Dakar 2015: 1.etapa, Stanovnik dobro na 36. mestu, zmaga Sunderlandu

Danes ob 7:50 po lokalnem času se je v Buenos Airesu s štartom prve etape uradno pričel dirkaški del šestintridesetega relija Dakar. Etapo je dobil 25 letni Britanec Sam Sunderland na KTM-u, le nekaj sekund pred Portugalcem Paulom Goncalvesom na Hondi.

4. 1. 2015

Tretje mesto je zasedel Marc Coma in četrto tesni zasledovalec Joan Baredda na Hondi, ki je uvodno etapo odpeljal taktično, saj želi jutri štartati tik za Como. Oba imata seveda odlično izhodišče za dolgo in navigacijsko zahtevno, drugo etapo.

»Hitrostna preizkušnja je bila kar malo prehitra za prvi dan. Navigacijsko je bila etapa popolnoma nezahtevna in označena tako dobro, da si lahko, če si le upal, ves čas držal do konca odprt plin. Ob trasi je bilo neprestano ogromno navijačev, kar je sicer za vzdušje na dirki dobrodošlo, a po drugi plati predstavlja dodaten stres za dirkača. Ljudje so navijali brez kakršnegakoli strahu pred hitrimi motorji,« je otvoritveno etapo komentiral edini Slovenec na dirki, Miran Stanovnik.

Dirkač na črnem KTM-u 450 Rally Replica s štartno številko 35 je 175-kilometrsko hitrostno preizkušnjo končal na 36. mestu. Dejal je še, da ni popolnoma zadovoljen z delovanjem popolnoma obnovljenega dirkalnika: »Menjalnik je precej trd, v nižjem območju vrtljajev pa motor ne razvije prave moči. Ko opravim še s približno 600 kilometri do današnjega cilja, bomo poizkusili najti rešitev. Potrebna bo tudi nastavitev zadnjega vzmetenja.«

Na vseh časovnih kontrolah je bil najhitrejši 25-letni Sam Sunderland, Britanec, ki sicer živi v Abu Dabiju in ki je lani iz Hondine prestopil v KTM-ovo ekipo. Za njim so prvo peterico zapolnili Paolo Goncalves (Honda), Marc Coma (KTM), Joan Barreda Bort (Honda) in Alain Duclos (Sherco). Dobro uvrstitev je dosegel tudi novinec na reliju Dakar, svetovni motokros prvak v razredu MX3, Matthias Walkner. Avstrijec, katerega uradno podpirata KTM-ova tovarniška ekipa in slovenski proizvajalec izpušnih sistemov Akrapovič, je prvo etapo zaključil na osmem mestu.

Jutrišnja etapa do San Juana bo vsebovala kar 518-kilometrsko časovno preizkušnjo in bo vsebovala zahteven teren, hitre makadame in za konec tudi nekaj peščenih poti.

Med avtomobilisti je povedel Nasser Al-Attiyah v Miniju, lanski zmagovalec Nani Roma pa je zaradi izgubil kar tri ure in s tem pokopal vse možnosti za ponovno zmago že na samem začetku dirke.

Več o avtomobilističnem delu današnje etape najdete tule.