Dakar 2007 – 13. etapa: Kayes – Tambakunda

19. 1. 2007
Deli
Dakar 2007 – 13. etapa: Kayes – Tambakunda

Nesrečna trinajstica za Como

Vraževerni ali ne, toda Mac Coma, ki je med motoristi vodil s prednostjo slabe ure, je danes odstopil. Zaletel se je v drevo. Miran Stanovnik je vseh 260 kilometrov hitrostne preizkušnje skozi savano odpeljal brezhibno in končal na 13. mestu.

Nesreča Marca Come je seveda samodejno postavila na prvo mesto Cyrila Despresa, ki se mu tako odpira neverjetna zmaga a vsekakor z grenkim priokusom velike, skoraj neverjetne smole tekmecev.

Smola se še vedno drži tudi Pujola, ki je tako močno padel (na srečo se ni poškodoval), da je bil tovarniški KTM uničen do nevoznosti. Ta je motocikel nato popravil a kot kaže s pomočjo nedovoljene asistence. Pomagali so mu domačini, ki so ga skupaj z motociklom naložili na poltovornjak in pripeljali do mesta za dolivanje goriva. To pa po pravilniku pomeni 100 odstotno diskvalifikacijo.

Nepravilnost je videl tudi Miran Stanovnik, ki je ogorčen nad dejstvom, da je Pujol še vedno uvrščen, kljub takemu kršenju pravil. 'Nisem mogel verjeti očem, ko sem videl, da je še vedno na razpredelnici uvrščenih na 11. mestu. Prav zanima me, kaj bodo sedaj naredili organizatorji, saj so bili tam prisotni tudi njihovi funkcionarji. Ali je v ozadju kakšna spletka zaradi francoskega sponzorja ali pa so tovarniški dirkači po novem 'posvečena' rasa in lahko delajo kar hočejo. Nič nimam proti Esteveju, sva celo prijatelja, toda zaradi takšnih stvari se potem vprašam zakaj sploh dirkamo?

Zares zelo žal pa mi je za Marcom Como s katerim sem se še zjutraj pogovarjal o bremenu vodilnega. Tisto mesto, ki sem ga pridobil zaradi njegovega odstopa takoj zamenjam za njegovo zmago, raje bi bil petnajsti in da on zmaga, saj je pošten dirkač in pravi športnik', še dodaja Miran.

Reli podrobno, skoraj iz ure v uro spremlja tudi Tomaž Merhar, ki je prav tako šokiran nad odstopom Come, ki je praktično vodil od štarta do danes. Njegov komentar je najverjetneje scenarij po katerem je Coma izgubil možnosti za zmago: 'Videli smo, da je zašel. To ga je najverjetneje tako zjezilo, da je pretiraval s plinom in končal v drevesu, medtem ko bi s pametno vožnjo povsem lahko ujel tekmece in ohranil še dobršnji del prednosti. A sedaj je lahko biti general. Marcu sem zmago res privoščil, saj je bil celo sezono bistveno hitrejši od vseh ostalih'.

Pri Avtomobilistih je danes ponovno zmagal Carlos Sainz.

Jutri bo 14. etapa in hkrati zadnja prava, saj bodo tekmovalci prispeli v Dakar. Kljub temu etape ne gre podcenjevati, saj bo dolga kar 576 kilometrov, od tega bo 225 kilometrov hitrostne preizkušnje. Tisti krog okoli rožnatega jezera v nedeljo (15. etapa) pa je tako ali tako le formalnost.

Rezultati skupno po 13. etapi.

Moto: 1. Despres (Fra, KTM), 2. Casteu (Fra, KTM), 3. Blais (ZDA, KTM)…14. Stanovnik (Slo, KTM), …

Avto: 1. Peterhansel (Fra, Mitsubishi), 2. Alphand (Fra, Mitsubishi), 3. Schlesser (Fra, Buggy), …

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja