KTM je pripravljen na Dakar 2007

18. 12. 2006
Deli

Pogled na štartno listo pove vse. KTM je številka ena, ko govorimo o dakarskem reliju. Od 250 motoristov jih bo kar 128 vozilo motocikel te znamke.

Med njima sta tudi dva Slovenca, Miran Stanovnik in Tomo Merhar. A o njima bomo redno in obširno poročali vsak dan tokratnega relija. Zdajle vam bomo raje predstavili glavne favorite in na kakšnih motociklih bodo vozili.

Uradno bodo KTM-ove barve zastopale tri ekpie: Gauloises, Repsol in Red Bull, vozili pa bodo enake motocikle, torej KTM 690 Rally (razren Red Bull, ki ostaja na 660 Factory Replica). Ta je sicer na voljo tudi amaterjem a ker bo dobavljiv šele spomladi 2007 lahko vsi, ki niso del tovarniške ekipe kar lepo pozabijo na močnejši agregat in za kar 8 kilogramov lažji motocikel. Kako so svoje delo opravili tovarniški mehaniki in konstruktorji, bo jasno 21. januarja na cilju, zaenkrat pa lahko izrečemo le čestitke, saj jim je uspelo narediti fantastičen dirkalnik, ki se je že dokazal na krajših relijih.

Hans Trunkenpolz, vodja projekta je poudaril, da so za to, da so danes tu, potrebovali pet let trdega dela in veliko grenkih izkušenj, ko so osvajali druga in tretja mesta. Vložen trud se jim sicer obrestuje že vse od leta 2001, saj so od tedaj dalje nepremagani.

Zanimivo je tudi, da KTM svojo zgodbo o uspehu vleče vzporedno z uspehi na tem najtežjem reliju na svetu. Iz komaj še živeče tovarne enduro in kros specialk, so zrasli v drugo največjo tovarno motociklov v Evropi!

Med dirkači sta nedvomno za zmago glavna dva favorita: Marc Coma, Španec, ki je zmagal na dakarju 2006 in Francoz Cyril Despres, ki je zmago slavil leto poprej. Vseh osem dirkačev (od tega so štirje v vlogi vodonoše) bo zaradi varnosti nosilo novo zaščitno ovratnico, ki jo je za KTM razvil južnoafriški zdravnik Chris Leatt, testirali pa so jo že na največjih mednarodnih dirkah.

Dirkačem bodo svojo podopro zagotavljali tudi člani spremljevalne ekipe. Ta šteje kar 43 ljudi, od tega imajo celo zdravnika in dva fizeoterapevta. Na kolesih jih bo tako spremlalo pet Nissanovih Patrolov, dva dirkalna tovornjaka razreda T4 in štirje veliki asistenčni tovornjaki T5.

Kot pravijo pri KTM-u vse to počnejo tudi z razlogom, da bodo trgu v prihodnje lahko ponudili še boljše terenske motocikle.

KTM tovarniški vozniki za Dakar 2007

Gauloises KTM:

-Cyril Despres

-Isidre Esteve Pujol

-David Casteu

-Frans Verhoeven

Repsol KTM

-Marc Coma

-Giovani Sala

-Jordi Viladoms

Red Bull KTM

-Chris Blais

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"