Ducati je v leto 2023 izstrelil novo raketo - Panigale V4 R

18. 10. 2022
Deli

Ducati je predstavil novega V4 R, s katerim bo pridobil ustrezno homologacijo za nastop v prvenstvu WSBK. Serijska, za cesto homologirana različica razvije 215 'konjev', z dirkaškim kitom pa se konjenici pridružuje še kar nekaj konjskih glav.

Ducati Panigale V4 R je bil prvič predstavljen leta 2019, že prvo leto pa je s tem motociklom Ducati dominiral v prvenstvu WSBK. Jasno, pri modelu z oznako R je govora o modelu z 998-kubičnim štirivaljnikom in cestno homologacijo.

Ducati želi z modelom Panigale V4 R modelnega leta 2023 ohraniti svojo prevlado v razredu WSBK in tudi sicer na področju športnih motociklov, zato ga v boj pošilja s številnimi spremembami. Ker se v tem segmentu razprava vselej prične s podatkom o največji moči motorja začnimo kar s tem. V serijski razičici bo V4 R ponujal 215 'konjev', z dirkaškim kitom pa kar 240 'konjev'. V primerjavi s predhodno generacijo je novi V4 R sicer izgubil 2 'konja' ko gre za serijski model, ko pa govorimo o dodanem dirkaškem kitu pa je pridobil okroglih 10 'konjev'. Od serijskega modela je opremljen s kitom  zaradi lažjega izpušnega sistema (Akrapovič) lažji za 5 kilograov. Zrasel je tudi rezervoar za gorivo, ki po novem sprejme 17-litrov goriva (prej 16).

Ni dvoma, da so se poigrali tudi z aerodinamiko, hkrati pa so spremenili tudi obliko sedeža in opravili cel kup drobnih izboljšav na okvirju, geometriji in vzmetenju. Tudi elektronika je področje, ki jo Ducati Panigale V4 R odlično obvlada, saj je na krovu praktično vse kar dirkalni motocikel potrebuje. Nova generacija sistema EBC (engine brake control) EVO 2 omogoča tri stopnje zaviranja za vsako prestavo. Motorna elektronika omogoča štiri programe podajanja moči (Full, High, Medium in Low) pri čemer najvišja omogoča izkoristek celotnega potenciala motorja, stopnja Low pa je namenjena uporabi na cesti in vozniku streže s 'samo' 158 'konji'.

Ducati je svojega novega Panigalea V4 R predstavil v okviru svojih spletnih predstavitev, po naših informacijah pa so pri našem uvozniku AS Domžale Motocenter prvega prodali že pol ure po uradni spletni predstavitvi.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol