Enovaljnika za ekstremne podvige na cesti in na terenu

28. 11. 2019 | Peter Kavčič
Deli

Motocikli Husqvarna, ki si platforme delijo z modelom KTM 690 Supermoto in Enduro sodijo med zadnje svoje vrste. Poganja jih velik enovaljni motor s prostornino 692,7 ccm in 55 kW moči (74 'konjev'), ki združuje visoko tehnologijo in zmogljivosti brez primere.

Posebnost omenjenih enduro in supermoto motociklov je tudi, da jih odlikujeta najvišja stopnja zmogljivosti in varnosti. To so dosegli z cornering ABS sistemom in možnost preklopa med različnimi načini vožnje.

Uravnoteženje med močjo in maso
Oba modela sta po naših izkušnjah predhodnih modelov izjemno dobro uravnotežena in zagotavljata okretnost in vodljivost kot jo sicer ne najdemo pri drugih motociklih.  Preizkušeni enovaljnik, ki je pred leti služil kot osnova za dakarsko reli specialko sedaj ponuja elektronski nadzor plina (drive by wire), kar ponuja popolnoma linearno dovajanje moči v vseh pogojih vožnje.
Novi programi vožnje so na voljo s pritiskom na gumb in lahko takoj spremenite karakteristike moči med vožnjo. Nekaj o čemer smo prej lahko le sanjali. To tudi pomeni, da pri počasni vožnji motor ne bo cukal ali ugašal. Nov je tudi Boschev zavorni sistem ABS - zavorna tehnologija, specifična za zaviranja podlagah s slabim  (pesek, blato). Za dobro prenašanje moči na podlago je tu sedaj tudi nova funkcija Easy Shift, ki prinaša krajši čas prestavljanja in boljši oprijem zadnjih koles.

Ne glede na to ali ste ljubitelj polaganja ovinkov v supermoto stilu ali imate pod kolesi raje pesek vožnjo določa praktično dirkaško razmerje med močjo in maso motocikla

Potujte dlje z 701 Enduro Long Range


Liniji 701 se je pridružil povsem nov 701 Enduro LR (Long Range), ki ima enako napredno elektroniko kot 701 Enduro, vendar nudi dodatne zmogljivosti za vse, ki želijo potovati dlje. Dodatni 12-litrski pomožni rezervoar za gorivo poveča skupno prostornino goriva na 25 litrov, kar pomeni bistveno večji doseg za najbolj ekstremne terenske pustolovščine. Iz dosedanjih testov in izkušenj ocenjujemo da bi tak motocikel lahko s polnima obema rezervoarjema prevozil 400 kilometrov.  Seveda pa pri tem ni vseeno ali se vozite po cesti ali pa recimo po peščenih pistah v Sahari kjer je poraba višja. V vsakem primeru pa je to nekaj kar so čakali vsi, ki se želijo podati zares daleč od civilizacije. Za vse, ki vozijo po zahtevnem terenu bo to zelo zanimiva alternativa. 701 Enduro LR bo na voljo od začetka leta 2020.


 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja