Dakar 2007, 8. etapa: Atar - Tichit

14. 1. 2007
Deli
Dakar 2007, 8. etapa: Atar - Tichit

Etapa za zgodovino, Stanovnik ponovno odličen

Osma etapa se bo zapisala v zgodovino Dakarja kot ena izmed najtežjih. Izredno mehak pesek, kamelja trava in kar 589 kilometrov hitrostne preizkušnje, so namreč botrovale k temu, da so najboljši med avtomobilisti in motociklisti vozili skoraj osem ur.

Naporno je bilo tudi za Mirana Stanovnika, ki je očitno dobro speljal svojo taktiko in se je z današnjim 18. mestom ter 9. urami in 8. minutami na motociklu zavihtel na neverjetno skupno 16. mesto. Miran vesel, da je prišel nepoškodovan v tabor takole opisal današnjo etapo: 'To je bilo noro, teren se je tako hitro menjaval, da sem komaj sledil spremembam. Sredi kamelje trave so in kolesnic, so se skrivale ogromne skale, kar je pomenilo še dodatno nevarnost. Mislim, da se je danes tisti pravi Dakar šele začel, saj so bile vse dosedanje etape bistveno lažje. Osip med tekmovalci bo ogromen. Dober rezultat pa sem v družbi bolgarskih pilotov proslavil s pivom in domačo salamo'.

Med motoristi je sicer zmagal Marc Coma, ki v dobri formi drvi proti svojemu drugemu (zaporednemu) laskavem naslovu. Da pa je Dakarja zares konec šele, ko prečkaš ciljno črto, je danes dokazal Esteve Pujol, ki je obtičal na progi in izgubil skupno drugo mesto (sedaj je na 8. mestu). Njegovo smolo je izkoristil Cyril Despres, ki se je z današnjim drugim mestom povzpel na skupno drugo mesto.

Med avtomobilisti je Volkswagnu ostalo le še eno orožje. Zmagovalec Giniell DeVilliers je tako še zadnji, ki modrim vliva upanje na zmago. Tako kot je danes zaradi neizkušenosti zabredel v težave Carlos Sainz, je Stephane Peterhansel Vnovčil vse znanje, ki si ga je nabral odkar je že več kot 10 let eden najhitrejših v puščavi in sicer tako na dveh kot štirih kolesih.

Osma etapa je tudi del maratonskih etap, ki vse skupaj še otežuje, Kdor je danes pripeljal v cilj svoje vozilo nepoškodovano, bo jutri lahko močno napadel. Deveta etapa od Tichita do Neme (497 km), bo namreč prav tako tehnično in navigacijsko zahtevna.

Miranovega rezultata se je močno razveselil tudi Tomaž Merhar, ki si doma celi rane: 'Novinarji bodo imeli veliko lepega za poročanje. Zelo sem vesel Miranovega napredovanja, upam pa da bo ohranil trezno glavo in nadaljeval s taktiko, ki ga je pipeljala tako daleč'.

Rezultati skupno po 9. etapi:

Moto:

1. Coma (Špa, KTM)

2. Despres (Fra, KTM)

3. Casteu (Fra, KTM)

16. Stanovnik (Slo, KTM)

Avto:

1. De Villiers (Jar, VW)

2. Peterhansel (Fra, Mitsubishi)

3. Alphand (Fra, Mitsubishi)

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol