Drugouvrščeni Luka Milec: "Podrobnosti o treningu ne smem izdati." (video)

10. 2. 2017 | Jaka Završan
Deli
Drugouvrščeni Luka Milec: "Podrobnosti o treningu ne smem izdati." (video) (foto: osebni arhiv Luke Milca)
osebni arhiv Luke Milca

Prejšnji konec tedna v Malagrotti na drugi tekmi za italijansko odprto prvenstvo je Slovenijo zastopal tudi mladi Luka Milec, ki je z drugim mestom dokazal, da se v novo sezono podaja v odlični formi.

Mislim, da mi Luke ni potrebno predstavljati, saj ga že vsi dodobra poznamo. S svojimi rosnimi šestnajstimi leti nas je že ne malokrat razveselil in naredil izjemno ponosne.

V nedeljo, 5. 2. 2017, je tekmoval na svoji prvi letošnji dirki v kategoriji do 125 cm3 v Malagrotti (Ita) in v zelo močni konkurenci sebi in konkurenci z drugim mestom dokazal, da se trdo delo izplača in da bo to sezono treba resno računati nanj.

Luka je tekmo opisal takole: "Prva vožnje se zame ni začela idealno, iz štartne rampe sem kar solidno potegnil, a je v prvem zavoju pred mano padel Alessandro Facca, kar spretno sem se mu izognil in dirko začel kot peti. Z agresivno vožnjo sem hitro prišel do tretjega mesta, nato pa v zavoju naredil napako in padel, kar me je stalo kar nekaj mest, saj se je to zgodilo še v prvem krogu, takrat pa razlike med tekmovalci še nise velike.

Hitro sem se pobral in nadaljeval dirko, a sem nato naletel še na eno težavo: dres se mi je pri padcu zavihal in mi pri komolcu močno stiskal roko, posledično sem imel velike težave z 'armpumpom' (zategnjene roke). Kljub vsem težavam, sem se na koncu le uspel prebiti na 4. mesto.

Druga vožnja se je začela podobno kot prva, štartal sem okoli petega mesta, a mi je že v prvem krogu uspelo priti do prvega. Vse skupaj se mi je zdelo kar malo prelahko, saj so bili za mano izjemni vozniki (Facchetti, Manucci, Facca...). Opazil sem, da sem veliko hitrejši od tekmecev, si naredil prednost okoli desetih sekund, nato pa vse skupaj le še nadziral in s pametno vožnjo prišel do svoje prve letošnje posamične zmage.

Luka je s četrtim mestom v prvi in z zmago v drugi vožnji skupno zasedel drugo mesto. Celotno dirko si lahko ogledate na spodnjem videu.

Si pred tekmo pričakoval, da si se zmožen voziti v samem vrhu?

Hmm, težko vprašanje ... Vedel sem, česa sem sposoben na trdih progah, zato se mi zmaga ni zdela nekaj nemogočega. Vedel sem, da bo težko, saj je bila konkurenca izjemno močna, a sem v drugi vožnji presenetil še samega sebe, saj mi noben od sotekmovalcev ni bil zmožen slediti. Mislim pa, da je bila formula do tega rezultata le sproščenost, saj sem poskusil iti na dirko brez kakršnihkoli pričakovanj in kot kaže ta recept deluje! Tega se bom poskušal držati tudi v prihodnosti.

Kako si se pripravljal čez zimo?

Zanimivo je, da sem se od zadnje dirke lani na motor usedel le redko. Sem pa po sezoni začel z novim programom kondicijskih treningov. Za odlično kondicijsko pripravo se moram zahvaliti Srđanu Prodanoviću. Način kondicijskih treningov se mi je z njim čisto spremenil in zaenkrat vse skupaj izgleda odlično, saj se na motorju počutim odlično, zdaj pa je vse skupaj potrdil še rezultat. Žal vseh podrobnosti o treningu ne smem izdati, lahko pa povem, da za kondicijo veliko tudi tečem in kolesarim.

Na katerih dirkah te bomo lahko letos spremljali? Cilji?

Zagotovo bo letos tako kot lani prioriteta evropsko prvenstvo (EMX125). Če povem po resnici, za druge dirke sploh še nič ni dokončno rečeno, tako da na to ne morem še v celoti odgovoriti. Kot sem že prej omenil, se ne bom poskušal obremenjevati z rezultati. Na tekmi se bom poskušal sprostiti in odpeljati tako kot znam, saj vem, da lahko s tako vožnjo posegam po dobrih rezultatih. Zavedam pa se, da je moja slabost mivka (peščene proge), zato smo letos veliko treningov naredili tudi na mehkejših podlagah in upam, da se bo napredek kmalu pokazal.

Pesti bomo za Luko lahko stiskali že ta konec tedna, kjer bo potekala tretja dirka za italijansko odprto prvenstvo, tokrat v Ottobianu. Potrebno je omeniti tudi, da Luka ni le fant, ki na motorju ne pozna meja in strahu, ampak tudi zelo prijeten fant, s katerim pogovor vedno teče v zelo sproščenem in zabavnem vzdušju!

Jaka Završan
Foto: osebni arhiv Luke Milca

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja