Izvedite kakšno bo vreme s pomočjo zavarovalnice Triglav

22. 4. 2016
Deli
Izvedite kakšno bo vreme s pomočjo zavarovalnice Triglav

Zavarovalnica Triglav je lansirala novo brezplačno aplikacijo, s pomočjo katere lahko spremljate najnatančnejše in najzaneslivejše vremenske napovedi za celotno Slovenijo. Sami smo jo preizkusili in jo še posebej toplot priporočamo vsem motoristom, kolesarjem, hribolazcem in vsem ostalim, ki svoj čas tako ali drugače radi preživijo v naravi ali na cesti.

Slovenija spada med bolj namočene države na svetu. Četrtina prebivalcev živi na območjih možnih katastrofalnih poplav, ki se lahko pojavijo na 25 do 100 let. Več kot 40 odstotkov škode zaradi naravnih nesreč v Sloveniji povzročijo poplave. Posledice naravnih nesreč je mogoče ublažiti s pravočasno (samo)zaščito in ustreznimi zavarovanji, zato je Zavarovalnica Triglav pripravila novo brezplačno mobilno aplikacijo Triglav Vreme. Ta uporabnikom ponuja informacije o vremenskih razmerah, napovedih in opozorilih. Na pomen pripravljenosti na vremenske ujme zavarovalnica opozarja tudi s svojo prvo poglobljeno zgodbo o poplavah, ki si jo lahko preberete na portalu Vse bo v redu.

Ste že kdaj ob napovedi obilnega dežja zaskrbljeno pogledovali proti bližnjemu vodotoku? Tako stisko redno občuti vsak trinajsti Slovenec. Še več je tistih, ki jih bodo poplave gotovo in resno ogrozile najmanj enkrat v življenju. »Poplave so del naše stvarnosti. Zaradi lege Slovenije na stičišču sredozemskega, celinskega in alpskega podnebja so tudi vremenski procesi burni, padavin je v primerjavi z drugimi evropskimi državami v Sloveniji precej. Julijske Alpe so celo eden najbolj namočenih delov Evrope. To so idealne razmere za nastanek poplav, zato jih ne moremo šteti za neobičajne. Nasprotno, poplave v Sloveniji so povsem običajen pojav, res pa je, da je teh dogodkov v zadnjih letih vse več,« pojasnjuje Janez Polajnar iz Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO).

Izjemnih vremenskih dogodkov vse več

Neposredno škodo zaradi vremena v Sloveniji merimo v milijardah evrov. Leta 2014 so bile denimo zaradi poplav prizadete vse slovenske regije. Zgodili so se trije večji poplavni dogodki. V zadnjih desetih letih je bilo tako precej več poplav kot na začetku 20. stoletja. Pogostejše so začele postajati po letu 1980, od leta 2007 pa skoraj ni bilo leta brez večje poplave.

Skoraj petina škod zaradi poplav

Z vidika Zavarovalnice Triglav škoda, ki je nastala kot posledica vremenskih pojavov v zadnjih desetih letih, v povprečju tvori 13-odstotni delež vseh likvidiranih škod skupaj v tem obdobju. Kar polovica tovrstnih škod je bila izplačanih zaradi posledic toče, sledijo viharji in neurja z 20 odstotki ter poplave s 17 odstotki. Največ škod v zadnjem desetletju je največja slovenska zavarovalnica izplačala leta 2008, ko je delež likvidiranih škod zaradi vremena znašal več kot četrtino vseh likvidiranih škod.

»Po naših podatkih ima približno polovica zavarovancev, ki imajo sklenjeno zavarovanje nepremičnin, sklenjeno tudi zavarovanje za primer poplave. Žal pri tem pogosto določijo prenizko zavarovalno vsoto. Čeprav škode znašajo od tisoč do nekaj tisoč evrov, niso redki primeri, ko škoda na posameznem objektu znaša celo več deset tisoč evrov. Zavarovancem zato svetujemo, da skušajo morebitno poplavno škodo na objektu čim natančneje ovrednotiti in temu primerno prilagoditi tudi zavarovalno vsoto,« pravi Matej Ferlan, izvršni direktor za škode premoženjskih zavarovanj pri Zavarovalnici Triglav.

Mobilna aplikacija za vremenska opozorila

Za zaščito uporabnikov pred nezaželenimi in nepotrebnimi pripetljaji je Zavarovalnica Triglav razvila novo brezplačno aplikacijo za pametne telefone Triglav Vreme, ki temelji na podatkih ARSO in Snežnega telefona. Gre za nadgradnjo med uporabniki dobro sprejete mobilne aplikacije Triglav Toča, ki pa je bila uporabna le nekaj mesecev na leto. Aplikacija Triglav Vreme na preprost način opozarja na širši krog nevarnosti, povezanih z vremenskimi pojavi, kot so toča, veter, dež, nevihte, sneg, poledica, žled, ekstremne temperature, požarna ogroženost, povišano plimovanje in snežni plazovi, pa tudi na nevarnost prihajajoče poplave. Z aplikacijo boste izvedeli za vremenske razmere, vreme v gorah in stanje vodostajev.

»Uporabnikom pametnih telefonov in tablic omogoča novo možnost za samozaščitno delovanje in varovanje pred vremenskimi pojavi, zato so v ospredju splošne vremenske informacije. Aplikacija, s katero orjemo ledino, saj gre za prvo tovrstno mobilno aplikacijo pri nas, omogoča večdnevno napovedovanje vremena za kraje ali gore, posreduje morebitna opozorila, izdana za neko regijo, ponuja pregled spletnih kamer, radarskih slik in razmer na slovenskih smučiščih ter nasvete s portala Vse bo v redu,« opisuje Goran Juroševič, vodja spletnega poslovanja in projekta razvoja omenjene aplikacije, ter dodaja: »Triglav Vreme lahko uporablja vsakdo, ne le naši zavarovanci. Tekoča opozorila in informacije širijo dostopnost vremenskih informacij in prispevajo k boljši obveščenosti ter s tem k višji stopnji varnosti ljudi. Vremenu ne moremo ubežati, lahko pa se nanj pripravimo in se ustrezno zavarujemo.«

Za naprave s sistemoma Android in iOS

Brezplačna mobilna aplikacija Triglav Vreme, s katero največja slovenska zavarovalnica skuša krepiti zavedanje o preprečevanju škode zaradi vremena, je na voljo uporabnikom operacijskih sistemov iOS in Android. Aplikacijo si lahko naložite z obiskom spletne mobilne trgovine Apple App Store ali v storitvi Google Play.

Ste vedeli?

• 10 odstotkov Slovenije leži na poplavnih območjih, na katerih vode zaradi naravnih dejavnikov občasno preplavijo zemljišča.

• Po podatkih ARSO na kvadratni meter našega ozemlja na leto v povprečju pade več kot 1.400 litrov padavin.

• Če imate okoli svoje hiše 1000 kvadratnih metrov ozemlja, nanj pade kar 1,4 milijona litrov; toliko vode v enem letu porabi od 6 do 7 štiričlanskih gospodinjstev.

Več pa v poglobljeni zgodbi o poplavah na portalu Vse bo v redu, kjer si lahko med drugim preberete, katera območja v Sloveniji so najbolj izpostavljena in zakaj. Našli boste tudi koristne informacije o ukrepih, s katerimi lahko preprečite hujšo škodo ali vsaj ublažite posledice.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"