Jaka Seles razvil 'KTM vibrator' za suhi trening: »Nihče ne zdrži več kot minuto.«

10. 2. 2017 | Matevž Hribar
Deli

Pozabite na sobno kolo - tule je sobna 'krosla'!

Jaka Seles, grosupeljski trgovec s pomarančami in aktivni tekmovalec v panogah enduro in crosscountry, je za lastne potrebe iskal napravo za trening v zimskem času in ugotovil, da na trgu ni čisto nič primernega. Zato se je lotil izdelave prototipne 'MX&Enduro fitnes naprave'. Kako deluje? S pomočjo elektromotorja, ojnice in teleskopskega vpetja križev se krmilo premika navzgor in navzdol, kar simulira vožnjo po terenu.

»Danes smo jo prototipno zagnali in moram reči, da sem navdušen. Če resno primeš za tresoče krmilo, ne zdržiš niti minuto. Treniraš celotno telo, najbolj pa roke. Verjamem, da če bi vsak dan naredil 15-minutni trening, bi se to na pisti ogromno poznalo,« je po telefonu povedal Jaka in razložil, da so vse mere (višina sedeža, razdalje med sedežem, stopalkami in krmilom) enake kot na pravem enduro ali motokros motorju.

»Zdaj bomo dodali še električno ročico za plin, da boš z desno roko nadziral hitrost delovanja trifaznega elektromotorja,« je še dejal Jaka in povabil k preizkusu 'vibratorja' v grosupeljskem salonu. Napravo bodo pripeljali tudi na dneve motošporta v Supernovi.

Jaka, pridemo probat!

Matevž Hribar
foto: Jaka Seles

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"