakujem podobno, navigacijsko zahtevno etapo'.

13. etapa bo tekmovalce pripeljala v Tambakundo, torej iz Malija v Senegal, skupna dolžina bo znašala 458 km, od tega 260 km za hitrostno preizkušnjo, ki pa bo potekala v le Senegalu.

Rezultati skupno po 12. etapi.

Moto: 1. Coma (Špa, KTM), 2. Despres (Fra, KTM), 3. Casteu (Fra, KTM), …15. Stanovnik (Slo, KTM), …

Avto: 1. Peterhansel (Fra, Mitsubishi), 2. Alphand (Fra, Mitsubishi), 3. Schlesser (Fra, Buggy), …

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol